Εδώ και μερικές μέρες ολόκληρος ο ποδοσφαιρικός κόσμος μιλάει για το μικρό θαύμα που πέτυχε ο Hernan Crespo οδηγώντας την άσημη Defensa y Justicia από την Αργεντινή στην κατάκτηση του Copa Sudamericana.

Ο 45χρονος σήμερα πρώην Αργεντινός διεθνής επιθετικός κάνει καριέρα ως προπονητής και ο θρίαμβος του στην δεύτερη τη τάξη διασυλλογική διοργάνωση της Λατινικής Αμερικής τον μετέτρεψε αυτόματα στο πιο «καυτό» όνομα των πάγκων στην πατρίδα του και όχι μόνο. Η εντυπωσιακή εικόνα που παρουσίασε η ομάδα του στην πορεία προς την κατάκτηση του πρώτου τίτλου της ιστορίας της ανέβασε κατακόρυφα τις «μετοχές» του και έκανε τους πάντες να ξεχάσουν τα ατυχή περάσματα του από την Modena και την Banfield.

Ύστερα από 19 χρόνια στα γήπεδα και 272 γκολ με River Plate, Parma, Lazio, Inter, Chelsea, Milan και Genoa (σ.σ. σε Parma και Inter έπαιξε από δύο φορές) ο Crespo το 2012 αποφάσισε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση και πολύ σύντομα ασχολήθηκε με την προπονητική. Το 2015 ανέλαβε την δεύτερη ομάδα της Parma και την επόμενη χρονιά κάθισε στον πάγκο της Modena στην Serie B. Τον Μάρτιο του 2016 όμως απολύθηκε, αφού τα «καναρίνια» βρίσκονταν μόλις έναν βαθμό πάνω από την ζώνη του υποβιβασμού. Στην Banfield βρέθηκε τον Δεκέμβριο του 2018, ολοκλήρωσε την σεζόν με μόλις μία νίκη στο πρωτάθλημα της Αργεντινής και μετά από ένα νικηφόρο αποτέλεσμα στα πρώτα πέντε παιχνίδια της νέας αγωνιστικής περιόδου αντίκρισε την πόρτα της εξόδου.

Παρόλα αυτά ο τρόπος που έπαιζε άρεσε στον Πρόεδρο της Defensa y Justicia κι ας είχε βρεθεί η ομάδα του 13 θέσεις παραπάνω από την Banfield το 2019 στην βαθμολογία. Τα «γεράκια», όπως είναι το προσωνύμιο της, βρέθηκαν για πρώτη φορά στην πρώτη κατηγορία το 2015 και μέσα σε τέσσερα χρόνια κατάφεραν να τερματίσουν στην 3η θέση και να κερδίσουν την παρθενική τους συμμετοχή στο Copa Libertadores. Η πορεία τους πέρυσι όμως δεν ήταν η πλέον επιθυμητή και έτσι πριν από έναν χρόνο ακριβώς ο Crespo αντικατέστησε τον Mariano Soso. Υπό τις οδηγίες του η Defensa έφτασε μια ανάσα από τους «16» του Libertadores. Ένας βαθμός απέναντι στην Santos, που θα διεκδικήσει τον τίτλο στον τελικό κόντρα στην Palmeiras, στην τελευταία αγωνιστική της φάσης των ομίλων θα της έδινε την πρόκριση.

Ηττήθηκε 2-1 με γκολ στις καθυστερήσεις και η 3η θέση του ομίλου την έστειλε στο Copa Sudamericana. Αφού απέκλεισε την Vasco da Gama με ισοπαλία 1-1 στην έδρα της και νίκη 1-0 στην Βραζιλία από τα προημιτελικά και μετά η δουλειά που είχε κάνει ο Crespo άρχισε να αποδίδει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Ο Αργεντινός μετέτρεψε μια ομάδα που υστερούσε ατομικά σε ποιότητα σε σχέση με τους αντιπάλους της σε ένα καλοδουλεμένο σύνολο και έπεισε τους παίκτες του πως αν καταφέρουν να συνεργαστούν σωστά μπορούν να κερδίσουν οποιονδήποτε. Με το 3-5-2 (και τις παραλλαγές του) που χρησιμοποίησε η Defensa πίεζε ψηλά στο γήπεδο και μόλις έπαιρνε την μπάλα από την ταχύτατη σε σκέψη και εκτέλεση μεσαία γραμμή της ξεκινούσαν άψογοι συνδυασμοί που οδηγούσαν σε πανέμορφα γκολ.

Με αυτόν ακριβώς τον τρόπο άνοιξε το σκορ στο πρώτο παιχνίδι με την Bahia στους «8». Με το που έκλεψε την μπάλα μία πάσα ήταν αρκετή για να φύγουν τρεις παίκτες της στην αντεπίθεση και να νικήσουν πέντε αμυνόμενους αλλάζοντας την μεταξύ τους δύο φορές ανάμεσα τους. Στο τρίτο της τέρμα η άμυνα της έστειλε τη μπάλα κατευθείαν στο κέντρο του γηπέδου, ο παίκτης που την υποδέχτηκε την έδωσε υποδειγματικά στον συμπαίκτη του που έκανε κίνηση στη δεξιά πτέρυγα της επίθεσης και η αστραπιαία κόντρα που βγήκε κατέληξε σε γκολ από τον Enzo Fernandez που ακολούθησε την φάση και βρέθηκε ολομόναχος από τα αριστερά. Η Defensa επικράτησε 3-2 και σφράγισε την πρόκριση στο γήπεδο της όπου κέρδισε 1-0.

Στα ημιτελικά βρέθηκε αντιμέτωπη με την Coquimbo Unido. Πήρε ισοπαλία 0-0 στην Χιλή και στο δεύτερο παιχνίδι την είδε να ανοίγει το σκορ. Η αντίδραση της όμως ήταν καταιγιστική. Μέχρι το ημίχρονο είχε σκοράρει τέσσερις φορές και τα γκολ της ήταν το ένα καλύτερο από το άλλο. Στο δεύτερο με οκτώ παίκτες των Χιλιανών να αμύνονται έγινε μακρινή μπαλιά στην «καρδιά» της περιοχής στον μοναδικό δικό της και ταυτόχρονα άλλοι δύο κινήθηκαν στην πλάτη της άμυνας. Ο Braian Romero (ο πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης) δεν πρόλαβε το γύρισμα που έγινε, αλλά ο Valentin Larralde βρέθηκε στην πορεία της μπάλας και του έδωσε έτοιμο το πρώτο από τα τρία γκολ του. Στο δεύτερο προσωπικό του τέρμα έδωσε την μπάλα έξω αριστερά, αυτή επέστρεψε στην μεσαία γραμμή και από εκεί με δύο πάσες έφτασε ξανά στα πόδια του για να γίνει το 3-1, αφού είχε κινηθεί όπως ακριβώς έπρεπε για να βρεθεί σε θέση για γκολ.

Η πρόκριση ήρθε με σκορ 4-2 και βέβαια στον αργεντίνικο τελικό με την Lanus η ομάδα του Crespo μόνο φαβορί δεν ήταν, αλλά την κέρδισε κατά κράτος. Στο 34′ ο Romero κινήθηκε στην πλάτη της άμυνας «σπάζοντας» το τεχνητό offside, πήρε τη μπάλα με τακουνάκι και έκανε παράλληλη μπαλιά προκαλώντας «τρικυμία» στους αντίπαλους αμυντικούς. Ο Adonis Frias αν και αμυντικός βρέθηκε αμαρκάριστος στο σημείο του πέναλτι και έκανε το 1-0. Στο 62′ η ασφυκτική πίεση της Defensa έξω από την περιοχή της Lanus οδήγησε την άμυνα της σε λάθος που εκμεταλλεύτηκε ο Romero για να κάνει το 2-0. Με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα για το σφύριγμα της λήξης οι παίκτες του Crespo συνέχιζαν να πιέζουν ασταμάτητα και εφόσον έκλεψαν τη μπάλα, με δυο πάσες έδωσαν την ευκαιρία στον Washington Camacho να διαμορφώσει το τελικό 3-0 στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων.

Με αυτό τον τρόπο λοιπόν η Defensa y Justicia μια μικρή ομάδα του Μπουένος Άιρες έγραψε ιστορία, καθώς πήρε το Copa Sudamericana χωρίς να έχει κατακτήσει ποτέ κανέναν άλλο τίτλο. Ο θρίαμβος της πιστώνεται απόλυτα στον προπονητή της. Μετά από αυτή την επιτυχία ο Crespo συζητιέται για αντικαταστάτης του υπερεπιτυχημένου Marcelo Gallardo στην River Plate, στην Χιλή τον θέλουν για προπονητή της εθνικής τους ομάδας, οι ιταλικοί σύλλογοι παρακολουθούν την περίπτωση του, ενώ το όνομα του έπεσε στο τραπέζι μέχρι και στην Chelsea μετά την απομάκρυνση του Frank Lampard και πριν την πρόσληψη του Thomas Tuchel. Ο ίδιος πάντως το μόνο που έχει στο μυαλό του προς το παρόν είναι το επόμενο τρόπαιο. Περιμένει την αναμέτρηση με τον νικητή του Copa Libertadores στο Recopa Sudamericana (σ.σ. το Super Cup της Λατινικής Αμερικής) και από εκεί και πέρα θα είναι ανοιχτός σε προτάσεις με όνειρο του όπως είπε να οδηγήσει κάποια στιγμή την Αργεντινή στην κατάκτηση του World Cup.