Μετά την ήττα των Miami Heat από τους Boston Celtics στον 5ο αγώνα για τους τελικούς της Ανατολής ο Bam Adebayo δήλωσε υπεύθυνος που η ομάδα του δεν τελείωσε την σειρά και στην επόμενη αναμέτρηση φρόντισε να την στείλει στους τελικούς του NBA.

Οι Heat λοιπόν τα κατάφεραν, ξεπέρασαν κάθε προσδοκία και τώρα θα διεκδικήσουν το πρωτάθλημα απέναντι στους Los Angeles Lakers. Αυτή η απίθανη ομάδα που έχει δημιουργήσει ο Pat Riley από το πόστο του διοικητικού ηγέτη και κατευθύνει με μαεστρία από τον πάγκο ο Erik Spoelstra, σε κάθε παιχνίδι αναδεικνύει και έναν διαφορετικό πρωταγωνιστή οπότε μετά τους Jimmy Butler, Goran Dragic και Tyler Herro ήταν η σειρά του Adebayo να κάνει την διαφορά.

Βέβαια το 2017 όταν το Miami τον επέλεγε στο νούμερο 14 του draft κανείς δεν πίστευε πως θα έφτανε σε σημείο να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο σε μια τέτοια πορεία στα playoffs. Ο 23χρονος σήμερα center τότε ήταν ένας καλός παίκτης για τα δεδομένα του NCAA, όπου ξεχώρισε με την φανέλα του Kentucky, αλλά με ύψος 2.06 μέτρα θεωρούταν undersized για τα δεδομένα του NBA. Πολλοί τον παρομοίαζαν με έναν πιο κοντό Dwight Howard στα νιάτα του και δεν θεωρούσαν πως θα μπορέσει να πρωταγωνιστήσει, όμως η εξέλιξη του ήταν ραγδαία. Για δυο χρόνια οι Heat δούλεψαν μαζί του και όταν ήταν έτοιμος του έδωσαν θέση βασικού. Έτσι από εκεί που περνούσε απαρατήρητος φέτος έκανε θραύση.

Ο Adebayo ήταν υποψήφιος για το βραβείο του πιο βελτιωμένου παίκτη της χρονιάς και κάλλιστα θα μπορούσε να διεκδικήσει και αυτό του καλύτερου αμυντικού. Από ρολίστας που έδινε λύσεις κοντά στο καλάθι και αξιόλογος ριμπάουντερ μετατράπηκε ίσως στον πιο all-around ψηλό του NBA και έγινε All-Star. Από τους 8.9 πόντους και τα 7.3 ριμπάουντ που είχε πέρυσι ανά αγώνα φέτος ολοκλήρωσε την κανονική περίοδο με μέσο όρο 15.9 πόντους, 10.2 ριμπάουντ, 5.1 ασίστ, 1.3 κοψίματα και 1.1 κλεψίματα, ενώ στα playoffs ανέβασε ακόμα περισσότερο την απόδοση του. Η ομάδα του χρειάστηκε 15 αναμετρήσεις για να βρεθεί στους τελικούς για πρώτη φορά μετά το 2014 και η δική του συνεισφορά ήταν 18.5 πόντοι, 11.4 ριμπάουντ, 4.9 ασίστ, 1.2 κλεψίματα και 1 κόψιμο ανά αγώνα.

Μάλιστα η παρουσία του στην επίθεση έγινε σαφώς πιο καταλυτική. Στην κανονική περίοδο ο Adebayo έκλεψε την παράσταση με την συνολική προσφορά του και ειδικά με την δυνατότητα του στο δημιουργικό κομμάτι του παιχνιδιού, κάτι το οποίο δεν γνωρίζαμε πως διαθέτει, αλλά στα playoffs έδειξε πως μπορεί να κυριαρχήσει και να βάλει τους αντιπάλους του στα καλάθια αν χρειαστεί. Οι πρώτοι που το κατάλαβαν ήταν οι Indiana Pacers. Στον 3ο αγώνα του πρώτου γύρου τον είδαν να σκοράρει τους 11 από τους 22 πόντους του στην 4η περίοδο και έχοντας ακόμα 11 ριμπάουντ και 5 ασίστ να οδηγεί τους Heat στη νίκη με 124-115. Οι Wilwaukee Bucks το ένιωσαν και αυτοί στο πετσί τους στην 3η αναμέτρηση τους με το Mami για τον δεύτερο γύρο, όπου έχασαν 115-100, όταν έκανε πάρτι μέσα στο «ζωγραφιστό» με 20 πόντους (οι 10 στο 4ο δωδεκάλεπτο), 16 ριμπάουντ και 2 κοψίματα.

Σε αυτή τη σειρά ξεδίπλωσε περισσότερο τις αμυντικές αρετές του, καθώς η παρουσία του είχε κομβική σημασία στην αντιμετώπιση του Γιάννη Αντετοκούνμπο αλλά απέναντι στους Celtics οι Heat τον χρειάστηκαν περισσότερο στην άλλη πλευρά του παρκέ. Η Βοστώνη μπορεί να διαθέτει πανίσχυρη περιφέρεια όμως είναι «γυμνή» κάτω από το καλάθι και το Miami το εκμεταλλεύτηκε με τον Adebayo να έχει μέσο όρο 21.8 πόντους, 11 ριμπάουντ, 5.2 ασίστ, 1.7 κλεψίματα και 1 κόψιμο στα έξι παιχνίδια που κράτησε η κόντρα των δύο ομάδων. Με αυτούς τους αριθμούς ήταν ο κορυφαίος της ομάδας του σε πόντους, ριμπάουντ, ασίστ και κλεψίματα στους τελικούς της Ανατολής.

Κι όμως κέρδισε τον πρώτο αγώνα με ένα κόψιμο. Οι Heat επικράτησαν με 117-114 στην παράταση και ο Adebayo (18 πόντοι, 9 ασίστ, 6 ριμπάουντ, 2 κοψίματα) τρία δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη της με το σκορ στο 116-114 έριξε μια απίθανη τάπα στον Jayson Tatum, που ετοιμαζόταν να καρφώσει προκειμένου να ισοφαρίσει για λογαριασμό των Celtics. Το μεγαλοπρεπέστατο μπλοκ του μάλιστα έγινε viral και αποτελεί μία από τις πιο εντυπωσιακές και συνάμα καθοριστικές αμυντικές προσπάθειες στην ιστορία των playoffs. Στο δεύτερο παιχνίδι η στατιστική του κατέγραψε 21 πόντους, 10 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 2 κλεψίματα και για να επιστρέψει η ομάδα του από το -17 χρειάστηκε να σημειώσει 15 πόντους στην 3η περίοδο. Με ένα επιμέρους 37-17 οι Heat έκαναν την αντεπίθεση τους και έφτασαν στο 2-0 επικρατώντας 106-101.

Μετά την ήττα τους (117-106) στην επόμενη αναμέτρηση για να κάνουν το 3-1, εκτός από την φοβερή και τρομερή εμφάνιση του Herro, χρειάστηκαν μεταξύ άλλων και την βοήθεια του Adebayo (20 πόντοι, 12 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 2 κλεψίματα). Το 112-109 τους έφερε ένα βήμα μακριά από τους τελικούς, όμως οι Celtics δεν είχαν πει ακόμα την τελευταία τους λέξη. Κέρδισαν 121-108 στον 5ο αγώνα και κράτησαν τον center του Miami στους 13 πόντους με 8 ριμπάουντ και 8 ασίστ. Ύστερα από την χειρότερη εμφάνιση του στην σειρά (σ.σ. στην προηγούμενη ήττα των Heat είχε 27 πόντους, 16 ριμπάουντ, 3 κλεψίματα και 2 κοψίματα) ο Adebayo έριξε το φταίξιμο στον εαυτό του που η Βοστώνη θα είχε την ευκαιρία να ισοφαρίσει και υποσχέθηκε πως θα επανορθώσει.

Το είπε και το έκανε κιόλας. Το 6ο παιχνίδι ήταν το καλύτερο της καριέρας του έως τώρα. Πέτυχε 32 πόντους, μάζεψε 14 ριμπάουντ και έδωσε 5 ασίστ ώστε οι Heat να κερδίσουν 125-113 και γνώρισε την αποθέωση από τους συμπαίκτες του. Ο ίδιος μπορεί να επεσήμανε πως εξιλεώθηκε, αλλά ο Jimmy Butler έδωσε την πραγματική διάσταση της καταπληκτικής εμφάνισης του τονίζοντας πως αυτό ακριβώς κάνουν οι μεγάλοι παίκτες. Μετά από μία κακή βραδιά επανέρχονται δριμύτεροι και οδηγούν την ομάδα τους ακόμα πιο ψηλά.