Όταν τον βλέπεις μέσα στο γήπεδο το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι είναι πως είναι κοντός για κεντρικός αμυντικός. Όσο περισσότερο τον παρακολουθείς όμως διαπιστώνεις πως το ύψος του (1.75 μέτρα) δεν αποτελεί μειονέκτημα, καθώς ο Lisandro Martinez αγωνίζεται με τέτοιο πάθος που είναι ικανός να φάει ζωντανό τον αντίπαλο του.

Το έχει παραδεχτεί άλλωστε και ο ίδιος: «Εμείς οι Αργεντίνοι είμαστε παθιασμένος λαός. Μέσα στο γήπεδο παλεύω να κερδίσω τη μπάλα σε κάθε φάση και αν χρειαστεί να πατήσω πάνω σε πτώματα για να τα καταφέρω θα το κάνω. Με αποκαλούν Χασάπη και είναι ένα προσωνύμιο που το αποδέχομαι γιατί χαρακτηρίζει πλήρως όχι μόνο τον τρόπο παιχνιδιού μου αλλά και την αγωνιστική μου φιλοσοφία». Αυτά ακριβώς είναι τα στοιχεία που έκαναν τον Erik Ten Hag να δώσει την συγκατάθεση του προκειμένου ο 24χρονος σήμερα Αργεντινός να αποκτηθεί από τον Ajax το καλοκαίρι του 2019 (στην πατρίδα του φορούσε την φανέλα της Defensa y Justicia) και τρία χρόνια μετά να τον πάρει μαζί του στην Manchester United.

Στο Άμστερνταμ ο Martinez εξελίχτηκε σε κυρίαρχη μορφή αμυντικά, έμαθε το ποδόσφαιρο που θέλει να παίξει στο Old Trafford ο Ολλανδός τεχνικός και αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα στην κατάκτηση των δύο συνεχόμενων πρωταθλημάτων που κατέκτησε ο Ajax το 2021 και το 2022 καλύπτοντας ακόμα τις θέσεις του αριστερού μπακ καθότι αριστεροπόδαρος και του αμυντικού χαφ λόγω του δυναμικού τρόπου με τον οποίο αγωνίζεται. Στην United δεν αποκλείεται να τον δούμε αρχικά σε αυτό το πόστο. Η απουσία ενός παίκτη στην μεσαία γραμμή της που να «μασάει» σίδερα είναι έντονη τα τελευταία χρόνια και εκτός αυτού ο Martinez διαθέτει ένα ακόμα εξαιρετικά σημαντικό προσόν για τα δεδομένα αυτή της θέσης.

Είναι καλός με τη μπάλα στα πόδια και ο Ten Hag στον Ajax τον δίδαξε να ξεκινάει την ανάπτυξη της ομάδας του από τα μετόπισθεν ασχέτως αν έπαιζε ως κεντρικός αμυντικός ή ως μέσος. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως την περασμένη σεζόν ήταν ο παίκτης που έκανε τις περισσότερες πάσες ανά 90 λεπτά στο Ολλανδικό Πρωτάθλημα με 82.3. Περί ύψους και πάθους πάλι παρότι είναι μικρός το δέμας είχε το υψηλότερο ποσοστό κερδισμένων μονομαχιών επικρατώντας στις 154 από τις 222 που έδωσε κάτι που μεταφράζετε σε 69.4%. Όσο για αυτές που έγιναν στον αέρα πρώτευσε και σε αυτή την κατηγορία βγαίνοντας κερδισμένος στο 70.2% των περιπτώσεων που χρειάστηκε να διεκδικήσει τη μπάλα με το κεφάλι.

Από τους νέους του συμπαίκτες μόνο ένας είχε μεγαλύτερο ποσοστό κερδισμένων εναέριων μονομαχιών πέρυσι και ήταν ο αρχηγός της United, Harry Maguire, που ρίχνει στον Αργεντινό 19 εκατοστά βλέποντας τον κόσμο από τα 1.94 μέτρα. Βάσει της απαράδεκτης εικόνας που παρουσίασαν οι Red Devils, ειδικά αμυντικά, το γεγονός πως ο καινούργιος προπονητής τους θέλησε να πάρει έναν παίκτη που τον χαρακτηρίζει το πνεύμα του μαχητή μόνο τυχαίο δεν είναι. Ο Martinez στον Ajax καθοδηγούσε συνεχώς τους συμπαίκτες του και όταν χρειαζόταν τους έβαζε ακόμα και τις φωνές για να πάρουν μπρος και μια τέτοια προσωπικότητα λείπει εδώ και χρόνια όχι μόνο από το Old Trafford αλλά και από την εθνική Αργεντινής στην οποία καθιερώνεται σταδιακά ως ηγετική παρουσία.

Τόσο σε συλλογικό όσο και σε διεθνές επίπεδο είναι πλέον έτοιμος να κάνει την διαφορά. Κατά την περασμένη τριετία στον Ajax η πρόοδος του ήταν τέτοια που δεν γινόταν να μείνει άλλο στην Ολλανδία. Η Arsenal ήταν η πρώτη που του χτύπησε την πόρτα και παρότι ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τον Αίαντα ο Martinez με προσωπική του παρέμβαση τις διέκοψε οριστικά ενημερώνοντας όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές πως θέλει να μετακινηθεί στην Manchester United η οποία για χάρη του εκταμίευσε 60 εκατομμύρια ευρώ. Με όπλο του λοιπόν το αστείρευτο πάθος τρέχοντας αδιάκοπα πάνω κάτω για να κόψει με τα σκληρά του τάκλιν και παλεύοντας για να βάλει πλάτη ψηλότερους αντιπάλους προκειμένου να πάρει μια κεφαλιά (θα είναι ο πιο κοντός κεντρικός αμυντικός στην Premier League τη νέα σεζόν) θέλει να βοηθήσει την United να ανακτήσει την αίγλη της και την Αργεντινή μετά το Copa America του 2021 να προσθέσει στην τροπαιοθήκη της και το World Cup του 2022.