Στην κανονική περίοδο τους θεωρούσαμε μια ομάδα που μπορεί να κάνει ζημιές στα playoffs. Κατά την διάρκεια της postseason όμως οι Miami Heat μας έδειξαν πως δεν αποτελούν απλά μια έκπληξη, καθώς έχουν φτάσει σε σημείο να βρίσκονται με το ένα πόδι στους τελικούς του NBA.

Με την εικόνα που παρουσίασαν στην κανονική περίοδο οι Heat έκλεψαν την παράσταση. Με την προσθήκη του Jimmy Butler θεωρούταν αναμενόμενο πως θα επέστρεφαν στα playoffs, αλλά κανένας δεν περίμενε πως ο Erik Spoelstra θα έκανε τόσο καλή δουλειά με αυτό το ρόστερ. Με πρωταγωνιστές έναν αμφιλεγόμενο σταρ, αφού ο Butler όπου και αν πήγαινε δημιουργούσε φασαρίες, έναν βετεράνο Ευρωπαίο point guard (Goran Dragic), δύο παίκτες που δεν είχαν επιλεγεί καν στο draft (Duncan Robinson, Kendrick Nunn), έναν παίκτη που στις δύο πρώτες χρονιές του στο NBA δεν είχε δείξει τίποτα ιδιαίτερο (Bam Adebayo) και έναν rookie (Tyler Herro) που οι προβλέψεις τον έδιναν πολύ πιο κάτω από το νούμερο 13 στο περυσινό draft, ο προπονητής του Miami δημιούργησε ένα αξιοθαύμαστο σύνολο. Μάλιστα στα μέσα της σεζόν στους παραπάνω προστέθηκε και ο Jae Crowder, που στα playoffs έγινε βασικός και συμβάλει σημαντικά στην ξέφρενη πορεία των Heat.

Μετά από 11 αγώνες το Miami έχει υποστεί μόλις μία ήττα στα playoffs κι αυτή από τους Milwaukee Bucks στην παράταση στην 4η αναμέτρηση τους για τον δεύτερο γύρο. Το 10-1 που έχουν έως τώρα οι Heat αποτελεί την δεύτερη καλύτερη επίδοση στην ιστορία του NBA. Μετά τα 11 πρώτα παιχνίδια τους στα playoffs είχαν ηττηθεί επίσης μόνο μία φορά οι Boston Celtics το 1986, οι Los Angeles Lakers το 1987, οι Chicago Bulls το 1991, το 1996 και το 1997, οι San Antonio Spurs το 1999 και το 2012, οι Heat το 2005, οι Cleveland Cavaliers το 2016 και το 2017 και οι Bucks πέρυσι. Φυσικά έχουν υπάρξει και ομάδες που ήταν αήττητες μέχρι αυτό το σημείο. Οι Lakers το 1989 και το 2001 και οι Golden State Warriors το 2017.

Οι Heat αν και τερμάτισαν 5οι στην Ανατολή (πριν την διακοπή λόγω κορονοϊού πάλευαν με αξιώσεις για την 3η) ξεπάστρεψαν στον πρώτο γύρο τους Indiana Pacers με συνοπτικές διαδικασίες, στον δεύτερο έδειξαν στους Bucks από την πρώτη στιγμή πως θα τα βρουν σκούρα απέναντι τους, στην συνέχεια κατέστησαν σαφές πως είναι θέμα χρόνου να τους αποκλείσουν και στους τελικούς της περιφέρειας πιστοποιούν απέναντι στους Celtics πως είναι πιο ικανοί να διεκδικήσουν το πρωτάθλημα. Κι όλα αυτά ενώ όλοι έλεγαν πως θα μπορούσαν να βρεθούν σε αυτή την θέση τα επόμενα χρόνια αποκτώντας έναν δεύτερο σταρ. Ακόμα και έτσι όμως πλέον ξεπερνάνε κάθε προσδοκία.

Τα προγνωστικά τους ήθελαν στην χειρότερη να δυσκολεύουν αρκετά τους Celtics και στην καλύτερη την σειρά να παίζεται στα ίσα. Αντ’ αυτού οι Heat είναι ήδη μπροστά 2-0 ανατρέποντας όλα τα δεδομένα που διαμορφώθηκαν στο παρκέ. Στις αρχές της 4ης περιόδου του πρώτου αγώνα έχαναν 85-71 και παρότι προέρχονταν από μια κάκιστη 3η περίοδο, κατά την οποία σκόραραν μόνο 16 πόντους, 22 δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη βρέθηκαν να κερδίζουν 106-105 από τα απανωτά τρίποντα του Herro (12 πόντοι, 11 ριμπάουντ, 9 ασίστ) και του Butler (20 πόντοι, 5 ριμπάουντ, 5 ασίστ). Το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση όπου με 12 δευτερόλεπτα να απομένουν ο Butler πέτυχε καλάθι και φάουλ για να τους βάλει μπροστά 116-114 και αμέσως μετά ο Adebayo (18 πόντοι, 9 ασίστ, 2 κοψίματα) έβγαλε μία από τις καλύτερες άμυνες όλων των εποχών για να τους δώσει τη νίκη.

Ο Jayson Tatum εισέβαλε στο «ζωγραφιστό» σίγουρος πως θα καρφώσει και θα ισοφαρίσει, όμως ο center των Heat του έριξε μια απίθανη τάπα και αφού στην συνέχεια κέρδισε φάουλ ευστόχησε σε μία βολή για να διαμορφώσει το τελικό 117-114. Στο δεύτερο παιχνίδι το πράγμα στράβωσε γρήγορα. Τρία λεπτά πριν τελειώσει το ημίχρονο το Miami έχανε με 17 πόντους διαφορά (58-41), όμως και πάλι βρήκε τον τρόπο να επιστρέψει για να κερδίσει. Οι πρωτεργάτες της ανατροπής αυτή τη φορά ήταν ο Adebayo (21 πόντοι, 10 ριμπάουντ) με τον Dragic (25 πόντοι, 5 ασίστ). Ο πρώτος σημείωσε 15 πόντους στο 3ο δωδεκάλεπτο όταν η ομάδα του έτρεξε ένα επιμέρους 37-17 και προσπέρασε 84-77, ενώ ο Σλοβένος, που στον πρώτο αγώνα είχε σκοράρει 29 πόντους, έβαλε 16 πόντους στο δεύτερο ημίχρονο και πέτυχε τους εφτά από τους τελευταίους 11 των Heat. Οι Celtics είχαν ξεφύγει 94-89 και αφού ο Butler ισοφάρισε 95-95, ο Dragic ανέλαβε δράση. Έκανε το σκορ 104-98 και το 2-0 ήρθε με το τελικό 106-101.

Με αυτό τον τρόπο οι Heat ισοφάρισαν την μεγαλύτερη ανατροπή που έχουν κάνει ποτέ στα playoffs, ενώ για δεύτερη φορά στην φετινή postseason καταφέρνουν να βάλουν τουλάχιστον 20 παραπάνω πόντους από τον αντίπαλο τους σε ένα δωδεκάλεπτο (σ.σ. η πρώτη ήταν το 40-13 της 4ης περιόδου στον 3ο αγώνα με τους Bucks). Για να γίνουν αυτά χρειάστηκε να συνδράμει και ο Robinson με 18 πόντους και 6/12 τρίποντα κάνοντας την δουλειά που είχε κάνει ο Crowder στο πρώτο παιχνίδι όπου είχε 22 πόντους με 5/9 τρίποντα.