Το να αλλάξεις προπονητή μετά από 22 χρόνια δεν είναι απλή υπόθεση. Θα πρέπει να επιλέξεις τον κατάλληλο άνθρωπο για να οδηγήσει σταδιακά την ομάδα σου σε μια νέα εποχή και η Arsenal τον βρήκε στο πρόσωπο του Unai Emery.

Φυσικά όταν μιλάμε για σωστή επιλογή σε αυτό το στάδιο εννοούμε πως έχεις πάρει έναν προπονητή που ξέρεις ότι μπορεί να κάνει την δουλειά για την οποία τον θες. Ο Arsene Wenger μπορεί να είναι ο πιο επιτυχημένος τεχνικός στην ιστορία των “gunners”, αλλά τους άφησε εκεί ακριβώς που τους βρήκε. Για την ακρίβεια μια θέση πιο κάτω, αφού φέτος τερμάτισαν έκτοι, ενώ το 1996 ήταν πέμπτοι.

Γιατί το επισημαίνουμε αυτό; Ο Emery ανέλαβε την Arsenal με πρωταρχικό στόχο να την βγάλει ξανά στον Champions League και όχι να την οδηγήσει στην κορυφή της Premier League. Βέβαια προφανώς και θέλει να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Άλλωστε είναι κάτι κάπου που επισήμανε και ο ίδιος κατά την παρουσίαση του, όμως σε πρώτη φάση η δουλειά του θα κριθεί από το αν θα καταφέρει να την μονιμοποιήσει ξανά στην πρώτη τετράδα.

Στην Ισπανία αυτή η αποστολή αποτελούσε ειδικότητα του. Το 2008 παρέλαβε την Valencia στην 10η θέση της βαθμολογίας, την ανέβασε στην έκτη την πρώτη του σεζόν στον πάγκο της και τις επόμενες τρεις τερμάτισε τρίτη πίσω από Barcelona και Real Madrid. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο τον προσέλαβε η Sevilla όταν αποφάσισε να τερματίσει την συνεργασία της με τον Michel τον Ιανουάριο του 2013.

Ο Ισπανός τεχνικός δεν πρόλαβε να αλλάξει την κατάσταση και η ομάδα του τερμάτισε ένατη για δεύτερη σερί χρονιά, αλλά η συνέχεια ήταν πολύ καλύτερη. Το 2014 ανέβηκε στην πέμπτη θέση και κέρδισε την συμμετοχή της στο Champions League κατακτώντας το Europa League, το 2015 έμεινε εκτός τετράδας από την Valencia μόλις για έναν βαθμό όμως πήρε πάλι το Europa League και εφόσον πλέον είχε μάθει καλά αυτό το μονοπάτι έκανε το ίδιο και το 2016 και ας ήταν έβδομη στην La Liga.

Όσο για την διετή θητεία του στον πάγκο της Paris Saint-Germain, αυτή δεν αποτέλεσε κριτήριο για την πρόσληψη του από την Arsenal. Οι συνθήκες στο Παρίσι είναι ιδιαίτερες για όλους τους προπονητές. Με τα υπέρογκα ποσά που επενδύει κάθε καλοκαίρι η Qatar Sports Investments για μεταγραφές η κατάκτηση όλων των εγχώριων τίτλων θεωρείται δεδομένη και σε περίπτωση που δεν τα πας καλά στο Champions League το ίδιο ισχύει και για την απόλυση σου.

Ο Emery πρόπερσι διαδέχτηκε τον Laurent Blanc, ο οποίος είχε πάρει τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα (2014, 2015, 2016), δύο σερί κύπελλα (2015, 2016) και είχε κατακτήσει τρεις συνεχόμενες χρονιές το Coupe de la Ligue (2014, 2015, 2016), αλλά στο Champions League αποκλείστηκε ισάριθμες φορές στην σειρά στα προημιτελικά. Η δική του πορεία ήταν ανάλογη. Μπορεί να έχασε το πρωτάθλημα πέρυσι από την Monaco, αλλά φέτος ανέκτησε τα σκήπτρα εκμηδενίζοντας τον ανταγωνισμό και πήρε δύο συνεχόμενα κύπελλα και άλλα τόσα Coupe de la Ligue. Εφόσον όμως στο Champions League πέρυσι αποκλείστηκε στους “16” έχοντας κερδίσει την Barcelona 4-0 στο πρώτο παιχνίδι (έχασε 6-1 στο δεύτερο) και φέτος έμεινε εκτός από την Real Madrid στην ίδια φάση χωρίς να προβάλει αντίσταση, είδε κι αυτός την πόρτα της εξόδου.

Η Arsenal δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη και έσπευσε να τον χρήσει διάδοχο του Wenger, καθώς ήταν ο ιδανικός υποψήφιος. Τη νέα σεζόν θα συμμετέχει στο Europa League και γνωρίζοντας πως δύσκολα θα χωθεί ανάμεσα σε Manchester City, Manchester United, Tottenham και Liverpool ώστε να επιστρέψει στο Champions League (θα απουσιάσει για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια) μέσω του πρωταθλήματος, οφείλει να αντιμετωπίσει σοβαρά την διοργάνωση από την πρώτη στιγμή. Καταλληλότερος άνθρωπος λοιπόν γι’ αυτή την αποστολή, από τον προπονητή που έχει πάρει το Europa League περισσότερες φορές από κάθε άλλον, δεν θα μπορούσε να βρεθεί.