Δυσκολότερος αντίπαλος από τους Heat δεν θα μπορούσε να υπάρξει στα playoffs για τους Bucks. Το Miami διαθέτει λύσεις για όλες τις περιστάσεις, ο τρόπος που παίζει «κουμπώνει» στις αδυναμίες του Milwaukee και επιπλέον έχει αποδείξει πως μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Μέσα στην σεζόν είχαμε γράψει πως με τους Heat δεν ξέρεις από που να φυλαχτείς και αυτό συνεχίζει να ισχύει και στα playoffs παρότι μεσολάβησε πεντάμηνη διακοπή του πρωταθλήματος. Οι Bucks μάλιστα ήταν από τις πρώτες ομάδες που το είχαν διαπιστώσει. Στο μόλις δεύτερο παιχνίδι της σεζόν τους είχαν δει να περνάνε από το Fiserv Forum επικρατώντας 131-126 στην παράταση. Δεν είχαν στην διάθεση τους τον Jimmy Butler, αλλά με εφτά παίκτες τους να έχουν διψήφιο αριθμό πόντων έκαναν την έκπληξη. Τουλάχιστον έτσι θεωρούταν τότε αυτό το αποτέλεσμα, αφού στην πορεία αποδείχτηκε πως είναι οι πλέον κατάλληλοι για να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στην εξαιρετική άμυνα του Milwaukee.

Με τα 16/44 τρίποντα που είχαν σε αυτό το παιχνίδι εξέθεσαν την μεγαλύτερη του αδυναμία και στις 2 Μαρτίου την χτύπησαν αλύπητα. Είχαν 18/37 τρίποντα, έξι παίκτες που έβαλαν πάνω από 10 πόντους, κράτησαν τον Αντετοκούνμπο στους 13 με 6/18 σουτ και επικράτησαν 105-89 δίνοντας στους Bucks να καταλάβουν πως δεν θα ήθελαν να τους βρουν μπροστά τους στα playoffs. Το ίδιο πήγε να γίνει και στην «φούσκα» στις 6 Αυγούστου. Χωρίς τον Butler το Miami είχε 21/46 τρίποντα, εφτά παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων και λίγο πριν το ημίχρονο κέρδιζε 63-40. Οι Bucks όμως έφεραν τούμπα τον αγώνα στο δεύτερο ημίχρονο και χάρη στο επιμέρους 38-18 στην τελευταία περίοδο επικράτησαν 130-116.

Αυτή ήταν και η μοναδική φετινή νίκη τους επί των Heat, καθώς στην πρώτη αναμέτρηση τους για το δεύτερο γύρο των playoffs το Miami παρουσιάστηκε έτοιμο για όλα. Αυτή τη φορά όμως είχε διαφορετική στρατηγική. Αποφάσισε να τα δώσει όλα στην άμυνα για να σταματήσει τον Αντετοκούνμπο και στην επίθεση άφησε ελεύθερο τον Butler να κάνει ό,τι θέλει. Το πλάνο λειτούργησε στην εντέλεια και στις δύο πλευρές του παρκέ. Οι Heat με συνεχείς αλλαγές στο μαρκάρισμα του, αλλεπάλληλες βοήθειες και τρομερά συντονισμένη αλληλοκάλυψη έκοψαν στον Γιάννη όλους τους διαδρόμους προς το καλάθι τους και του έκαναν τον βίο αβίωτο αναγκάζοντας τον να πασάρει αντί να εκτελεί. Έτσι δέχτηκαν από τα χέρια του μόνο 18 πόντους, αφού πήρε μόλις 12 προσπάθειες (4/7 δίποντα, 2/5 τρίποντα) και είχε 4/12 βολές.

Στο 4ο δωδεκάλεπτο δε τον εξαφάνισαν εντελώς. Τους έβαλε 3 πόντους έχοντας 1/3 σουτ και 1/3 βολές, ενώ υπέπεσε και στα 3 από τα 6 λάθη του. Την ίδια στιγμή στην άλλη πλευρά του παρκέ ο Butler δεν παιζόταν. Σκόραρε 15 πόντους και στα τελευταία πέντε λεπτά της αναμέτρησης έβαλε πέντε παραπάνω (13-8) απ’ ότι όλοι οι παίκτες των Bucks μαζί έχοντας απόλυτη ευστοχία. Με αυτό τον τρόπο ολοκλήρωσε την κορυφαία εμφάνιση της καριέρας του στα playoffs, καθώς σταμάτησε στους 40 πόντους και οδήγησε τους Heat στη νίκη με 115-104. Αυτό ακριβώς του είχαν ζητήσει να κάνει μέχρι και οι συμπαίκτες του. Τους είχε προειδοποιήσει πως δεν σκόπευε να μοιραστεί και πολύ την μπάλα μαζί τους και όταν διαπίστωσαν σε πόσο καλή βραδιά βρίσκεται δεν είχαν κανένα απολύτως πρόβλημα. Ίσα ίσα που τον παρότρυναν συνεχώς να κερδίσει το παιχνίδι μόνος του όπως και έκανε.

Φυσικά τον στήριξαν όσο χρειαζόταν. Χάρη στα δικά του κατορθώματα το Miami δεν χρειάστηκε τόσο τα τρίποντα (12/31) και είχε μόνο άλλους τρεις παίκτες με περισσότερους από 10 πόντους. Πρώτος και καλύτερος ο Goran Dragic που στα φετινά playoffs πιστοποιεί με την παρουσία του πως αποτελεί διαχρονική αξία για τους Heat. Στο 4-0 του πρώτου γύρου επί των Indiana Pacers ο Σλοβένος είχε μέσο όρο 22.8 πόντους και 5 ασίστ σουτάροντας με 41.4% πίσω από την γραμμή του τριπόντου και απέναντι στους Bucks σταμάτησε στους 27 πόντους έχοντας επίσης 6 ριμπάουντ και 5 ασίστ. Ο Bam Adebayo έμεινε μεν στους 12 με 5/12 σουτ, αλλά μάζεψε 17 ριμπάουντ, έδωσε 6 ασίστ, έκανε 2 κλεψίματα και διέπρεψε αμυντικά όπου βάσει των προηγμένων στατιστικών του NBA είναι ο παίκτης απέναντι στον οποίο αντιμετωπίζει τις περισσότερες δυσκολίες ο Αντετοκούνμπο.

Το λιθαράκι του έβαλε και ο rookie Tyler Herro (11 πόντοι, 3/6 τρίποντα) ερχόμενος από τον πάγκο. Ο Butler σημείωσε τους 13 από τους τελευταίους 16 πόντους των Heat και ενδιάμεσα ο 20χρονος shooting guard είχε κόψει με ένα τρίποντο την φόρα στους Bucks που επιχειρούσαν να κάνουν come back της τελευταίας στιγμής. Το Miami λοιπόν έδειξε με το «καλημέρα» στην σειρά πως δεν έχει πρόθεση να παίξει τον ρόλο του αουτσάιντερ. Ξέρει καλά πως μπορεί να πετάξει έξω το Milwaukee και είναι έτοιμο να τα βάλει ακόμα και με τον κατά τα άλλα ασταμάτητο Γιάννη.