Οι Houston Rockets του έκαναν το χατίρι, τον έδωσαν στους Brooklyn Nets και ο James Harden έδειξε για πρώτη φορά φέτος τον πραγματικό του εαυτό. Στο ντεμπούτο του με τη νέα του ομάδα ήταν να σαν να φορούσε χρόνια την φανέλα της και προειδοποίησε πως με την επιστροφή του Kyrie Irving οι φίλαθλοι της θα δουν υπέροχα πράγματα στο παρκέ.

Στην πρώτη του εμφάνιση λοιπόν με τους Nets ο Harden αγωνίστηκε ως point guard και τους οδήγησε σε νίκη (122-115) επί των Orlando Magic με την στατιστική του να καταγράφει 32 πόντους, 14 ασίστ, 12 ριμπάουντ και 4 κλεψίματα κάτι που τον έκανε τον πρώτο παίκτη στην ιστορία του NBA που πετυχαίνει triple-double με παραπάνω από 30 πόντους στο ντεμπούτο του με μία ομάδα. Ταυτόχρονα οι 14 ασίστ του αποτελούν ρεκόρ για παίκτη των Nets στην πρώτη του εμφάνιση. Από τι πάσες του μάλιστα οι συμπαίκτες του σκόραραν 31 πόντους έχοντας 14/19 σουτ, ενώ ο Kevin Durant ήταν απόλυτα εύστοχος (6/6) όταν έπαιρνε τη μπάλα από τα δικά του χέρια.

Αν και είχαν να παίξουν μαζί από το 2012 όταν αγωνίζονταν στους Oklahoma City Thunder η συνεργασία τους ήταν ιδανική. Ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο που ο Harden ανέλαβε περισσότερες επιθετικές πρωτοβουλίες οι Magic δεν ήταν σε θέση να τα βγάλουν πέρα και με τους δύο. Με 24 δικούς του πόντους και άλλους 26 από τον Durant, ο οποίος πραγματοποίησε την κορυφαία φετινή του εμφάνιση σταματώντας στους 42 με 5/8 τρίποντα (είχε ακόμα 5 ασίστ, 2 κλεψίματα και 2 κοψίματα), το 90-88 στο ξεκίνημα της 4ης περιόδου μετατράπηκε σε 117-107 και η 3η συνεχόμενη νίκη των Nets ήταν πλέον γεγονός.

Εμφανώς ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα ο Durant χαρακτήρισε τον Harden ως παίκτη που πρώτα σκέφτεται την πάσα και τόνισε πως η επιλογή του Steve Nash να τον ξεκινήσει στην θέση «1» ήταν ιδανική γιατί πιστεύει πως αυτός είναι ο φυσικός του ρόλος. Ο Καναδός τεχνικός από την άλλη φρόντισε να σχολιάσει με χιούμορ πως ο νέος του παίκτης εκτός από όλα αυτά τα ωραία είχε και 9 λάθη λέγοντας πως παραλίγο να πετύχει quadruple-double (σ.σ. διψήφιο νούμερο σε τέσσερις διαφορετικές στατιστικές κατηγορίες). Ο Harden από την πλευρά του υπογράμμισε πως σκοπός του στο Brooklyn είναι να κάνει ό,τι χρειάζεται από αυτόν η ομάδα για να κερδίζει και δήλωσε γεμάτος ενθουσιασμό πως δεν βλέπει την ώρα να επιστρέψει ο Irving.

«Όταν βρεθούμε μαζί στο παρκέ οι αντίπαλοι μας θα περάσουν δύσκολες ώρες», ανέφερε χαρακτηριστικά αλλά προς το παρόν κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς γίνεται με τον Irving. Από εκεί που στα πρώτα παιχνίδια της σεζόν λέγαμε πως είναι πιο σοβαρός από ποτέ (στους εφτά αγώνες που έχει παίξει μέχρι στιγμής έχει μέσο όρο 27.1 πόντους, 6.1 ασίστ, 5.3 ριμπάουντ και άψογη συνεργασία με τον Durant) ξαφνικά έδωσε μία και τα «γκρέμισε» όλα. Έχει απουσιάσει από τις έξι τελευταίες αναμετρήσεις με την αρχική δικαιολογία να κάνει λόγο για προσωπικά θέματα. Τελικά αποκαλύφθηκε πως είχε παραβρεθεί σε ιδιωτικό πάρτι χωρίς μάσκα κάτι το οποίο απαγορεύεται ρητά από το πρωτόκολλο προστασίας από τον κορονοϊό που έχει θεσπίσει το NBA και έπρεπε υποχρεωτικά να να μπει σε καραντίνα για μερικές μέρες.

Αυτή βέβαια είναι η μία όψη του νομίσματος. Ο Irving όταν ρωτήθηκε γιατί έχασε το παιχνίδι με τους Philadelphia 76ers στις 7 Ιανουαρίου απάντησε πως δεν έπαιξε γιατί δεν ήθελε να παίξει και πρόσθεσε πως θα αγωνιστεί ξανά όταν το θελήσει ο ίδιος. Εκτός αυτού δεν είχε προειδοποιήσει κανέναν για τις προθέσεις του και έτσι οι Nets έψαχναν να βρουν που είναι εκείνη τη μέρα. Μέσα σε όλα αυτά είπε κιόλας πως ίσως θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά το ενδεχόμενο να αποσυρθεί από την ενεργό δράση πριν τα 30 του (σ.σ. τον Μάρτιο θα γίνει 29) και το πράγμα ξέφυγε τελείως. Τα ρεπορτάζ λένε πως δεν μιλιέται με τον Nash και δεν είναι καθόλου ευχαριστημένος από τα όσα γίνονται στην ομάδα, αλλά κανένας δεν ξέρει τι ακριβώς συμβαίνει με την περίπτωση του.

Μπορούσε να αγωνιστεί κόντρα στους Magic, όμως δεν ήταν καν στο γήπεδο. Δεν φαίνεται να τον ενοχλεί που για κάθε παιχνίδι που χάνει δεν πληρώνεται, κανείς δεν πιστεύει πως μπορεί να συνυπάρξει με τον Harden, όλοι λένε πως οι Nets θα πρέπει να τον δώσουν με ανταλλαγή για να πάρουν καλούς ρολίστες που θα τους βοηθήσουν να διεκδικήσουν το πρωτάθλημα και το που θα καταλήξει αυτή η ιστορία είναι ένα μυστήριο που όμοιο του το NBA είχε παρά πολλά χρόνια να δει.