Οι Αμερικάνοι τον έχουν «βαφτίσει» Westbrook του NCAA. Σε κάθε παιχνίδι του Murray State, η στατιστική του Ja Morant καταγράφει εντυπωσιακά νούμερα και για χάρη του, συνωστίζονται στις εξέδρες σκάουτερς από όλες τις ομάδες του NBA.

Ακόμα πιο εντυπωσιακά είναι βέβαια τα τρομερά καρφώματα του, χάρη στα οποία έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό. Ο 19χρονος point guard διανύει την δεύτερη του σεζόν στο κολεγιακό πρωτάθλημα των ΗΠΑ, αλλά προτού οι απίθανες φάσεις στις οποίες πρωταγωνιστεί γίνουν viral, κανείς δεν είχε ακουστά το όνομα του. Βλέπετε δεν βρισκόταν καν ανάμεσα σε αυτά των 100 καλύτερων παικτών που θα μεταπηδούσαν από τα αμερικανικά high schools στο NCAA το καλοκαίρι του 2017.

Πέρυσι λοιπόν ο Morant πέρασε απαρατήρητος, αλλά φέτος παρουσιάστηκε εξαιρετικά βελτιωμένος. Μετά από 15 παιχνίδια έχει μέσο όρο 23.1 πόντους, 6.3 ριμπάουντ, 1.7 κλεψίματα και είναι πρώτος σε ασίστ στο NCAA με 10.7 (σ.σ. την τελευταία 25ετία κανένας άλλος παίκτης δεν έχει να επιδείξει τέτοια νούμερα στο κολεγιακό μπάσκετ). Μάλιστα πρόσφατα έγινε ο παίκτης που έχει μοιράσει τις περισσότερες στην ιστορία της ομάδας του σε έναν αγώνα, σταματώντας στις 18 (είχε και 26 πόντους) στη νίκη επί του UT Martin με 98-77.

Στις 24 Νοεμβρίου πάλι, είχε γίνει ο πρώτος παίκτης των Racers με παραπάνω από ένα triple-double (σ.σ. είχε κάνει ένα την προηγούμενη χρονιά) οδηγώντας τους σε νίκη (77-66) απέναντι στο Missouri State με 29 πόντους (6/12 τρίποντα,) 13 ριμπάουντ και 12 ασίστ. Στην αμέσως επόμενη αναμέτρηση δε, πραγματοποίησε την έως τώρα καλύτερη εμφάνιση του φορτώνοντας το καλάθι της Alabama με 38 πόντους. Πρόσθεσε 9 ριμπάουντ και 5 ασίστ, όμως η ομάδα του έχασε 78-72.

Ο αντίπαλος προπονητής πάντως, εντυπωσιάστηκε από τα όσα είδε με αποτέλεσμα να τον αποθεώσει. Ο παλιός τεχνικός των Mavericks και πρωταθλητής NBA το 1999 ως βασικός point guard των Spurs, Avery Johnson, τόνισε πως ο Morant διαθέτει την εξυπνάδα του Isaiah Thomas, την ικανότητα του John Stockton στην πάσα και την αθλητικότητα του Russell Westbrook. Αν μη τι άλλο εξαιρετικά κολακευτικά λόγια για έναν νεαρό παίκτη.

Πρόσφατα ο Morant ξεπέρασε για δεύτερη φορά φέτος τους 30 πόντους. Στις 5 Ιανουαρίου, το Murray State κέρδισε 97-85 το Eastern Kentucky και ο βασικός point guard του, ολοκλήρωσε το παιχνίδι με 34 πόντους και 10 ασίστ. Στον τελευταίο αγώνα για το 2019 πάλι, είχε σκοράρει 23 πόντους και είχε μοιράσει 13 ασίστ, προσφέροντας απλόχερα θέαμα με τα καρφώματα του, στο 110-82 επί του Bethel.

Η πιο δύσκολη από τις 13 νίκες που έχει κάνει η ομάδα του έως τώρα, ήταν αυτή απέναντι στο Evansville στις 18 Δεκεμβρίου. Οι Racers έχαναν 58-51, αλλά ο Morant (27 πόντοι, 10 ασίστ, 8 ριμπάουντ, 2 κοψίματα) έβαλε τους 13 από τους 15 τελευταίους πόντους τους, συμπεριλαμβανόμενου και του καλαθιού που τους έδωσε τη νίκη με 66-64 ακριβώς με το σφύριγμα της λήξης.

Όσο για τα περίφημα viral καρφώματα του, το ένα θα το βρείτε παραπάνω στο βίντεο με τα highlights από τον αγώνα με την Alabama. Το άλλο είναι αυτό που έκανε στην αναμέτρηση με το UT Martin, όταν πέρασε πάνω από τον Quntin Dove ο οποίος τον περνάει στο ύψος κατά 13 εκατοστά, καθώς είναι 2.03 μέτρα και ο Morant είναι 1.90 μέτρα.