Αργά ή γρήγορα θα γινόταν κι αυτό. Ήταν άλλωστε κάτι που περιμέναμε, αφού οι εμπλεκόμενες πλευρές είχαν δημοσιοποιήσει τις προθέσεις τους. Ο Jimmy Butler πέτυχε τον σκοπό του και από εδώ και πέρα δεν θα φοράει την φανέλα των Minnesota Timberwolves, αλλά αυτή των Philadelphia 76ers.

Όσο και αν ήθελε να τον κρατήσει, ο Tom Thibodeau, μετά τις πέντε συνεχόμενες ήττες που έχει υποστεί η ομάδα του κατάλαβε πως έτσι δεν γίνεται δουλειά. Η απόκτηση του Butler πέρυσι ανέβασε επίπεδο τους Wolves, που μπήκαν στα playoffs για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια, όμως από την στιγμή που πριν από την έναρξη της σεζόν κατέστησε σαφές πως δεν έχει πρόσθεση να υπογράψει νέο συμβόλαιο το καλοκαίρι που θα μείνει ελεύθερος και ζήτησε ανταλλαγή, η παρουσία του άρχισε να δημιουργεί προβλήματα.

Δεν συμμετείχε στην προετοιμασία, άσκησε σκληρή κριτική στους νεαρούς συμπαίκτες του, όταν αποφάσισε να πάρει μέρος στις προπονήσεις έβρισε μπροστά σε όλη την ομάδα τον General Manager της Minnesota, Scott Layden και τελευταία αγωνιζόταν όποτε του έκανε κέφι, ενώ οι Timberwolves είχαν ανακοινώσει πως δεν θα παίξει ξανά μέχρι να βρεθεί λύση στην υπόθεση του. Αυτή η κατάσταση δεν γινόταν να μην επηρεάσει την εικόνα τους στο παρκέ και έτσι αφού αρχικά είχαν αρνηθεί ένα σωρό προτάσεις αποφάσισαν να τον δώσουν στους Sixers.

Τι γίνεται από εδώ και πέρα; Οι Timberwolves επιστρέφουν στο προηγούμενο πλάνο τους που δεν είναι άλλο από την εξέλιξη του Karl-Anthony Towns και του Andrew Wiggins η οποία με τον Butler παρόντα πήγε πίσω. Μετά την έλευση του τα νούμερα τους έπεσαν κατακόρυφα και στα playoffs αποδείχτηκε πως δεν ήταν ακόμα έτοιμοι να πρωταγωνιστήσουν σε αυτό το επίπεδο, κάτι το οποίο έκανε τον πρώην πλέον συμπαίκτη τους να τους χαρακτηρίσει ανεπαρκείς. Υπό αυτές τις συνθήκες ήταν ξεκάθαρο και αγωνιστικά πως η συνύπαρξη τους δεν γινόταν να συνεχιστεί.

Κανένας ιδιοκτήτης δεν θέλει να βλέπει δύο παίκτες που του κοστίζουν πάνω από 350 εκατομμύρια δολάρια (ο Wiggins έχει υπογράψει για 150 και ο Towns για 190) να έχουν καθοδική πορεία και έτσι ο Glen Taylor ανέλαβε προσωπικά το θέμα του Butler. Από την παραχώρηση του πήρε μεταξύ άλλων έναν ακόμα ανερχόμενο παίκτη όπως ο Dario Saric και ένα εξαιρετικά χρήσιμο «εργαλείο» σαν τον Robert Covington. Τόσο ο ένας όσο και ο άλλος είναι σε θέση να βοηθήσουν άμεσα τους Timberwolves που εξακολουθούν να έχουν ως στόχο να πρωταγωνιστήσουν στην Δύση. Κάτι τέτοιο ενδέχεται να μην γίνει άμεσα, όμως πλέον ο Towns και ο Wiggins έχουν και πάλι ελεύθερο το πεδίο να δείξουν πως μπορούν να γίνουν αστέρες πρώτου μεγέθους.

Πάμε τώρα και στην άλλη πλευρά. Η Philadelphia είναι αποφασισμένη να κάνει πρωταθλητισμό και αναζητούσε την προσθήκη ενός All Star, αφού το καλοκαίρι είχε ενδιαφερθεί και για τον Kawhi Leonard. Ο Butler πάλι ήθελε να πάει σε μία ομάδα με υψηλούς στόχους οπότε βρήκε «πρόσφορο» έδαφος. Αυτό που περιμένουν να δουν όλοι τώρα είναι αν θα ταιριάξει με τον Joel Embiid και τον Ben Simmons. Σε αντίθεση με την Minnesota όπου «καπέλωσε» τον Towns και τον Wiggins που ήταν «άγουροι», στην Philadelphia οι νέοι του συμπαίκτες παρότι βρίσκονται λιγότερο καιρό στο NBA είναι σαφώς πιο «ψημένοι» και έχουν ήδη ηγηθεί μιας επιτυχημένης πορείας στην postseason άρα θεωρητικά καλύπτουν τα στάνταρ του.

Οι Sixers δεν θα περιμένουν από τον Butler να τους κερδίζει αγώνες μόνος του όπως οι Timberwolves. Στην επίθεση ξέρουν τι θα πάρουν και θα του ζητήσουν να μοιραστεί το «φορτίο» με τον Embiid που σχεδόν κάθε βράδυ πρέπει να πλησιάζει τους 40 πόντους προκειμένου να επικρατήσουν. Στο πρόσωπο του βλέπουν έναν παίκτη που μπορεί να προσφέρει σημαντικά σε όλους τους τομείς και κυρίως να έχει ισχυρή επιρροή στο αμυντικό κομμάτι του παιχνιδιού τους στο οποίο φαίνεται να δίνουν έμφαση φέτος. Εκεί θέλουν να κάνει την διαφορά, ειδικά στα playoffs.