Παρατηρείς την λίστα με τους παίκτες που επελέγησαν στο φετινό draft του NBA και στο νούμερο 39 συναντάς το όνομα του Alen Smailagic. Βλέπεις εθνικότητα Σέρβος και αναρωτιέσαι πως είναι δυνατόν να μην έχεις ακούσει πότε τίποτα για την αφεντιά του. Αναζητάς πληροφορίες και όταν διαβάζεις για το πως έφτασε μέχρι εκεί διαπιστώνεις πως οι Warriors δεν είναι απλά έτη φωτός πιο μπροστά από τις υπόλοιπες ομάδες του NBA, αλλά το έχουν πάει ακόμα παραπέρα.

Οι ομάδες του NBA έχουν τεράστιο δίκτυο με σκάουτερς σε όλο τον κόσμο, οπότε δύσκολα κάποιος νεαρός ταλαντούχος παίκτης θα περάσει απαρατήρητος και ειδικά εάν είναι από την Σερβία. Κι όμως οι Warriors κατάφεραν να φέρουν πέρυσι τον Smailagic στις ΗΠΑ χωρίς να το πάρει χαμπάρι κανείς και να τον «κρύψουν» στην G League για έναν χρόνο προκειμένου να τον επιλέξουν στον δεύτερο γύρο του φετινού draft.

Προ διετίας ο 18χρονος power forward (έχει ύψος 2.08 μέτρα) αγωνιζόταν στην 3η κατηγορία του πρωταθλήματος της χώρας του με την Beko, που εδρεύει στο Βελιγράδι. Εκεί τον ανακάλυψε ο General Manager των Santa Cruz Warriors (σ.σ. η θυγατρική ομάδα του Golden State στην G League), Kirk Lacob, που είναι γιος του συνιδιοκτήτη των Warriors, Joe Lacob. Είδε σε αυτόν κάτι ξεχωριστό, όμως εφόσον δεν μπορούσε ακόμα να δηλώσει συμμετοχή στο draft του NBA λόγω ηλικίας τον έπεισε να παίξει για έναν χρόνο στην G League, προκειμένου να παρακολουθεί από κοντά την εξέλιξη του.

Ο Smailagic συμφώνησε με την προϋπόθεση να αγωνιστεί στους Santa Cruz Warriors και όχι σε κάποια άλλη ομάδα και έτσι δήλωσε συμμετοχή στο draft της G League. Το Santa Cruz μάλιστα ήρθε σε συμφωνία με τους South Bay Lakers (σ.σ. η θυγατρική ομάδα των Los Angeles Lakers), που διάλεγαν στο νούμερο 4, ώστε να τον επιλέξουν για να μην τους τον πάρει κάποιος άλλος και να τους τον παραχωρήσουν άμεσα μέσω ανταλλαγής. Εφόσον ολοκληρώθηκε η απόκτηση του, έγινε ο νεαρότερος παίκτης που έχει παίξει ποτέ στην G League και μάλιστα άφησε καλές εντυπώσεις.

Δεν άργησε καθόλου να προσαρμοστεί παρότι δεν μιλούσε «γρι» αγγλικά και μετά από συνεχόμενες καλές εμφανίσεις, οι σκάουτερς των υπόλοιπων ομάδων του NBA άρχισαν να υποψιάζονται πως οι Warriors δεν τον είχαν φέρει τυχαία στην Αμερική. Όσο ενδιαφέρον όμως και αν έδειξαν για την περίπτωση του «φως» δεν είδαν. Οι Warriors τον χειμώνα δεν τον χρησιμοποίησαν ούτε δευτερόλεπτο στους αγώνες επίδειξης της G League για λογαριασμό των παραγόντων των ομάδων του NBA, προφασιζόμενοι διάφορες δικαιολογίες και με το που ολοκληρώθηκε η σεζόν τον έστειλαν πίσω στην Σερβία.

Εδώ και περίπου τρεις μήνες λοιπόν ο Smailagic βρισκόταν στο σπίτι του περιμένοντας την βραδιά του draft. Δεν δοκιμάστηκε από καμία άλλη ομάδα, αφού όσοι θέλησαν να τον δουν από κοντά δεν μπόρεσαν να τον εντοπίσουν και τελικά το Golden State παραχώρησε στους Pelicans δύο μελλοντικά draft picks δευτέρου γύρου και ένα χρηματικό ποσό για να αποκτήσει το νούμερο 39 στο οποίο και τον επέλεξε.