Το ποδοσφαιρικό τουρνουά των Ολυμπιακών Αγώνων ξεκίνησε με κάτι που μάλλον δεν έχει ξαναγίνει ποτέ. Η Γαλλία γνώρισε συντριβή με 4-1 από το Μεξικό και ο Andre-Pierre Gignac που πέτυχε το μοναδικό της τέρμα αντί να πανηγυρίσει που μείωσε σε 2-1 ζήτησε συγνώμη από τους Μεξικανούς.

Βλέπετε εδώ και έξι χρόνια ο 35χρονος επιθετικός αγωνίζεται στην Tigres και έχει γίνει θρύλος στο Μεξικό. Επί των ημερών του η ομάδα του διανύει την πιο επιτυχημένη περίοδο της, καθώς από τότε που τον έπεισε να αφήσει τα ευρωπαϊκά γήπεδα έχει κατακτήσει τέσσερα πρωταθλήματα, ενώ το 2020 πήρε για πρώτη φορά το Champions League της Κεντρικής Αμερικής. Ο Gignac έχει σκοράρει 149 φορές με την φανέλα της Tigres σε όλες τις διοργανώσεις και από τον Αύγουστο του 2019 αποτελεί τον πρώτο σκόρερ της ιστορίας της, ενώ τον Φεβρουάριο την οδήγησε στον τελικό του Club World Cup όπου ηττήθηκε 1-0 από την Bayern Munich.

Με τα 28 γκολ που σημείωσε το 2016 αναδείχτηκε εκτός από πρωταθλητής και κορυφαίος παίκτης του Μεξικανικού Πρωταθλήματος και συνέχισε με 25 το 2017, 16 το 2018, 23 το 2019, 20 το 2020 και 16 την σεζόν που μας πέρασε. Στην πορεία προς την κατάκτηση του Champions League συνέβαλε με 6 τέρματα και ήταν ο πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης. Ανάμεσα τους δύο στα 3-0 επί της Olimpia από την Ονδούρα στα ημιτελικά και το νικητήριο στον τελικό έξι λεπτά πριν από τη λήξη με την Tigres να κερδίζει 2-1 την Los Angeles FC από τις ΗΠΑ. Αυτός ήταν ο τίτλος που την έστειλε για πρώτη φορά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Συλλόγων του οποίου κορυφαίος σκόρερ ήταν ο Gignac, καθώς πέτυχε όλα τα γκολ της.

Ανέτρεψε μέσα σε εφτά λεπτά το σκορ απέναντι στην Ulsan Hyundai από τη Νότια Κορέα χαρίζοντας τη νίκη στην Tigres με 2-1 και στον ημιτελικό από δικό του εύστοχο κτύπημα πέναλτι οι Μεξικανοί πέταξαν έξω την κάτοχο του Copa Libertadores Palmeiras από την Βραζιλία για να βρεθούν αντιμέτωποι στον τελικό με την πρωταθλήτρια Ευρώπης. Γι’ αυτά τα ολίγα λατρεύεται σαν ήρωας από τους φιλάθλους της Tigres και γενικότερα στο Μεξικό. Στην πατρίδα του πάλι ο Gignac δεν χαίρει ανάλογης εκτίμησης. Έγινε γνωστός όταν το 2009 αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ του Γαλλικού Πρωταθλήματος σκοράροντας 24 φορές με την Toulouse και χρειάστηκε να περάσουν τέσσερα χρόνια μέχρι να βρει πάλι την φόρμα του.

Έφτασε ξανά σε διψήφιο αριθμό τερμάτων (13) με την Marseille το 2013, έβαλε 16 την επόμενη χρονιά και μετά τα 21 του 2015 έμεινε ελεύθερος. Παρά την ευχέρεια του στο σκοράρισμα ο ιδιόρρυθμός χαρακτήρας του αποτελούσε θέμα. Ο Gignac κουβαλάει την δική του τρέλα κάτι που επιβεβαιώθηκε όταν επέλεξε να συνεχίσει την καριέρα του στο Μεξικό ενώ τον ήθελαν αρκετές Αγγλικές ομάδες. Μάλιστα η επιλογή του από τον Didier Deschamps για το Euro του 2016 είχε τεθεί υπό αμφισβήτηση υπό τον φόβο δημιουργίας προβλημάτων στα αποδυτήρια, αλλά εφόσον ήταν ο πιο φορμαρισμένος Γάλλος επιθετικός, άσχετα από το γεγονός πως αγωνιζόταν σε πρωτάθλημα χαμηλότερου επιπέδου, ελλείψει αξιόπιστων λύσεων σε αυτή τη θέση πήρε το ρίσκο και παραλίγο να του βγει.

Μερικά λεπτά πριν από την ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας του τελικού με την Πορτογαλία ο Gignac σημάδεψε το δοκάρι αλλά από την στιγμή που δεν σκόραρε η Γαλλία ηττήθηκε στην παράταση 1-0. Από τότε έκανε άλλες τρεις εμφανίσεις με την εθνική και μετά τον Οκτώβριο του 2016 δεν ξανακλήθηκε από τον Deschamps ολοκληρώνοντας την παρουσία του στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του με 7 γκολ σε 36 συμμετοχές. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες οι χώρες που παίρνουν μέρος εκπροσωπούνται από τις εθνικές ομάδες Under-23 με το δικαίωμα να έχουν στο ρόστερ τους τρεις παίκτες ανεξαρτήτου ηλικίας και έτσι ο Gignac βρέθηκε στο Τόκιο και μάλιστα ως αρχηγός της Γαλλίας.

Στην πρώτη αγωνιστική για τον πρώτο όμιλο το Μεξικό, που είναι ένα από τα φαβορί για το χρυσό μετάλλιο, έκανε επίδειξη δύναμης και μέσα σε 10 λεπτά μετά την έναρξη του δευτέρου ημίχρονου ήταν μπροστά 2-0. Στο 69′ o Gignac κλήθηκε να εκτελέσει το πέναλτι που κέρδισε ο Randal Kolo Muani και έβαλε ξανά τους Γάλλους στο παιχνίδι, αλλά δεν πανηγύρισε καν. Αντίθετα ξάφνιασε τους πάντες γιατί ήταν σχεδόν λυπημένος και με μια χαρακτηριστική κίνησε απολογήθηκε ζητώντας συγνώμη από τους Μεξικανούς επειδή έβαλε γκολ στην εθνική τους ομάδα χαρίζοντας μας μια εξαιρετικά σπάνια σκηνή που θα χαραχθεί στην ιστορία ως ένα από τα πιο απρόσμενα γεγονότα που έχουν εκτυλιχτεί ποτέ μέσα σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου.