Για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο μπορεί κανείς να πει πολλά. Ειδικά τώρα που είναι πρωταθλητής και MVP των τελικών του NBA. Καλύτερα θα ήταν όμως να αφήσουμε τους διθυράμβους και τους υπερφίαλους χαρακτηρισμούς στην άκρη και να ανοίξουμε καλά τα αυτιά μας γιατί ό,τι τον προσδιορίζει σαν άνθρωπο και σαν αθλητή το έχει πει ο ίδιος.

Σεμνότητα, ταπεινότητα, προσπάθεια. Λέξεις που ακούγονται συνεχώς από το στόμα του και εμπεριέχουν την ουσία των κατορθωμάτων του έχοντας σαφώς πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα από τα «Γιάνναρος», «Αντετοκούμπαρος», «κορυφαίος παίκτης στον κόσμο», «καλύτερος από τον έναν ή τον άλλο», «θα κάνει, θα ράνει», «τους έφτιαξε, τους έδειξε» κλπ που αναπαράγονται συνεχώς. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έφτασε εκεί που έφτασε μόλις στα 26 του χρόνια γιατί δεν ενστερνίστηκε ούτε για μία στιγμή τίποτα από όλα αυτά. Παρέμεινε πιστός στις αρχές του, συνέχισε να δουλεύει σκληρά και να δίνει καθημερινά το μέγιστο των δυνατοτήτων του.

Η φετινή σεζόν ξεκίνησε με τους Milwaukee Bucks να προέρχονται από δύο απανωτούς σκληρούς αποκλεισμούς στα playoffs παρότι τόσο το 2019 όσο και το 2020 είχαν το καλύτερο ρεκόρ της κανονικής περιόδου σε όλο το NBA με τον Αντετοκούνμπο να κάνει κάκιστες εμφανίσεις παρότι ήταν ο MVP και τις δύο χρονιές. Δεν έπεσαν κεφάλια, δεν υπήρχε γκρίνια, κανείς δεν του έβαλε το μαχαίρι στο λαιμό να φέρει το πρωτάθλημα εδώ και τώρα ούτε του επέρριψε ευθύνες και φυσικά ο ίδιος δεν εγκατέλειψε την ομάδα του επειδή δεν βρέθηκε στην κορυφή. Επέκτεινε το συμβόλαιο του ανταποδίνοντας της την εμπιστοσύνη που του έδειξε φέρνοντας τον στο NBA από την ελληνική Α2 χωρίς να τον ακολουθούν ιδιαίτερες προδιαγραφές και δήλωσε πως σκοπός του ήταν να απολαύσει περισσότερο το παιχνίδι.

Οι Bucks λοιπόν ασχολήθηκαν με το πως θα γίνουν καλύτεροι και όχι με το πως θα πάρουν το πρωτάθλημα για το οποίο δεν θεωρούνταν άλλωστε φαβορί. Αυτή τη φορά δεν τράβηξαν επάνω τους τα φώτα στην κανονική περίοδο. και ο Αντετοκούνμπο μάλιστα κάποια στιγμή ξεστόμισε πως έτσι είναι προτιμότερο γιατί μπορούν να επικεντρωθούν απερίσπαστοι στους στόχους τους, ενώ πρόσθεσε πως του αρέσει περισσότερο να παίζει σαν αουτσάιντερ. Έτσι δεν ακούστηκε κουβέντα για MVP, πρωταθλήματα και τα σχετικά και στα playoffs αρχίσαμε να βλέπουμε πως κάτι έχει αλλάξει το Milwaukee. Στην postseason εμφανίστηκε μία ομάδα αποφασισμένη να κάνει τα πάντα για να διεκδικήσει από κάθε παιχνίδι αυτό που της αναλογεί και όσο προχωρούσε αρχίσαμε να διαπιστώνουμε πως ο Γιάννης και οι συμπαίκτες του είχαν περάσει σε άλλο επίπεδο.

Είτε κέρδιζαν είτε έχαναν κανείς δεν μπορούσε να πει ότι υστερούσαν σε κάτι. Ακόμα και αν αποκλείονταν στον δεύτερο γύρο από τους Brooklyn Nets η σεζόν δεν θα ήταν αποτυχημένη. Μέχρι εκείνο το σημείο ο Αντεοκούνμπο ήταν πιο ποιοτικός από ποτέ και ο Khris Middleton είχε ήδη αποδείξει πως αξίζει μεγαλύτερου σεβασμού, όμως οι συγκυρίες τα έφεραν έτσι που μπόρεσαν να προχωρήσουν και να δείξουν ακόμα περισσότερα πράγματα. Χωρίς να το περιμένουν οι Bucks ήταν η πιο ισχυρή και η πιο έμπειρη ομάδα από αυτές που είχαν απομείνει και διαπίστωσαν πως μπροστά τους είχαν μια ανεπανάληπτη ευκαιρία. Ο δρόμος για το πρωτάθλημα ήταν ορθάνοικτος και τα έδωσαν όλα προκειμένου να το πάρουν.

Σεβάστηκαν τόσο τους Atlanta Hawks όσο και τους Phoenix Suns, δεν έτρεξε κανείς να διατυμπανίσει πως υπερτερούν ή ότι έχουν τον πρώτο λόγο για τον τίτλο και κατά την διάρκεια των τελικών ο Αντετοκούνμπο αποκάλυψε ίσως το μυστικό της επιτυχίας προσωπικής και ομαδικής λέγοντας πως όσο οι Bucks παραμένουν σεμνοί και τα ταπεινοί γίνονται όλο και πιο δυνατοί. Το τρίτο συστατικό ήταν η μέγιστη προσπάθεια. Ο Jrue Holiday πριν από τον 6ο αγώνα με τους Suns παραδέχτηκε πως το Milwaukee παίζει σαν να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο και αφήνει ό,τι έχει και δεν έχει στο παρκέ προκειμένου να κερδίσει κάτι που έκανε τους παίκτες του να ξεπερνάνε συνεχώς τον εαυτό τους.

Φυσικά ο Γιάννης δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Όπως κάνει σε όλη του την ζωή άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά και οδήγησε τους Bucks στην κορυφή ανεβάζοντας την απόδοση του σε δυσθεώρητα ύψη. Δεν σταμάτησε να παρουσιάζεται όλο και καλύτερος μέχρι να πάρει το τρόπαιο στα χέρια του και στην αναμέτρηση που του το έδωσε έγινε όλα αυτά που πολλοί είχαν βιαστεί να πουν ότι ήδη είναι. Το Milwaukee κέρδισε 105-98 και έφτασε στο 4-2 με τον ίδιο να σημειώνει 50 πόντους (οι 20 στο 3ο δωδεκάλεπτο), να μαζεύει 14 ριμπάουντ, να κάνει 5 κοψίματα (και πολλά που μέτρησαν ως καλάθια γιατί η μπάλα ήταν στην κάθοδο) και να βάζει μέχρι και τις βολές (17/19). Στα playoffs πραγματοποίησε τις καλύτερες εμφανίσεις της καριέρας του και αυτή ήταν η κορυφαία όλων.

Αυτός ήταν ο επίλογος μιας από τις πιο ωραίες ιστορίες που έχουν προκύψει ποτέ στα playoffs του NBA. Μια ομάδα που δεν υπολογιζόταν ως διεκδικήτρια του τίτλου βρέθηκε πίσω επί τρεις συνεχόμενους γύρους, ανέτρεψε το 2-0 κόντρα σε Nets και Suns και το 1-0 απέναντι στους Hawks κάτι που θα μπορούσε να έχει συμβεί και στον πρώτο γύρο όταν οι Bucks κέρδισαν στην παράταση τους Miami Heat στο πρώτο παιχνίδι και έφτασε στην κορυφή χάρη σε ένα παιδί που ήρθε από την άλλη άκρη του κόσμου χωρίς κανένας να μπορεί να φανταστεί πως θα έχει αυτή την εξέλιξη. Παρόλα αυτά ο Αντετοκούνμπο καθόρισε μια ολόκληρη ομάδα που είχε να πάρει πρωτάθλημα από το 1971, να φτάσει στους τελικούς του NBA από το 1974 και πριν από την έλευση του δεν είχε ουδεμία σχέση με αυτό που είναι τώρα. Την «πότισε» με τα στοιχεία του χαρακτήρα του και ό,τι και αν πετύχουν μαζί από εδώ και πέρα θα βασίζεται στην σεμνότητα, την ταπεινότητά και την μέγιστη προσπάθεια.