Για το τι είναι ικανός ο Draymond Green το ξέρουμε πλέον καλά, αλλά κάθε χρόνο φροντίζει να μας το θυμίζει, ειδικά στα playoffs, όπου έχει και μεγαλύτερη σημασία. Όσες φορές και αν γεμίσει από άκρη σ’ άκρη την στατιστική του είναι εξίσου εντυπωσιακό ως γεγονός, κάτι που τον κάνει τον μόνο ρολίστα με τόσο μεγάλη επιρροή στο παιχνίδι της ομάδας του.

Στην regular season εφόσον έχει δίπλα του παίκτες όπως ο Stephen Curry, ο Kevin Durant, ο Klay Thompson και ο DeMarcus Cousins, δεν χρειάζεται κάθε βράδυ να κάνει αισθητή την παρουσία του. Φέτος έχασε 16 αγώνες λόγω τραυματισμού και οι αριθμοί του μειώθηκαν αρκετά (είχε μέσο όρο 7.4 πόντους, 7.3 ριμπάουντ και 6.9 ασίστ) με αποτέλεσμα να μην κληθεί στο All-Star Game για πρώτη φορά μετά από τρεις συνεχόμενες παρουσίες, όμως δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα για τους Warriors.

Η ομάδα του τερμάτισε πρώτη στην Δύση με σβηστές «μηχανές» και όταν ξεκίνησαν τα playoffs ήταν πανέτοιμος να δώσει το 100%. Οι Clippers στον πρώτο γύρο αποτέλεσαν το πιο δύσκολο «εμπόδιο» στην πορεία των Warriors μέχρι τους τελικούς του NBA και ο Green έκανε ότι περνούσε από το χέρι του για να στηρίξει τον Durant, που στο μεγαλύτερο μέρος της σειράς έμοιαζε να παίζει μόνος του, επειδή ο Curry και ο Thompson δεν είχαν σταθερά υψηλή απόδοση.

Στα έξι παιχνίδια που χρειάστηκε το Golden State προκειμένου να τους αποκλείσει με 4-2, ο Green είχε μέσο όρο 12 πόντους, 7.8 ριμπάουντ και 7.8 ασίστ. Το triple-double (16 πόντοι, 14 ριμπάουντ, 10 ασίστ) που έκανε στον έκτο αγώνα, όπου είχε επίσης και 4 κοψίματα, ήταν μια μικρή «γεύση» από τα όσα θα ακολουθούσαν, αφού στον δεύτερο γύρο απέναντι στους Rockets ήταν ακόμα καλύτερος.

Το Houston άντεξε επίσης για έξι αναμετρήσεις απέναντι στους πρωταθλητές με τον Green να έχει 13.2 πόντους, 10.8 ριμπάουντ και 8.2 ασίστ ανά αγώνα. «Άγγιζε» το triple-double σχεδόν σε κάθε παιχνίδι και έκανε ένα έχοντας 19 πόντους, 11 ριμπάουντ και 10 ασίστ στην ήττα με 126-121 στην παράταση στον τρίτο αγώνα. Ακόμα πάντως δεν είχαμε δει τίποτα.

Η απουσία του τραυματισμένου Durant τον ανάγκασε να αναλάβει ακόμα περισσότερες πρωτοβουλίες και στους τελικούς της Δύσης με τους Blazers, βρισκόταν παντού και έκανε τα πάντα. Στο πρώτο παιχνίδι σκόραρε 12 πόντους, μάζεψε 10 ριμπάουντ, μοίρασε 5 ασίστ, έκανε 3 κοψίματα και πρόσθεσε και 2 κλεψίματα. Αυτά τα ολίγα μόνο και μόνο γιατί οι Warriors κέρδισαν εύκολα. Στα επόμενα τρία που χρειάστηκε να ανατρέψουν μεγάλες διαφορές προκειμένου να επικρατήσουν, έδωσε ρεσιτάλ.

Στο δεύτερο η στατιστική του κατέγραψε 16 πόντους, 10 ριμπάουντ, 7 ασίστ και 5 κοψίματα με την ομάδα του να επιστρέφει από το -17. Στην συνέχεια ακολούθησαν δύο triple-double back to back.

Στον τρίτο αγώνα έβαλε 20 πόντους συνοδεύοντας τους με 13 ριμπάουντ, 12 ασίστ και 4 κλεψίματα ώστε να καλυφθεί ένα -15 και στον τέταρτο και τελευταίο, το «κοντέρ» του έγραψε 18 πόντους, 14 ριμπάουντ, 11 ασίστ, 3 κλεψίματα και 2 κοψίματα ώστε να μετατραπεί το -17 σε νίκη-πρόκριση στην παράταση.

Με τον Durant να τίθεται οριστικά εκτός μάχης από τον πρώτο αγώνα των τελικών με τους Raptors, ο Green θα πρέπει να συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό προκειμένου η ομάδα του να τα βγάλει πέρα στο Toronto. Φυσικά κανείς δεν αμφιβάλλει πως είναι απόλυτα έτοιμος για αυτή την αποστολή.