Είναι οξύμωρο, αλλά στο NBA συμβαίνει. Μετά τον αποκλεισμό των Toronto Raptors από τους Cleveland Cavaliers στα playoffs για τρίτη συνεχόμενη σεζόν ο Dwane Casey απολύθηκε, όμως ένα μήνα μετά πήρε το βραβείο του προπονητή της χρονιάς. Μάλιστα δεν είναι ο μόνος, αφού κάτι τέτοιο έχει γίνει άλλες δύο φορές.

Ο 61χρονος τεχνικός κάθισε στον πάγκο των Raptors εφτά χρόνια και αποχώρησε ως ο κορυφαίος προπονητής στην ιστορία τους έχοντας 320 νίκες σε 558 αγώνες στην κανονική περίοδο. Επί των ημερών του το Toronto το 2014 μπήκε στα playoffs για πρώτη φορά μετά το 2007 παίρνοντας για πρώτη φορά την πρώτη θέση στην Atlantic Division, το 2016 έφτασε για πρώτη φορά στην ιστορία του στους τελικούς της Ανατολής ξεπερνώντας για πρώτη φορά τις 50 νίκες (έκανε 56) στην κανονική περίοδο και φέτος έκανε περισσότερες νίκες (59) από κάθε άλλη χρονιά τερματίζοντας πρώτο στην Ανατολή για πρώτη φορά.

Παρόλα αυτά οι Raptors έκριναν πως χρειάζονταν μια αλλαγή και του έδειξαν την πόρτα της εξόδου λύνοντας το συμβόλαιο που είχε ανανεώσει προ διετίας. Βέβαια ο Casey δεν υπήρχε περίπτωση να μείνει χωρίς δουλειά μετά την εξαιρετική πορεία που είχε το Toronto υπό τις οδηγίες του και στις αρχές του μήνα υπέγραψε πενταετή συμφωνία με τους Detroit Pistons. Τα όσα έκανε φυσικά αναγνωρίστηκαν και από τους ανθρώπους του NBA που τον ψήφισαν για προπονητή της χρονιάς.

Αυτή είναι η τέταρτη φορά στην ιστορία του NBA που ο coach of the year δεν θα συνεχίσει να κάθεται στον πάγκο της ομάδας του. Η πρώτη ήταν το 1966 όταν οι Philadelphia 76ers είχαν απολύσει τον Dolph Schayes επειδή ηττήθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στους τελικούς της Ανατολής από τους Boston Celtics και η δεύτερη περίπτωση που υπήρξε απόλυση ήταν πριν από πέντε χρόνια. Το 2013 οι Denver Nuggets είχαν λύσει την συνεργασία τους με τον George Karl (απολύθηκε ένα μήνα αφότου είχε αναδειχτεί προπονητής της χρονιάς) παρότι οι 57 νίκες τους ήταν οι περισσότερες που είχαν κάνει στις εννιά σεζόν που καθόταν στον πάγκο τους. Από τότε δεν έχουν μπει ξανά στα playoffs από τα οποία δεν απουσίασαν ποτέ κατά την θητεία του.

Ο Pat Riley πάλι το 1990 αποχώρησε μόνος του. Μετά από εννιά χρόνια στον πάγκο των Los Angeles Lakers αποφάσισε να παραιτηθεί έχοντας κατακτήσει τέσσερα πρωταθλήματα (1982, 1985, 1987, 1988) με εφτά συμμετοχές στους τελικούς (1982, 1983, 1984, 1985, 1987, 1988, 1989) και τις περισσότερες νίκες (533) από κάθε άλλον προπονητή στην ιστορία των Lakers στην κανονική περίοδο. Το οξύμωρο στην δική του περίπτωση πάντως ήταν πως μετά από όλα αυτά πήρε το βραβείο του coach of the year για πρώτη φορά στην καριέρα του την τελευταία του χρονιά στο Los Angeles.