Ότι και να γίνει σε αυτή την περίπτωση οι Golden State Warriors θα είναι κερδισμένοι. Ακόμα και αν ο DeMarcus Cousins δεν μπορέσει να προσφέρει ανάλογα με την αξία του μετά την ρήξη αχίλλειου τένοντα που υπέστη τον Ιανουάριο, η απόκτηση του σε αυτή την τιμή αποτελεί το μεγαλύτερο κελεπούρι που έχει υπάρξει ποτέ στο μεταγραφικό “παζάρι” του NBA.

Εφόσον προέρχεται από πολύ σοβαρό τραυματισμό, ο 27χρονος center αναμενόταν να ανανεώσει την συνεργασία του με τους New Orleans Pelicans δεχόμενος μικρότερη σε διάρκεια συμφωνία και με περιορισμένες σχετικά οικονομικές αποδοχές. Έτσι η ομάδα του θα ήταν καλυμμένη εάν δεν επανερχόταν πλήρως από την ζημιά που υπέστη και ο ίδιος θα έριχνε για λίγο το κασέ του με την προοπτική να υπογράψει μάξιμουμ συμβόλαιο αν επέστρεφε απόλυτα υγιής και στο 100% των δυνατοτήτων του.

Τελικά οι Pelicans δεν του έκαναν καν πρόταση και έδωσαν τα χρήματα που προορίζονταν για αυτόν στον Julius Randle που έμεινε ελεύθερος από τους Los Angeles Lakers. Από τη στιγμή που καμία άλλη ομάδα δεν είχε δείξει έμπρακτο ενδιαφέρον για τον εντάξει στο δυναμικό της (οι Lakers μίλησαν μαζί του αλλά χωρίς να του προτείνουν κάτι χειροπιαστό) ο Cousins έδωσε εντολή στον ατζέντη του να αρχίσει να τηλεφωνεί στους πάντες για να του βρει δουλειά και του βρήκε την καλύτερη κλείνοντας του συμφωνία με τους πρωταθλητές.

Οι Warriors έψαχναν παίκτη για την θέση “5”, αλλά δεν περνούσε ούτε για αστείο από το μυαλό τους να ασχοληθούν με τον Cousins γιατί όπως ήταν λογικό δεν πίστευαν πως θα δεχόταν να φορέσει την φανέλα τους για τόσο λίγα χρήματα ακόμα και σε αυτή την κατάσταση. Παρόλα αυτά έκαναν το καλύτερο deal στην ιστορία, καθώς θα υπογράψουν έναν παίκτη που είναι τέσσερις φορές All Star και ολοκλήρωσε την περασμένη σεζόν με μέσο όρο 25.2 πόντους, 12.9 ριμπάουντ, 5.4 ασίστ, 1.6 κλεψίματα και 1.6 κοψίματα με τα λεφτά που έδιναν στον JaVale McGee και τον Zaza Pachulia.

Ο Cousins λοιπόν δέχτηκε να παίξει για μία χρονιά στο Golden State και να πάρει 5.3 εκατομμύρια δολάρια, ενώ υπό κανονικές συνθήκες η ομάδα στην οποία θα πήγαινε, θα του έδινε τουλάχιστον 30 εκατομμύρια το χρόνο. Από ρήξη αχίλλειου τένοντα δεν έχει επιστρέψει ποτέ κανείς όπως ήταν πριν, όμως οι Warriors θα επωφεληθούν σε μεγάλο βαθμό ακόμα και αν βρεθεί απλά σε στοιχειώδη καλή κατάσταση. Είναι ένας από τους καλύτερους ριμπάουντερ του NBA, εξαιρετικός πασέρ, απειλεί σημαντικά πίσω από τη γραμμή του τριπόντου, στην άμυνα κλέβει αρκετές φορές τη μπάλα, συνηθίζει να την κατεβάζει μόνος του μετά από αμυντικό ριμπάουντ ξεκινώντας αιφνιδιασμό και τρέχει καλά το γήπεδο όταν δεν την έχει στα χέρια του. Ότι πρέπει δηλαδή για το μπάσκετ που παίζουν.

Φανταστείτε λοιπόν τι μπορεί να κάνει η ομάδα που έχει πάρει τα τρία από τα τέσσερα τελευταία πρωταθλήματα λύνοντας το πρόβλημα της στα ριμπάουντ (οι Warriors φέτος ήταν 17οι στα συνολικά ριμπάουντ και 28οι στα επιθετικά) και προσθέτοντας στην πεντάδα της για πρώτη φορά έναν ψηλό που θα μπορεί να εκτελεί με άνεση πίσω από τη γραμμή του τριπόντου μετά από screen στον Stephen Curry. Οι Warriors ήδη μοιάζουν ανίκητοι και κάποια στιγμή θα είναι σε θέση να παρατάξουν στο παρκέ πέντε All Star παίκτες με την επιστροφή του Cousins στην δράση, που αναμένεται μετά τον Δεκέμβρη.

Πιάσει δεν πιάσει πάντως αυτή η κίνηση δεν έχουν τίποτα να χάσουν. Αν τους βγει θα ισχυροποιηθούν ακόμα περισσότερο. Αν δεν λειτουργήσει απόλυτα πάλι θα είναι υπέρ τους, αφού μπορούν να τον αξιοποιήσουν έστω και σε μικρότερο βαθμό και αν για τον οποιονδήποτε λόγο δεν τους βγει καθόλου, δεν θα τους βλάψει. Με τα χρήματα που θα του δώσουν για έναν μόνο χρόνο θα είναι σαν να μην τον πήραν ποτέ ή σαν να τον δανείστηκαν για λίγο. Το κίνητρο που θα έχει όμως ο Cousins για να αποδείξει πως δεν είναι τελειωμένος από τα 27 του παρότι υπέστη έναν τόσο σοβαρό τραυματισμό ενδέχεται να είναι αρκετό για να κάνει αυτή την συνεργασία να δουλέψει όπως πρέπει.