Μια νύχτα ήταν αρκετή ώστε ο Fred VanVleet να αποκτήσει την δική του ξεχωριστή θέση τόσο στην ιστορία του NBA όσο και σε αυτήν των Toronto Raptors για τον απλούστατο λόγο πως αυτά που έκανε απέναντι στους Orlando Magic δεν έχουν γίνει ξανά από παίκτη που δεν έχει επιλεγεί στο draft.

Ο 26χρονος point guard μπορεί φέτος να έχει μέσο όρο 20.4 πόντους και 6.2 ασίστ και να αμείβεται πλέον με περισσότερα από 20 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο, αλλά στο draft του 2016 τον είχαν προσπεράσει όλες οι ομάδες του NBA. Παρότι καθιερώθηκε ως ένας πολύ καλός παίκτης και εξαιρετικός σουτέρ τριών πόντων δύσκολα περίμενε κανείς πως κάποια στιγμή θα τον έβλεπε να φορτώνει το αντίπαλο καλάθι με 54 πόντους έχοντας 11/14 τρίποντα. Κι όμως στη νίκη των Raptors επί των Magic με 123-108 ο VanVleet με αυτά τα νούμερα έγινε ο παίκτης με τους περισσότερους πόντους και τα πιο πολλά τρίποντα στην ιστορία του NBA χωρίς να έχει περάσει από την διαδικασία του draft, ενώ ταυτόχρονα έσπασε το ρεκόρ πόντων από παίκτη της ομάδας του.

Το ότι αυτό το παιχνίδι θα είναι ιδιαίτερο για τον ίδιο φάνηκε από την αρχή, αφού μόνο στην πρώτη περίοδο είχε φτάσει τους 17 πόντους με 5/6 τρίποντα. Ολοκλήρωσε το ημίχρονο με 28 και 8/9 και συνέχισε ακάθεκτος στο τρίτο δωδεκάλεπτο. Με ακόμα 18 πόντους και 3/4 τρίποντα είχε 46 με 11/13 και αρκετό χρόνο μπροστά του για να απειλήσει με κατάρριψη κι άλλα ρεκόρ. Αυτά που ξεπέρασε τελικά μετά την κορυφαία εμφάνιση της καριέρας του είναι αυτό του Moses Malone για τους περισσότερους πόντους (53) από παίκτη που δεν έχει επιλεγεί στο draft το οποίο κρατούσε από το 1982, αυτό που ισοφάρισε πέρυσι ο Duncan Robinson των Miami Heat και είχε κάνει πρώτος το 2016 ο Wesley Matthews για τα πιο πολλά τρίποντα (10) από παίκτη που δεν έχει πάρει καμία ομάδα στο draft, αυτό του DeMar DeRozan το 2018 για τους περισσότερους πόντους (52) σε έναν αγώνα στην ιστορία των Raptors και αυτό που μοιράζονταν ο Danny Green με τον Terrence Ross για τα πιο πολλά τρίποντα (7) από παίκτη του Toronto σε ένα ημίχρονο.

Με ένα τρίποντο ακόμα ο VanVleet θα ισοφάριζε και το ρεκόρ του Donyell Marshall από το 2005 για τα περισσότερα τρίποντα (12) από παίκτη των Raptors. Αυτή την τόσο μεγάλη βραδιά την κάνει ακόμα πιο σπουδαία το γεγονός πως ο VanVleet αποτελεί πια τον μόνο παίκτη στην ιστορία του NBA που παρότι δεν έχει επιλεγεί στο draft κατέχει το ρεκόρ πόντων στην ιστορία μίας ομάδας. Κι όλα αυτά χωρίς να παραλείψει τα αμυντικά του καθήκοντα, αφού η στατιστική κατέγραψε επίσης 3 κλεψίματα και άλλα τόσα κοψίματα. Η υποδοχή που του επιφύλαξαν πάλι οι συμπαίκτες του στα αποδυτήρια ήταν το κάτι άλλο και αποτέλεσε το ιδανικό κλείσιμο μιας μέρας που θα θυμάται για πάντα.