Ο LeBron James φέτος μοιράζει περισσότερες ασίστ από ποτέ, αλλά οι συμπαίκτες του, στους τελικούς, δεν εκμεταλλεύονται τις πάσες του όταν τους βρίσκει αμαρκάριστους πίσω από την γραμμή του τριπόντου.

Οι Golden State Warriors ξέρουν πως αν τον αφήσουν να πάει κοντά στο καλάθι θα τους δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα. Άλλωστε μιλάμε για τον παίκτη που έχει σκοράρει τους περισσότερους πόντους μέσα από τη ρακέτα (318) στα φετινά playoffs και έχει πετύχει 40 έως τώρα στους τελικούς. Έτσι επιχειρούν να του κόψουν τον δρόμο με αποτέλεσμα οι υπόλοιποι παίκτες των Cleveland Cavaliers να έχουν αρκετές ευκαιρίες για να σουτάρουν ελεύθεροι για τρεις.

Από τις πάσες του στα δύο πρώτα παιχνίδια της σειράς έχουν δημιουργηθεί συνολικά 16 αμαρκάριστα τρίποντα, όμως μόνο τα πέντε έχουν καταλήξει στον στόχο. Συνολικά οι συμπαίκτες του έχουν 8/32 τρίποντα όταν σουτάρουν πίσω από τα 7.25 μέτρα μετά από δική του πάσα. Ο πιο εύστοχος είναι ο George Hill που έχει 3/5, αλλά μετά από αυτόν ακολουθεί το χάος. Ο J.R. Smith έχει 2/8, ο Kevin Love 1/9, ο Jeff Green 1/6, ο Kyle Korver 1/3 και ο Jordan Clarkson 0/1. Με άλλα λόγια ο LeBron έχει δημιουργήσει τα οκτώ από τα 19 εύστοχα τρίποντα της ομάδας του στους τελικούς.

Γενικότερα πάντως οι Cavs έχουν θέμα με τα τρίποντα στα playoffs. Παρότι στην κανονική περίοδο ήταν μία από τις πιο εύστοχες ομάδες και σούταραν με ποσοστό 37.2% στην postseason, με εξαίρεση τη σειρά με τους Toronto Raptors στον δεύτερο γύρο όπου είχαν 41.1%, είναι εξαιρετικά άστοχοι. Στον πρώτο γύρο κόντρα στους Indiana Pacers το ποσοστό τους στα τρίποντα ήταν 32.2%, στους τελικούς της Ανατολής με τους Boston Celtics 31.3% και στους τελικούς έχουν μέχρι στιγμής 29.7%. Ατομικά αυτοί που παρουσιάζουν την μεγαλύτερη πτώση είναι ο Love που από το 41.5%  έχει πέσει στο 33% και ο Hill που από το 35.1% έχει πάει στο 31.1%.

Παρόλα αυτά ο LeBron στα playoffs έχει μέσο όρο 9 ασίστ και στην δεύτερη αναμέτρηση με τους Warriors μοίρασε 13. Για να καταφέρει όμως το Cleveland να ανατρέψει στο εις βάρος του 2-0, όπως είχε κάνει το 2016, ο “βασιλιάς” θα χρειαστεί περισσότερη βοήθεια από του συμπαίκτες του. Αν αρχίσουν να βάζουν τουλάχιστον τα ελεύθερα τρίποντα που τους δίνει, ώστε οι πάσες του να μην πηγαίνουν χαμένες, θα είναι ένα καλό πρώτο βήμα.