Αν και μέχρι στιγμής έχει σκοράρει μόνο δύο φορές οι αριθμοί δείχνουν πως ο Neymar είναι ο παίκτης που αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις αντίπαλες άμυνες σε αυτό το World Cup. Μπορεί να έχει εκνευρίσει πάρα πολλούς φιλάθλους ανά τον κόσμο με τους θεατρινισμούς του, αλλά κάθε φορά που η μπάλα βρίσκεται στα πόδια του σημαίνει “συναγερμός” στην περιοχή της ομάδας που αντιμετωπίζει την Βραζιλία.

Ο 26χρονος επιθετικός της Paris Saint-Germain έχει επιχειρήσει τα περισσότερα σουτ (24) έως τώρα στην διοργάνωση και έχει στείλει τα πιο πολλά (12) από κάθε άλλον παίκτη στο τέρμα. Λόγω των υπέροχων ατομικών ενεργειών του αποτελεί μόνιμη απειλή για κάθε τερματοφύλακα, όμως προς το παρόν δεν έχει βρει τον δρόμο προς τα δίχτυα από τέτοια φάση. Τα δύο τέρματα του κόντρα σε Κόστα Ρίκα και Μεξικό έχουν προέλθει από ασίστ των συμπαικτών του που του έδωσαν έτοιμο γκολ σε κενή εστία.

Βέβαια τους το έχει ανταποδώσει και με το παραπάνω, αφού έχει δημιουργήσει γι’ αυτούς 16 ευκαιρίες για γκολ (οι περισσότερες μέχρι στιγμής στο φετινό World Cup). Από δικό του κόρνερ ο Thiago Silva έκανε το 2-0 απέναντι στην Σερβία και στην φάση των “16” ο Neymar ήταν αυτός που “σέρβιρε” το δεύτερο τέρμα των Βραζιλιάνων στον Firmino.

Επίσης έχει επιχειρήσει τις περισσότερες ντρίπλες (35) στα γήπεδα της Ρωσίας ταλαιπωρώντας όλους τους αμυντικούς που έχουν βρεθεί στον δρόμο του. Φυσικά αυτή η κατάσταση δεν τους αρέσει καθόλου και γι’ αυτό επιχειρούν να τον σταματήσουν με σκληρά μαρκαρίσματα (οι Ελβετοί στο πρώτο παιχνίδι του έκαναν 10 φάουλ) με αποτέλεσμα να είναι ο παίκτης που έχει κερδίσει τα πιο πολλά φάουλ (23) στο φετινό World Cup.

Η επόμενη άμυνα που θα δοκιμαστεί απέναντι του είναι αυτή του Βελγίου στα προημιτελικά. Η ομάδα του Roberto Martinez αντιμετώπισε πολλά προβλήματα στην φάση των “16” από τους ταχύτατους Ιάπωνες, που έμπαιναν όποτε ήθελαν στην περιοχή της από τα πλάγια και αν αυτή τη φορά δεν παρουσιαστεί πιο προσεκτική ο Neymar δεν υπάρχει περίπτωση να της χαριστεί.