Ανάγκα και οι Θεοί πείθονται λένε. Ο Karim Benzema βρισκόταν εκτός εθνικής ομάδας εδώ και πέντεμιση χρόνια και δεν προβλεπόταν να παίξει ξανά για την Γαλλία, όμως ο Didier Deschamps διαπίστωσε σοβαρό επιθετικό πρόβλημα εν όψει Euro και του έδωσε άφεση αμαρτιών.

Ο 33χρονος επιθετικός της Real Madrid εκπροσώπησε για τελευταία φορά την χώρα του στην φιλική αναμέτρηση με την Αρμενία στις 8 Οκτωβρίου του 2015, όπου σκόραρε δύο φορές και δημιούργησε άλλο ένα γκολ βοηθώντας την να επικρατήσει 4-0. Από εκεί και πέρα τέθηκε εκτός ομάδας, καθώς ένα μήνα αργότερα συνελήφθη από την γαλλική αστυνομία με την κατηγορία πως εκβίαζε τον τότε συμπαίκτη του στην εθνική, Mathieu Valbuena, έχοντας στο κινητό του ένα βίντεο που τον έδειχνε να κάνει σεξ. Το θέμα πήρε τεράστιες διαστάσεις με τον Πρωθυπουργό της Γαλλίας να ζητάει την απομάκρυνση του Benzema από την εθνική ομάδα και την Γαλλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία να προχωράει στον αποκλεισμό του έως ότου η δικαιοσύνη αποφασίσει εάν είναι ένοχος ή όχι.

Μετά από χρόνια ερευνών το δικαστήριο κατέληξε πως ο Benzema δεν ήταν αυτός που εκβίασε τον Valbuena, αλλά αυτός που έφερε σε επαφή μαζί του τους ανθρώπους που ήθελαν να του αποσπάσουν χρήματα για να μην δημοσιοποιήσουν το βίντεο και τον Ιανουάριο έγινε γνωστό πως θα δικαστεί κάποια στιγμή για την συγκεκριμένη υπόθεση. Στο ενδιάμεσο ήρθε σε ρήξη με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Noel Le Graet, επειδή δεν κλήθηκε στο Euro του 2016 που έγινε στην Γαλλία και στο World Cup του 2018 όπου οι Γάλλοι στέφτηκαν παγκόσμιοι πρωταθλητές υποστηρίζοντας πως ο Deschamps τον ήθελε στην ομάδα, αλλά δέχτηκε πιέσεις από την Ομοσπονδία για να μην τον συμπεριλάβει στα πλάνα του.

Πλέον θεωρούταν δεδομένο πως ο Benzema δεν θα έπαιζε ποτέ ξανά για την Γαλλία. Αυτή ήταν η ανεπίσημη στάση της Γαλλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και το ενδεχόμενο να κληθεί πάλι στην εθνική δεν υπήρχε ούτε καν φέτος που διανύει μία από τις καλύτερες σεζόν της καριέρας του. Όλα αυτά μέχρι πριν λίγες μέρες όταν και διέρρευσε στις γαλλικές εφημερίδες πως θα βρίσκεται ανάμεσα στις επιλογές του Deschamps για το Euro, κάτι που επιβεβαιώθηκε κατά την επίσημη ανακοίνωση της αποστολής της Γαλλίας από τον ίδιο. Ο προπονητής της παγκόσμιας πρωταθλήτριας αποκάλυψε μάλιστα πως πρόσφατα συναντήθηκε με τον παίκτη για να ξεκαθαρίσουν τα όσα είχαν προηγηθεί και τόνισε πως δεν τον επέλεξε απλά για να τον έχει στον πάγκο.

Η επιστροφή του Benzema στην εθνική αποφασίστηκε καθαρά για αγωνιστικούς λόγους. Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται φέτος έκανε την παρουσία του στο Euro επιτακτική, αφού η Γαλλία δεν έχει σέντερ φορ του δικού του επιπέδου. Αυτό θα πει κανείς δεν την εμπόδισε να πάρει το World Cup και να φτάσει στον τελικό του προηγούμενου Euro, αλλά τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Πριν τρία χρόνια στην Ρωσία ο Deschamps βασίστηκε στην αδιαπέραστη άμυνα του και στο σκληροτράχηλο κέντρο του, ενώ όποτε χρειάστηκε η ποιότητα του Kylian Mbappe και του Antoine Griezmann έκαναν την διαφορά στην επίθεση. Τώρα όμως δεν έχει την ίδια ασφάλεια στα μετόπισθεν και το γεγονός πως οι παίκτες του σκοράρουν με το στανιό αποτελεί πρόβλημα το οποίο πρέπει να λυθεί.

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο στα οκτώ παιχνίδια που έχει δώσει η Γαλλία έχει σημειώσει μόλις μία φορά πάνω από δύο γκολ σε έναν αγώνα και τα αποτελέσματα των τριών αναμετρήσεων της για τα προκριματικά του World Cup του 2022 (ισοπαλία 1-1 με την Ουκρανία στο Παρίσι και δύσκολες εκτός έδρας νίκες επί του Καζακστάν και της Βοσνίας με 2-0 και 1-0 αντίστοιχα) κρίθηκαν ανησυχητικά. Όσο η αμυντική τετράδα απαρτιζόταν από τους Benjamin Pavard-Raphael Varane-Samuel Umtiti-Lucas Hernandez και η τριάδα του κέντρου από τους Paul Pogba-N’Golo Kante-Blaise Matuidi ο Deschamps ήξερε πως η ομάδα του θα δεχτεί γκολ πολύ δύσκολα και έτσι ένα μικρό σκορ ήταν πάρα πολύ πιθανό να της δώσει τη νίκη όπως και γινόταν. Τώρα όμως τόσο στην άμυνα όσο και στο κέντρο υπάρχουν «τρύπες» που δεν μπορούν να καλυφθούν και έτσι η επίθεση είναι αναγκαίο να αναβαθμιστεί.

Μετά το World Cup του 2018 ο Umtiti είναι μόνιμα τραυματίας και δεν έχει επανέλθει ποτέ στην προτέρα κατάσταση του αμυντικού παγκόσμιας κλάσης που βλέπαμε στην Barcelona, ενώ ο Matuidi στα 34 του εγκατέλειψε το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο για να αγωνιστεί στις ΗΠΑ και στο MLS με αποτέλεσμα να πάψει να είναι διεθνής. Ο Deschamps δεν έχει βρει επάξιο αντικαταστάτη ούτε για τον ένα ούτε για τον άλλο προς το παρόν και το ανορθόδοξο αλλά επιτυχημένο επιτυχημένο 4-5-1 με τον Matuidi αριστερό χαφ με καθαρά αμυντικό προσανατολισμό, τον Griezmann ως ψευτοδεκάρι, τον Mbappe στα πλάγια και τον Olivier Giroud στην κορυφή της επίθεσης έπαψε να λειτουργεί.

Η Γαλλία από την στιγμή που δεν διαθέτει κάποιον δημιουργικό μέσο (σ.σ. ο Pogba όπως και να το κάνουμε τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε κάθετη πτώση και όλοι οι προπονητές του ζητάνε να συνεισφέρει περισσότερο αμυντικά τουλάχιστον) και παίκτες όπως ο Kingsley Coman και ο Ousmane Dembele που παίζουν στα πλάγια δεν εξελίχτηκαν περισσότερο πάσχει στην δημιουργία ευκαιριών, οπότε μέσα στην περιοχή χρειάζεται έναν killer. Τον παίκτη που θα κάνει την μισή ευκαιρία γκολ και εκτός αυτού θα είναι σε θέση να δημιουργήσει και να τελειώσει φάσεις ο ίδιος. Ο Giroud δεν κάνει για αυτή τη δουλειά χώρια που δεν έχει παιχνίδια στα πόδια του γιατί είναι αναπληρωματικός στην Chelsea, ο Griezmann προέρχεται από δύο πολύ δύσκολες χρονιές με λίγα γκολ στην Barcelona και ο Mbappe εάν φύγει από τις πτέρυγες δεν θα υπάρχει άλλος να παίξει εκεί.

Oπότε αυτός ο ρόλος ήταν κομμένος και ραμμένος για τον Benzema. Υπό τις οδηγίες του Zinedine Zidane έχει γίνει πιο ποιοτικός από ποτέ, για 3η συνεχόμενη σεζόν έχει ξεπεράσει τα 20 τέρματα στην La Liga (έχει 22 έως τώρα), έχει δημιουργήσει άλλα οκτώ για τους συμπαίκτες του και αποτελεί τον κυριότερο λόγο που η Real διεκδικεί ακόμα το πρωτάθλημα μία αγωνιστική πριν από την ολοκλήρωση του. Μαζί με τον Mbappe (26 γκολ με την Paris Saint-Germain στην Ligue 1) είναι οι μόνοι Γάλλοι με 20+ γκολ στα πρωταθλήματα που αγωνίζονται και στο Euro δεν αποκλείεται να τους δούμε ως δίδυμο. Έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα ο Deschamps ενδέχεται να δοκιμάσει ένα σύστημα 3-4-1-2 με τρεις κεντρικούς αμυντικούς, δύο πλάγιους μπακ που θα παίζουν όλη την πλευρά, Kante-Pogba κεντρικό δίδυμο και τον Griezmann πίσω από αυτούς τους δύο.