Από τότε που ο Svetislav Pesic πάτησε το πόδι του στην Βαρκελώνη τα πράγματα πάνε από το καλό στο καλύτερο. Εκτός από την Barcelona ο Σέρβος τεχνικός, που αντικατέστησε στις αρχές Φεβρουαρίου τον Sito Alonso, έχει καταφέρει να “αναστήσει” και τον Ante Tomic ο οποίος μέχρι την έλευση του ήταν σκιά του εαυτού του.

Ο Κροάτης σέντερ απολαμβάνει την πλήρη εμπιστοσύνη του νέου του προπονητή, καθώς πλέον παίρνει περισσότερο χρόνο συμμετοχής αλλά και πιο πολλές προσπάθειες στην επίθεση. Ο Πέσιτς τον χρησιμοποιεί 22 λεπτά ανά αγώνα και ζητάει από τους παίκτες του να τον “τροφοδοτούν” όσο πιο συχνά γίνεται με αποτέλεσμα να επιχειρεί περίπου 10 σουτ σε κάθε παιχνίδι και να σκοράρει κατά μέσο όρο 15,2 πόντους. Υπό τις οδηγίες του Alonso πάλι αγωνιζόταν εφτά λεπτά λιγότερα (15) και είχε 6,7 πόντους, αφού έπαιρνε τις μισές προσπάθειες (5).

Φυσικά η αναβάθμιση του είναι ευεργετική για την ομάδα του η οποία κατέκτησε το Copa del Rey με τον ίδιο να είναι εκ των πρωταγωνιστών (στον τελικό πέτυχε 17 πόντους σε 19 λεπτά συμμετοχής απέναντι στην Real Madrid και στον προημιτελικό με την Baskonia είχε φτάσει τους 18) και συνεχίζει ακάθεκτη στο Ισπανικό Πρωτάθλημα όπου μετράει πέντε συνεχόμενες νίκες (με το προηγούμενο “καθεστώς” είχε κάνει εφτά ήττες στους 16 αγώνες που είχε παίξει ο Tomic) μεταξύ των οποίων το εμφατικό 94-72 επί τις “αιώνιας” αντιπάλου της. Οι δύο τελευταίες μάλιστα συνοδεύτηκαν από τις δικές του κορυφαίες φετινές εμφανίσεις εντός συνόρων. Στο εκτός έδρας 103-101 επί της San Pablo Burgos έμεινε στο παρκέ για 31 λεπτά (season high) και σημείωσε 21 πόντους (season high) με 9/15 σουτ (season high), ενώ στο πιο πρόσφατο “διπλό” (76-73) κόντρα στην Obradoiro σκόραρε 20 πόντους σε 26 λεπτά και αναδείχτηκε πολυτιμότερος παίκτης της 24ης αγωνιστικής.

Στην Euroleague μπορεί η ζημιά να είχε γίνει εδώ και καιρό (όταν ανέλαβε ο Pesic είχαν ήδη 15 ήττες σε 22 αγωνιστικές) αλλά η δική του βελτίωση είναι εξίσου αισθητή. Από τα 16 λεπτά ανά αγώνα έχει ανέβει στα 22,6 και εφόσον αντί για 5,5 σουτ επιχειρεί 8,8 ο μέσος όρος πόντων του έχει σχεδόν διπλασιαστεί, αφού από τους 8 έχει φτάσει στους 15,4. Μετά την ντροπιαστική εντός έδρας συντριβή (101-74) από την Real και την ήττα στο Κάουνας από την Zalgiris με 90-74 ακολούθησαν δύο σερί εύκολες νίκες και άλλη μία ήττα στις λεπτομέρειες με τον Tomic να είναι όλο και καλύτερος. Η στατιστική του κατέγραψε 16 πόντους στην αναμέτρηση με τον Ερυθρό Αστέρα (88-54), 19 πόντους και 10 ριμπάουντ σε αυτή με τον Ολυμπιακό (90-63 στο ΣΕΦ) και 22 πόντους με 11 ριμπάουντ στο παιχνίδι με την Malaga (κέρδισε στο γήπεδο της την Barcelona 95-91) που είναι μακράν το καλύτερο του την φετινή σεζόν σε όλες τις διοργανώσεις.

Η κατάσταση πάντως στην ACB διορθώνεται. Αυτή τη στιγμή οι Καταλανοί ισοβαθμούν στην δεύτερη θέση με την Baskonia έχοντας από 17 νίκες και 7 ήττες (ο Pesic τους παρέλαβε τρίτους αλλά ισόβαθμους με Malaga, Baskonia και Fuenlabrada στο 12-7) και παρότι δύσκολα θα χτυπήσουν πρωτιά (η Real έχει προβάδισμα τεσσάρων νικών) η κατάκτηση του τίτλου για πρώτη φορά μετά το 2014 από εκεί που έμοιαζε όνειρο απατηλό, με τον Tomic να παίζει έτσι, θεωρείται πια απόλυτα εφικτή.