Τα πάνω κάτω ήρθαν προκειμένου οι Houston Rockets να κερδίσουν τους Golden State Warriors στον τέταρτο αγώνα των τελικών της Δύσης και να ισοφαρίσουν την σειρά σε 2-2, ανακτώντας έτσι το πλεονέκτημα έδρας.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Αυτή είναι η τρίτη φορά που οι δύο ομάδες συναντιούνται στα playoffs και οι Rockets έως τώρα δεν είχαν κερδίσει ποτέ εκτός έδρας τους Warriors. Στις εφτά προηγούμενες επισκέψεις τους στην Oracle Arena είχαν γνωρίσει ισάριθμες ήττες και μάλιστα δεν είχαν προηγηθεί ούτε για ένα δευτερόλεπτο στο τέταρτο δωδεκάλεπτο.

Συνήθως δεν προέβαλαν καν αντίσταση, αφού στα δύο τελευταία παιχνίδια τους εκεί έχασαν με 41 (η πιο βαριά ήττα της ιστορίας τους στην postseason) και 33 πόντους διαφορά. Οι μόνες φορές που το πάλεψαν ήταν οι δύο πρώτες, όταν στους τελικούς της Δύσης το 2015 ηττήθηκαν 110-106 και 99-98. Ενδιάμεσα είχαν φύγει από το Oakland με -14, -26 και -11.

Ανάλογη εξέλιξη προδίκαζε και το ξεκίνημα του χθεσινού (22/5) αγώνα, καθώς οι παίκτες του Mike D’Antoni χρειάστηκαν παραπάνω από πέντε λεπτά για να σκοράρουν τους πρώτους τους πόντους. Οι Warriors προηγήθηκαν 12-0 παίρνοντας σκορ και από τους πέντε παίκτες τους, αλλά από εκεί πέρα η κατάσταση άλλαξε. Το Houston ολοκλήρωσε το ημίχρονο με ένα επιμέρους 53-34 χάρη σε 38 πόντους από τον James Harden και τον Chris Paul και πήγε στα αποδυτήρια έχοντας το προβάδισμα (53-46).

Στην τρίτη περίοδο πάλι κατάφερε να ανταπεξέλθει στο ξέσπασμα του Stephen Curry. Αν και ο point guard του Golden State σκόραρε όσους πόντους (17) έβαλαν όλοι οι Rockets μαζί σε αυτό το διάστημα, η διαφορά δεν εκτινάχτηκε όπως στον τρίτο αγώνα. Τότε οι 18 πόντοι του είχαν επιτρέψει στην ομάδα του να μπει στο τελευταίο δωδεκάλεπτο με +28 (84-56), όμως αυτή τη φορά η κατάσταση ήταν ελεγχόμενη.

Το Houston ανέτρεψε το εις βάρος του 80-70 και επικράτησε 95-92, κρατώντας τους Warriors στους 12 πόντους  στην τέταρτη περίοδο (οι λιγότεροι που έχουν βάλει ποτέ σε ένα δωδεκάλεπτο στην postseason). Τους ανάγκασε να σουτάρουν μόλις με 16.7% (3/18 σουτ) και έτσι έσπασε το σερί των 16 συνεχόμενων νικών που είχαν εντός έδρας στα playoffs.

Επίσης ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως αυτή ήταν η πρώτη ήττα των πρωταθλητών με τον Steve Kerr στον πάγκο τους, σε αναμέτρηση κατά την οποία είχαν σκοράρει τουλάχιστον 15 πόντους παραπάνω από τον αντίπαλο τους στο τρίτο δωδεκάλεπτο. Στα 51 παιχνίδια σε κανονική περίοδο και playoffs που είχε συμβεί κάτι τέτοιο δεν είχαν χάσει ποτέ, όμως οι Rockets κατάφεραν να τους κερδίσουν παρότι το επιμέρους σκορ στην τρίτη περίοδο ήταν 34-17.