Αμέσως μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας του Carmelo Anthony με τους Rockets κυκλοφόρησε η φήμη πως στο Houston θα έχει τον ρόλο του έκτου παίκτη. Ο ίδιος όπου σταθεί και όπου βρεθεί λέει συνεχώς πως δεν πρόκειται να δεχτεί να έρχεται από τον πάγκο, αλλά η ουσία είναι άλλη. Σε μία φύση επιθετική ομάδα, ένας από τους καλύτερους σκόρερ που έχουν περάσει ποτέ από το NBA, δεν μπορεί παρά να αξιοποιηθεί κατάλληλα είτε με τον έναν, είτε με τον άλλο τρόπο.

Αυτό ακριβώς τόνισε ο νέος προπονητής του, Mike D’Antoni, σχολιάζοντας την απόκτηση του. Ο τεχνικός των Rockets ανέφερε πως σκοπός του είναι να χρησιμοποιήσει τον Anthony έτσι ούτως ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικός στην επίθεση άσχετα από το αν θα τον ξεκινάει στην αρχική πεντάδα ή όχι. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται, καθώς έχει να κάνει με έναν παίκτη που πάντοτε έβαζε τον εαυτό του πάνω από την ομάδα και στην προηγούμενη συνεργασία τους στη Νέα Υόρκη είχε εισηγηθεί την απομάκρυνση του. Το θετικό είναι πως ο D’Antoni γνωρίζει πολύ καλά τις ιδιαιτερότητες που έχει σαν χαρακτήρας ο Melo και πιστεύει πως σε αντίθεση με τους προ εφταετίας Knicks, στους Rockets ταιριάζει γάντι.

Στα 15 χρόνια που βρίσκεται στο NBA ο Anthony κοιτούσε πάντα το προσωπικό του συμφέρον σε όλους τους τομείς και από την συμπεριφορά του είναι ξεκάθαρο πως δεν σκοπεύει να αλλάξει μυαλά στα 34 του. Πριν συμφωνήσει με το Houston, είχε φροντίσει να εξασφαλίσει από τους Oklahoma City Thunder τα 25.5 εκατομμύρια δολάρια που προέβλεπε ο τελευταίος χρόνος του συμβολαίου του, αλλιώς δεν υπήρχε περίπτωση να δεχτεί να πάρει μόλις 2.5 για έναν χρόνο. Εφόσον αυτό το θέμα έχει λυθεί, αγωνιστικά οι Rockets θα ήθελαν να δουν το πρόσωπο που παρουσιάζει όταν παίζει με την εθνική ομάδα των ΗΠΑ, όπου έρχεται από τον πάγκο, παίρνει τα σουτ που του αναλογούν, είναι άκρως αποτελεσματικός επιθετικά και πάνω απ’ όλα η απόδοση του είναι ωφέλιμη για το σύνολο. Με άλλα λόγια το μυστικό είναι να μείνει ικανοποιημένος από τον ρόλο που θα έχει στην επίθεση.

Αυτός άλλωστε είναι ο λόγος που από πέρυσι ήθελε να πάει στο Houston, που όμως δεν πρόσφερε στους Knicks τα κατάλληλα ανταλλάγματα και έτσι επέλεξαν την πρόταση των Thunder. Στην Oklahoma όμως δεν κόλλησε ποτέ, αφού δεν ταίριαξε με τον Russell Westbrook και τον Paul George, αλλά και με την φιλοσοφία της ομάδας. Στους Rockets πάλι θα έχει δίπλα του δύο από τους πιο δημιουργικούς παίκτες του NBA. Η δουλειά του στο παρκέ θα είναι να περιμένει «οπλισμένος» μία πάσα από τον Chris Paul ή τον James Harden για να εκτελέσει. Αυτό θέλει και αυτό θα του ζητήσουν να κάνει. Εάν λοιπόν είναι ευχαριστημένος από τα σουτ που θα παίρνει, ίσως να μην έχει σημασία ούτε για τον ίδιο εάν θα είναι βασικός ή αναπληρωματικός.