Στο σύγχρονο μπάσκετ κάποιος που μπορεί να κάνει πολλές δουλειές και να αποτελέσει αθόρυβα το ουσιαστικότερο κομμάτι ενός συνόλου είναι υπερπολύτιμος. Τέτοια είναι και η περίπτωση του Guerschon Yabusele ο οποίος πήγε με μονοετές συμβόλαιο στην Real Madrid και καταμεσής της σεζόν την είδε να του κάνει ανανέωση για άλλα τρία χρόνια γιατί εάν έμενε ελεύθερος το καλοκαίρι θα γινόταν ανάρπαστος.

Ο 26χρονος Γάλλος power forward είχε ζήτηση και μετά το πέρας της προηγούμενης σεζόν. Η Villeurbanne μπορεί να μην μπήκε στα playoffs αλλά ήταν μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις της EuroLeague και ο ίδιος ένα από τα νέα πρόσωπα που ξεχώρισαν. Άγνωστος στο ευρύ ευρωπαϊκό κοινό καθότι για μια τετραετία βρισκόταν μεταξύ Κίνας, NBA και G-League. Εφόσον από τους Boston Celtics, που τον είχαν επιλέξει στο νούμερο 16 στο draft του 2016, πέρασε και δεν ακούμπησε και το CBA (Chinese Basketball Association) δεν το παίρνει κανείς στα σοβαρά στα μέρη μας υπήρχε η πεποίθηση πως επρόκειτο για ένα χαμένο ταλέντο. Δεν ήταν ποτέ υπερπαίκτης και ούτε έγινε όμως του δόθηκε η ευκαιρία να δείξει πως ο τρόπος παιχνιδιού του είναι ιδιαίτερα κομβικός για την ομάδα του και έτσι μέσα σε μία χρονιά κατάφερε να ανεβάσει το κασέ του και να προσελκύσει το ενδιαφέρον ορισμένων εκ των κορυφαίων συλλόγων της διοργάνωσης.

Η Real μονομάχησε με την Fenerbahce για την απόκτηση του, αφού οι υπόλοιποι ενδιαφερόμενοι δεν μπορούσαν να καλύψουν τις ετήσιες απολαβές του που λέγεται ότι φτάνουν τις 850 χιλιάδες ευρώ και κέρδισε την υπογραφή του. Ο Pablo Laso τον θεωρούσε τον πλέον ιδανικό για να αντικαταστήσει τον Usman Garuba ο οποίος αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του στο NBA με τους Houston Rockets και ο Yabusele προσφέρει πολύ περισσότερα από όσα περίμενε ενδεχομένως ο Ισπανός τεχνικός. Φαινομενικά λογιζόταν για ρολίστας, αλλά παίζει καλύτερα από ότι πέρυσι με την Villeurbanne και είναι ο πολυτιμότερος «στρατιώτης» της «βασίλισσας» η οποία παρότι έχει αποδυναμωθεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια βρίσκεται μία νίκη μακριά από την κορυφή της βαθμολογίας.

Από τους 11 πόντους ανά αγώνα έχει πάει στους 12.4, από το 52.8% στα δίποντα ανέβηκε στο 59.3%, στα τρίποντα το ποσοστό του είναι σχεδόν το ίδιο (38.4% πέρυσι, 38.6% φέτος), η βελτίωση του στις βολές όπου από το 71.4% έχει φτάσει στο 87.1% είναι εντυπωσιακή, είναι πάνω και στα ριμπάουντ (4.2 πέρυσι, 4.5 φέτος) και έχει ήδη περίπου όσα κλεψίματα έκανε και πέρυσι έχοντας αγωνιστεί προς το παρόν στα μισά παιχνίδια (την προηγούμενη σεζόν έκανε 23 σε 30 αγώνες και τώρα έχει 19 σε 15 αναμετρήσεις). Επιπλέον είναι ο πρώτος σκόρερ της Real, ο κορυφαίος κλέφτης της και ο πληρέστερος αμυντικός της οπότε ο Laso τον αφήνει στο παρκέ περισσότερο από κάθε άλλον παίκτη του χρησιμοποιώντας τον κατά μέσο όρο 28 λεπτά. Πολλά από τα παραπάνω περνάνε απαρατήρητα. Για παράδειγμα σε όποιον και να πεις πως ο Yabusele είναι αυτός που παίρνει τα πιο πολλά σουτ στην Real δύσκολα θα σε πιστέψει.

Αυτό ίσως είναι και το μυστικό της επιτυχίας του. Δεν βρίσκεται στην Μαδρίτη για να είναι σημείο αναφοράς στην επίθεση, αλλά για να προσφέρει σε όλους τους τομείς και αυτά είναι τα αποτελέσματα της εξαιρετικής δουλειάς που κάνει. Βέβαια υπάρχει λόγος που ξεχωρίζει στο σκοράρισμα, αφού κάθε φορά που πετυχαίνει τουλάχιστον 15 πόντους οι Ισπανοί μετράνε μόνο νίκες. Τους έφτασε με εννιά προσπάθειες (2/4 δίποντα, 3/5 τρίποντα, 2/2 βολές) στο 82-69 επί της Efes την πρώτη αγωνιστική έχοντας ακόμα 4 ριμπάουντ και 4 ασίστ, έβαλε 18 με μόλις πέντε σουτ (2/3 δίποντα, 2/2 τρίποντα, 8/9 βολές) την 3η στο 94-86 επί της Monaco, σταμάτησε στους 21 (5/6 δίποντα, 3/4 τρίποντα, 2/2 βολές) στο 80-76 επί της Bayern Munich την 8η, την 9η σημείωσε 15 με 7/10 δίποντα και 1/2 βολές στο 95-82 επί της Zalgiris Kaunas, φιλοδώρησε με 18 (5/7 δίποντα, 2/5 τρίποντα, 2/2 βολές) την παλιά του ομάδα προσθέτοντας 4 ριμπάουντ και 3 ασίστ ώστε η καινούργια να επιβληθεί 87-74 για την 10η αγωνιστική, η στατιστική του κατέγραψε 15 πόντους (7/10 δίποντα, 1/1 βολές), 5 ριμπάουντ και 3 κλεψίματα στο 72-70 επί της Maccabi Tel Aviv για την 13η όπου έβαλε το νικητήριο καλάθι και την 16η 15 πόντους (4/5 δίποντα, 2/3 τρίποντα, 1/2 βολές) και 6 ριμπάουντ στο 75-73 επί της Armani Milan.

Αυτό λοιπόν είναι ένα πακέτο ικανοτήτων που θα ήθελε κάθε ομάδα, όμως η Real φρόντισε να το κρατήσει για πάρτη της έως το 2025. Ευτυχώς για την ίδια, αφού εάν έχανε το Yabusele το μονοετές συμβόλαιο που του έδωσε αρχικά θα ήταν μία από τις μεγαλύτερες γκάφες που έχουν γίνει ποτέ στην EuroLeague.