Μέσα στον Ιανουάριο οι Milwaukee Bucks είχαν πετύχει εννιά νίκες σε 12 αγώνες και έδειχναν να είναι σε θέση να ολοκληρώσουν τον πρώτο μήνα του 2021 με άλλες δύο, αλλά ο Lonzo και ο LaMelo Ball τους χάλασαν τα σχέδια.

Μετά την εκτός έδρας επικράτηση της με 115-108 επί των Toronto Raptors στις 27 Ιανουαρίου η παρέα του Γιάννη Αντετοκούνμπο έπρεπε να επισκεφτεί ακόμα τη Νέα Ορλεάνη και την Charlotte. Οι Pelicans είχαν ηττηθεί στα οκτώ από τα 10 τελευταία παιχνίδια τους και οι Hornets στα έξι από τα προηγούμενα οκτώ που είχαν δώσει, οπότε τα προγνωστικά ήταν με το μέρος των φορμαρισμένων Bucks. Τα αδέρφια Ball όμως αποδείχτηκαν αστάθμητοι παράγοντες. Το Milwaukee δεν υπολόγιζε πως θα πάθει τόσο μεγάλη ζημιά από τους Ball, αφού κανένας από τους δύο δεν βρισκόταν σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση πρόσφατα, αλλά τους είδε να πραγματοποιούν την καλύτερη τους φετινή εμφάνιση και να οδηγούν τις ομάδες τους στη νίκη.

Η παρουσία του Lonzo ειδικά, που φέρεται να είναι υπό παραχώρηση, θα μπορούσε κανείς να πει πως μέχρι τότε ήταν σχεδόν απογοητευτική. Οι 11.8 πόντοι, οι 4.6 ασίστ και το 30.1% στα τρίποντα δεν είναι αυτό ακριβώς που θέλουν από τον βασικό τους point guard οι Pelicans, όμως απέναντι στους Bucks ο μεγαλύτερος εκ των τριών αδερφών Ball έπαιξε για πρώτη φορά φέτος σύμφωνα με τις δυνατότητες του. Με τον Αντετοκούνμπο να έχει μείνει στους 9 πόντους στο πρώτο ημίχρονο το Milwaukee ήταν πίσω 68-45. Στην 3η περίοδο όμως ο Γιάννης (38 πόντοι, 11 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 2 κλεψίματα, 2 κοψίματα) αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και ηγήθηκε της εντυπωσιακής αντεπίθεσης της ομάδας του, που σκόραρε 44 πόντους σε αυτό το διάστημα.

Μέχρι το Milwaukee όμως να μειώσει 103-89 ο Ball είχε φροντίσει η διαφορά να φτάσει στο +28 (93-65) με 14 πόντους και 4/5 τρίποντα στο 3ο δωδεκάλεπτο. Ο Αντετοκούνμπο συνέχισε να μάχεται, αλλά παρά τους 17 πόντους του στην τελευταία περίοδο οι Bucks δεν μπορούσαν να ρίξουν την διαφορά σε μονοψήφιο νούμερο. Όταν ένα δικό του καλάθι τους έφερε στο -10 (112-102) ο Ball με ένα ακόμα τρίποντο τους έδωσε την χαριστική βολή. Αν και απέμεναν τέσσερα λεπτά το καλύτερο που κατάφεραν να κάνουν ήταν να περιορίσουν σημαντικά την έκταση της ήττας τους που ήρθε με σκορ 131-126. Όσο για τον Lonzo, ολοκλήρωσε την αναμέτρηση με 27 πόντους και 8 ασίστ ισοφαρίζοντας το ρεκόρ καριέρας του με τα 7/13 τρίποντα που είχε.

Ο LaMelo πάλι τα πάει μια χαρά για rookie και ας έρχεται από τον πάγκο. Αγωνίζεται 25.1 λεπτά ανά αγώνα και με μέσο όρο 12.2 πόντους, 6.1 ασίστ, 5.9 ριμπάουντ και 1.5 κλεψίματα προηγείται στην κούρσα για την ανάδειξη του rookie της χρονιάς. Μάλιστα μέχρι πρότινος είχε να επιδείξει ουκ ολίγες ενθαρρυντικές εμφανίσεις με αυτές στη νίκη (118-99) επί των Dallas Mavericks (22 πόντοι, 4/5 τρίποντα, 8 ασίστ, 5 ριμπάουντ) και την επικράτηση (113-105) απέναντι στους Atlanta Hawks (22 πόντοι, 3/5 τρίποντα, 12 ριμπάουντ, 11 ασίστ) να ξεχωρίζουν (σ.σ. στο παιχνίδι με τους Hawks έγινε ο νεαρότερος παίκτης στην ιστορία του NBA που κάνει triple-double). Βέβαια προτού οι Hornets αντιμετωπίσουν τους Bucks ο μικρότερος της οικογένειας Ball δεν είχε βάλει ούτε ένα τρίποντο (0/12) στους τρεις προηγούμενους αγώνες.

Σε αντίθεση με τον αδερφό του δεν άνοιξε πυρ πίσω από τα 7.25 μέτρα, αλλά «ενορχήστρωσε» ιδανικά την επικράτηση της ομάδας του με 126-114. Με τις υπέροχες ασίστ που μοίρασε βοήθησε την Charlotte να ξεφύγει 58-40 στα μέσα του δεύτερου δωδεκάλεπτου και εφόσον το Milwaukee μέχρι το ημίχρονο είχε μειώσει 68-64, στην συνέχεια χρειάστηκε να βάλει ένα χεράκι παραπάνω επιθετικά. Αυτή τη φορά ο Αντετοκούνμπο (34 πόντοι, 18 ριμπάουντ, 9 ασίστ) είχε φτάσει τους 20 πόντους από το πρώτο μέρος, όμως στο δεύτερο ακόμα και η δική του απόδοση επισκιάστηκε από αυτήν του Ball. Ο LaMelo σκόραρε 18 πόντους στο δεύτερο ημίχρονο και «μίλησε» τόσο εκτελεστικά όσο και δημιουργικά στο κρισιμότερο σημείο του παιχνιδιού.

Με το σκορ στο 116-114 υπέρ των Hornets πέτυχε καλάθι και φάουλ για να γράψει το 119-114, ενώ αμέσως μετά έδωσε δύο ασίστ που κατέληξαν σε ισάριθμα τρίποντα από τον Devonte Graham και γονάτισαν τους Bucks. Νωρίτερα όταν είχαν περάσει μπροστά 111-110 ο Ball με τέσσερις συνεχόμενες εύστοχες βολές ξεκίνησε ένα σερί 6-0 από το οποίο έγινε η αρχή του επιμέρους 16-3 με το οποίο ολοκλήρωσε η Charlotte την αναμέτρηση. Η δική του στατιστική πάλι κατέγραψε 27 πόντους (2/3 τρίποντα) που είναι έως τώρα η κορυφαία επίδοση του στο NBA, 9 ασίστ, 5 ριμπάουντ και 4 κλεψίματα δημιουργώντας ένα ας πούμε δεδικασμένο που «λέει» πως όποτε ξεπερνάει τους 20 πόντους οι Hornets κερδίζουν.