Το να αποκλείσει στα playoffs μια ομάδα που είναι ανάμεσα στις 10 χειρότερες του NBA στην άμυνα απέναντι στο τρίποντο αυτήν που ευστόχησε φέτος στα περισσότερα σουτ πίσω από τα 7.25 μέτρα είναι θεωρητικά ανέφικτο. Πόσο μάλλον όταν η ίδια αποτελεί μία από αυτές που βάζουν τα λιγότερα τρίποντα. Στην πράξη όμως οι Los Angeles Lakers τα κατάφεραν βασιζόμενοι μάλιστα σε έναν ασυνήθιστο παράγοντα που δεν ήταν άλλος από την συντριπτική τους υπεροχή στις ελεύθερες βολές.

Όσο και να το διαβάσεις όλο αυτό η εντύπωση που έχεις είναι πως δεν βγάζει νόημα. Μόνο όταν δεις ολόκληρη την εικόνα που αποτελείται από τα στοιχεία που θα αναλύσουμε ευθύς αμέσως θα καταλάβεις πως έγινε και είναι πραγματικά εντυπωσιακό γιατί οι Lakers από εκεί που παρέπαιαν στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν έφτασαν στους τελικούς της Δύσης παίζοντας ένα μπάσκετ πολύ διαφορετικό από αυτό που έχει επικρατήσει εδώ και περίπου μια δεκαετία στο NBA. Βέβαια κατά το διάστημα που ο Russell Westbrook φορούσε την φανέλα τους αυτό που παρουσίαζαν στο παρκέ δεν ήταν καν μπάσκετ διότι ούτε να αμυνθούν ούτε να επιτεθούν μπορούσαν και γι’ αυτό η απομάκρυνση του αποτέλεσε την αφετηρία αυτής της πορείας.

Η παραχώρηση του έφερε στο Los Angeles τους D’Angelo Russell, Jarred Vanderbilt και Malik Beasley, ενώ έκανε βασικό τον Austin Reaves. Τα νέα πρόσωπα πρόσφεραν στους Lakers περισσότερες επιθετικές λύσεις, ευελιξία και στις δύο πλευρές του παρκέ, τους βοήθησαν να βελτιώσουν σε έναν βαθμό το μακρινό τους σουτ, να μετατρέψουν την άμυνα τους σε μία από τις κορυφαίες του πρωταθλήματος και να απογαλακτιστούν από τους σταρ τους, πράγματα τα οποία από 13ους στην Δύση τους ανέβασαν στην 7η θέση και άρχισαν να φαίνονται όλο και πιο καθαρά στα playoffs.

Με βασική πεντάδα τους Anthony Davis (2.08 μέτρα), LeBron James (2.06 μέτρα), Vanderbilt (2.06 μέτρα), Reaves (1.96 μέτρα) και Russell (1.93 μέτρα) οι Lakers βρήκαν την ισορροπία που τους έλειπε τα προηγούμενα χρόνια. Με τους δύο τελευταίους να έχουν αντίστοιχα 15.4 και 15.7 πόντους ανά αγώνα στα playoffs δεν χρειάζεται πια ο 38χρονος James (23.4 πόντοι) και ο καταταλαιπωρημένος από τραυματισμούς Davis (21.2 πόντοι) να σηκώνουν σε κάθε παιχνίδι όλο το επιθετικό βάρος. Όσον αφορά στην άμυνα πάλι ο σπεσιαλίστας τους είδους Vanderbilt έχει γίνει το αλεξικέραυνο τους αποφορτίζοντας τους σημαντικά. Αποτέλεσμα; Οι Lakers δεν καταρρέουν όταν οι δύο σημαντικότεροι παίκτες τους δεν βρίσκονται σε καλή βραδιά όπως γινόταν σε μόνιμη βάση μέχρι πρότινος.

Αυτό το σχήμα το λες χαμηλό αλλά στην πραγματικότητα για τα δεδομένα του NBA είναι ψηλό και αυτό ακριβώς είναι το «κλειδί» της επικράτησης επί των Warriors με 4-2 στον δεύτερο γύρο και γενικότερα της πορείας των Lakers στα playoffs. Το μέγεθος τους είναι αυτό που τους έχει επιτρέψει να καλύψουν την μεγαλύτερη αδυναμία τους σε άμυνα και επίθεση η οποία όπως είπαμε είναι το τρίποντο. Αμυντικά δεν κατάφεραν να το περιορίσουν, όμως το καταπολέμησαν θωρακίζοντας την ρακέτα τους. Δέχονται μεν κατά μέσο όρο 13.8 τρίποντα σε αντίθεση με τα 12.5 της κανονικής περιόδου, το Golden State τους έβαζε 15.5 ανά αγώνα, αλλά από την στιγμή που δεν επιτρέπουν σε κανέναν να πλησιάσει το καλάθι τους έχουν παθητικό μόλις 107.3 πόντους την ώρα που στην regular season το συγκεκριμένο νούμερο ήταν 116.6 πόντοι.

Σύμφωνα με τα προηγμένα στατιστικά του NBA διαθέτουν την καλύτερη άμυνα των playoffs η οποία έχει κεντρικό άξονα της τον Davis. Εφόσον το κορμί του δεν του επιτρέπει να τα δίνει όλα και στις δύο πλευρές του παρκέ ο 30χρονος power forward αφοσιώθηκε κατά κύριο λόγο στα αμυντικά του καθήκοντα όπου οι Lakers θα έχουν πρόβλημα εάν δεν αποδώσει τα μέγιστα και το κάνει. Είναι πρώτος σε κοψίματα (3.3) και ριμπάουντ (14.1) στην postseason πραγματοποιώντας εμφανίσεις όπως αυτές στον πρώτο αγώνα της σειράς με τους Memphis Grizzlies (22 πόντοι, 12 ριμπάουντ, 7 κοψίματα, 3 κλεψίματα), τον 3ο (31 πόντοι, 17 ριμπάουντ, 3 κοψίματα), στον πρώτο με τους Warriors (30 πόντοι, 23 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 4 κοψίματα), τον 3ο (25 πόντοι, 13 ριμπάουντ, 4 κοψίματα, 3 κλεψίματα), τον 4ο (23 πόντοι, 15 ριμπάουντ, 3 κλεψίματα) και τον 6ο (17 πόντοι, 20 ριμπάουντ, 2 κοψίματα, 2 κλεψίματα).

Οι υπόλοιποι τέσσερις στο ξεκίνημα της αντίπαλης επίθεσης πιέζουν την μπάλα με σκοπό την δημιουργία λαθών και στην συνέχεια κλείνουν προς τα μέσα για να βοηθήσουν τον Davis δίνοντας και αυτοί τις δικές τους εναέριες μάχες (κυρίως ο James με τον Vanderbilt) που έχουν φέρει τους Lakers πρώτους σε τάπες στα playoffs με μέσο όρο 7.1. Ταυτόχρονα βρίσκονται ανάμεσα στις ομάδες που εξαναγκάζουν τους αντιπάλους τους στα πιο πολλά λάθη και σε αυτές που τα εκμεταλλεύονται περισσότερο σκοράροντας 16.8 πόντους ανά αγώνα από αυτά. Φυσικά και τα 7.2 κλεψίματα τους αποτελούν μία από τις κορυφαίες επιδόσεις της postseason.

Στην επίθεση τα 10.4 τρίποντα των Lakers είναι λίγα αλλά το ποσοστό ευστοχίας τους (35.7%) απέναντι στους Warriors ήταν αξιέπαινο αναλογικά με τις δυνατότητες τους. Οι πόντοι που δεν παίρνουν από το μακρινό σουτ καλύπτονται εν μέρει από αυτούς που δίνει η άμυνα τους. Πέραν από όσους προέρχονται από τα λάθη των αντιπάλων τους υπάρχουν και αυτοί από τους αιφνιδιασμούς που ανέρχονται στους 16.3 νούμερο το οποίο είναι το τρίτο κορυφαίο στα playoffs. Οι υπόλοιποι προκύπτουν από την διαφορά ύψους. Ενώ ο σύγχρονος τρόπος παιχνιδιού επιβάλει συνεχή κίνηση χωρίς τη μπάλα και τρίποντα με το τσουβάλι οι Lakers που δεν το έχουν όσο οι άλλες ομάδες παίζουν κοντά στο καλάθι και είναι δεύτεροι σε πόντους μέσα από το ζωγραφιστό με 50.3.

Ο Davis έχει κόψει μαχαίρι μέχρι και τα σουτ από μέση απόσταση, ο James ποστάρει συνεχώς τον προσωπικό του αντίπαλο, ενώ και ο Russell με τον Reaves που αποτελούν την μοναδική σοβαρή απειλή πίσω από την γραμμή του τριπόντου δεν διστάζουν με την πρώτη ευκαιρία να πάνε σε διείσδυση ή να παίξουν με πλάτη. Κάπως έτσι δημιουργούν τεράστια σύγχυση στην αντίπαλη άμυνα. Καμία ομάδα δεν μπαίνει στο παρκέ προσανατολιζόμενη να αμυνθεί απέναντι σε τέτοιες συνθήκες και έτσι όπως παίζεται πλέον το μπάσκετ ελάχιστες έχουν τα κορμιά για να ανταποκριθούν σε κάτι τέτοιο. Αν δεν τα συγκρατήσατε ανατρέξτε παραπάνω για τα ύψη των βασικών των Lakers και θέστε τα σε αντιπαραβολή με αυτά των Warriors που ξεκινούσαν συνήθως με τους Stephen Curry (1.88 μέτρα), Klay Thompson (1.98 μέτρα), Draymond Green (1.98 μέτρα), Andrew Wiggins (2.01 μέτρα) και Kevon Looney (2.06 μέτρα).

Στην κανονική περίοδο οι Lakers μπορεί να ήταν με μικρή διαφορά η ομάδα που εκτελούσε τις περισσότερες βολές (26.6) όμως αυτή ανάμεσα στις δικές τους και αυτές των αντιπάλων τους στους 82 αγώνες που έδωσαν ήταν χαοτική, καθώς ανερχόταν στις 476. Ναι σωστά βλέπετε οι Lakers στην κανονική περίοδο εκτελέσαν 476 βολές παραπάνω από τις ομάδες που αντιμετώπισαν με την δεύτερη μεγαλύτερη διαφορά που προέκυψε φέτος στο NBA να είναι οι 173 των Sacramento Kings. Κι αυτό χωρίς να έχουν ούτε έναν παίκτη στην πρώτη 15άδα με αυτούς που εκτέλεσαν τις περισσότερες βολές όπου πρώτευσαν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και ο Joel Embiid δηλαδή οι πιο κυρίαρχοι παίκτες του πρωταθλήματος κάτω από τα καλάθια. Με άλλα λόγια το μόνο που μπορούν να κάνουν οι άλλες ομάδες προκειμένου να αποτρέψουν τους Lakers από το να σκοράρουν είναι φάουλ.

Οι Memphis Grizzlies λόγω και της παρουσίας του αμυντικού της χρονιάς Jaren Jackson Jr. (2.11 μέτρα) μέσα στην ρακέτα τους κατάφεραν κάπως να την μανατζάρουν αυτή την υπόθεση και εκτέλεσαν μόλις 15 βολές λιγότερες από τους Lakers σε έξι αγώνες, αλλά οι Warriors ειδικά στις τέσσερις αναμετρήσεις που ηττήθηκαν έχασαν απόλυτα τον έλεγχο της κατάστασης και τους είδαν να εκτελούν σε όλη την σειρά 80 βολές παραπάνω. Στο πρώτο παιχνίδι οι Lakers παρότι δέχτηκαν 21 τρίποντα και έβαλαν μόνο έξι επικράτησαν 117-112. Βλέπετε ευστόχησαν στις 25 από τις 29 βολές που κέρδισαν με τον Davis να έχει 8/8 και τον Dennis Schroder (19 πόντοι) 9/10 την ώρα που το Golden State είχε συνολικά 5/6. Εκτός αυτού πέτυχαν και 54 πόντους μέσα από το ζωγραφιστό επιτρέποντας στους Warriors να τους βάλουν μόνο 28.

Στον 3ο αγώνα όπου έγινε το 2-1 οι Lakers παραδόξως ήταν καλύτεροι από τους Warriors στα τρίποντα. Είχαν 15/31 με μπροστάρη τον Russell (21 πόντοι, 5 ασίστ) που είχε 5/8 και τον Schroder (12 πόντοι) να ακολουθεί με 3/6, ενώ το Golden State είχε 13/44. Βάλτε στην εξίσωση τους 27 πόντους που σημείωσαν οι παίκτες του Darvin Ham από τα λάθη αυτών του Steve Kerr και τις 28/37 βολές τους με τον Davis να έχει 11/12, τον James (21 πόντοι, 8 ριμπάουντ, 8 ασίστ) 7/8 και τον Reaves 5/7 και κάπως έτσι εξηγείται το σκορ (127-97), αφού οι Warriors από την πλευρά τους είχαν 12/17 βολές. Ο 4ος πάλι αποδείχτηκε ο πιο κομβικός. Οι Warriors έφτασαν πολύ κοντά στο να ισοφαρίσουν, καθώς ήταν καλύτεροι σε όλα τα καθοριστικά στοιχεία του παιχνιδιού, όμως ηττήθηκαν 104-101 γιατί ήταν εξαιρετικά άστοχοι πίσω από την γραμμή του τριπόντου την ίδια στιγμή που οι Lakers ήταν απόλυτα εύστοχοι στις βολές.

Το Golden State δέχτηκε μόνο έξι τρίποντα, εκτέλεσε οκτώ βολές λιγότερες (9/12), πέτυχε περισσότερους πόντους μέσα από το ζωγραφιστό (52-46), πιο πολλούς από λάθη (20-13) και υπερτέρησε στον αιφνιδιασμό (17-14), αλλά είχε 12/41 τρίποντα με τον Curry να μετράει 3/14 διότι σε όλα είχε επάνω του κολλημένο ψηλότερο παίκτη και στα περισσότερα έβγαινε μέχρι και ο Davis για να του κρύψει το οπτικό πεδίο. Μιας και τον αναφέραμε ο AD σούταρε μόλις τρεις βολές με τους Lakers να έχουν 20/20 με 5/5 από τον James (27 πόντοι, 9 ριμπάουντ, 6 ασίστ), 4/4 από τον Reaves (21 πόντοι, 3/6 τρίποντα) και 8/8 στην 4η περίοδο όπου κράτησαν τους Warriors στους 17 πόντους.

Στο 6ο παιχνίδι το τρίπτυχο τρίποντα-βολές-αιφνιδιασμός έφερε την άνετη πρόκριση με 122-101. Οι Lakers ευστόχησαν στα ίδια τρίποντα με το Golden State που είχε 13/48 ενώ από την πλευρά τους είχαν 13/26 με 4/5 από τον Reaves (23 πόντοι, 5 ριμπάουντ, 6 ασίστ) και 3/5 από τον Lonnie Walker (13 πόντοι), εκτέλεσαν 28 βολές παραπάνω έχοντας 31/42 έναντι 10/14 των Warriors με τον James (30 πόντοι, 9 ριμπάουντ, 9 ασίστ) να έχει 8/11 και τον Davis 7/10 και τους έτρεξαν όσο δεν πάει για να σκοράρουν 22 πόντους από αιφνιδιασμούς από τους οποίους το Golden State ανταπέδωσε τους οκτώ.

Κάπου εδώ θα πρέπει να κάνουμε μια ειδική μνεία στην άμυνα των Lakers. Μετά τα 21/53 τρίποντα των Warriors στον πρώτο αγώνα και τα 21/42 στον δεύτερο όπου γνώρισαν συντριβή 127-100 έβαλαν καλά στο μυαλό τους πως αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί και πως άσχετα από την δική τους ευστοχία στα τρίποντα θα πρέπει να ελαττώσουν σημαντικά αυτά που δέχονται. Από εκεί και πέρα λοιπόν έριξαν ατελείωτο τρέξιμο κυνηγώντας τους σουτέρ του Golden State γύρω γύρω στην περιφέρεια και έκαναν εξαιρετική δουλειά. Ο Thompson από τα 6/16 της πρώτης αναμέτρησης και τα 8/11 της δεύτερης κατέβηκε κατά σειρά στα 3/9, 3/9, 2/6 και 2/12 μένοντας στις δύο τελευταίες νίκες των Lakers σε μονοψήφιο αριθμό πόντων, ο Curry στο 6ο παιχνίδι είχε 4/14 και ο Jordan Poole που στην κανονική περίοδο είχε μέσο όρο 20.4 πόντους ύστερα από τους 21 με 6/11 τρίποντα στον εναρκτήριο αγώνα εξαφανίστηκε παντελώς ευστοχώντας μόλις σε ένα τρίποντο στους υπόλοιπους πέντε.

Κι επειδή όλα έχουν μια εξήγηση για τους λίγο πιο πονηρούς που θα πουν πως η τεράστια διαφορά στις βολές ενδέχεται να είναι ύποπτη θα κλείσουμε με το εξής: Οι Warriors στην κανονική περίοδο ήταν η ομάδα που σούταρε τις λιγότερες βολές και μία από αυτές που οι αντίπαλοι της σούταραν τις περισσότερες, ενώ οι Lakers αυτή που εκτελούσε τις πιο πολλές και αυτή που έστελνε τους αντιπάλους της στην γραμμή του φάουλ τις λιγότερες φορές.