Συγνώμη κύριε ποιος είστε; Είναι μια εύλογη απορία όταν διαβάζει κανείς στην Ελλάδα πως ο Luka Doncic αντιπαθεί βαθύτατα ένα στέλεχος των Dallas Mavericks που ακούει στο όνομα Χαράλαμπος Βούλγαρης σε σημείο μάλιστα που η παρουσία του εν λόγω προσώπου να τον κάνει σκεπτικό σχετικά με την επικείμενη επέκταση του συμβολαίου του.

Ο 45χρονος Ελληνοκαναδός είναι πασίγνωστος στις ΗΠΑ για την επαγγελματική ενασχόληση του με τον τζόγο και την τελευταία τριετία κατέχει το πόστο του Director of Quantitative Research and Development στους Mavericks. Τι ακριβώς είναι αυτό; Κανείς δεν έχει ιδέα, αλλά ο Βούλγαρης λύνει και δένει μέσα στην ομάδα παρακάμπτοντας τους πάντες με την ανοχή του ιδιοκτήτη της, Mark Cuban ο οποίος πήρε την πρωτοβουλία να τον προσλάβει επιβάλλοντας τον τόσο διοικητικά όσο και τεχνικά στους ήδη υπάρχοντες και καταξιωμένους στο είδος τους συνεργάτες του. Για να πάρετε μια ιδέα για το τι ακριβώς συμβαίνει ο Βούλγαρης ήταν αυτός που επέλεξε τους παίκτες που διάλεξε το Dallas στο draft του 2020 αγνοώντας παντελώς τις προτάσεις των σκάουτερ τους, ενώ λέγεται πως υποδεικνύει μέχρι και στον Rick Carlisle ποιες πεντάδες να χρησιμοποιεί.

Τι δουλειά έχει λοιπόν ένας τύπος που μέχρι πρότινος βιοποριζόταν από το στοίχημα και το πόκερ να παίρνει τέτοιες αποφάσεις σε μια ομάδα του NBA; Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 ο Βούλγαρης άρχισε να ποντάρει χρήματα στους αγώνες του NBA χρησιμοποιώντας μαθηματικές μεθόδους και αναλύοντας εκτός από αγωνιστικά δεδομένα τις συνήθειες συγκεκριμένων προπονητών. Ήταν τόσο καλός που το ποσοστό των επιτυχημένων προβλέψεων του πλησίαζε το 70% και τον έκανε εκατομμυριούχο στο άψε σβήσε. Για μία περίοδο έπαιζε ακόμα και ένα εκατομμύριο δολάρια την βραδιά και αποτελεί μέχρι και σήμερα φαινόμενο όσον αφορά στον στοιχηματισμό σε παιχνίδια του NBA.

Το 2005 έχοντας συνεργάτη μια μαθηματική διάνοια και εξπέρ στον προγραμματισμό, του οποίου το όνομα κρατάει σαν επτασφράγιστο μυστικό, έφτιαξε έναν αλγόριθμο ο οποίος έκανε ακόμα πιο ακριβείς υπολογισμούς και συνδύαζε τα πονταρίσματα πολύ καλύτερα από ότι ο ίδιος κερδίζοντας ακόμα περισσότερα χρήματα. Στην πορεία ασχολήθηκε με μεγάλη επιτυχία και με το πόκερ. Από εκεί προέκυψε η γνωριμία του με τον Cuban ο οποίος εντυπωσιάστηκε από τον τρόπο που μελετούσε τους αγώνες του NBA και τον συμβουλευόταν για χρόνια προτού του προτείνει να δουλέψει για τους Mavericks πιστεύοντας πως εφόσον διαθέτει αυτή την τρομερή ικανότητα να προβλέπει μέσα από μια τέτοια διαδικασία τον νικητή τόσων αγώνων θα τον βοηθήσει να φτιάξει μια ομάδα που θα κερδίζει συνέχεια.

Ο Βούλγαρης όπως έχει παραδεχτεί έχει σκοπό κάποια στιγμή να αποκτήσει την δική του ομάδα στο NBA και είδε την συνεργασία του με το Dallas ως μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να μάθει εκ των έσω το πως διοικείται μια ομάδα. Από εκεί λοιπόν που όλοι στους Mavericks νόμιζαν πως θα ασχολείται με τα analytics και θα κάνει αριθμητικές μελέτες τους προέκυψε αφεντικό. Ουσιαστικά αποτελεί το δεξί χέρι του Cuban ο οποίος συμμερίζεται απόλυτα όλες του τις προτάσεις, κάτι που έχει προκαλέσει αναταραχές τόσο στο διοικητικό όσο και στο αγωνιστικό κομμάτι. Ο Βούλγαρης ανακατεύεται παντού, δίνει οδηγίες και δεν σηκώνει κουβέντα. Δεν τα πάει καλά με κανέναν μέσα στην ομάδα εκτός από τον Cuban και τώρα που το συμβόλαιο του ολοκληρώνεται οι υπόλοιποι παράγοντες των Mavericks έχουν ζητήσει να αποσαφηνιστεί ο ρόλος του σε περίπτωση που παραμείνει.

Πόσο εφικτό είναι όμως αυτό από την στιγμή που ο Doncic δεν θέλει να τον βλέπει μπροστά του; Κατά την διάρκεια της σεζόν ο Σλοβένος αντάλλαξε βαριές κουβέντες με τον Βούλγαρη λόγω της εμπλοκής του στο πως και με ποιους παίκτες θα αγωνίζονται οι Mavericks και μάλιστα κάποια στιγμή του είπε χαρακτηριστικά «δεν θα μου πεις εσύ πως θα παίζω». Όταν ο Doncic ρωτήθηκε εάν θα υπογράψει την επέκταση των 200 εκατομμυρίων δολαρίων δήλωσε κλείνοντας το μάτι πως όλοι γνωρίζουν την απάντηση και θα το κάνει. Το θέμα είναι για πόσα χρόνια θα θελήσει να μείνει στην ομάδα εάν συνεχίσει ο Βούλγαρης. Αυτό είναι το μόνο που τον κάνει σκεπτικό και ήδη έχει διαμηνύσει στους ανθρώπους του Dallas πως αυτό θέμα θα πρέπει να λυθεί οριστικά και αμετάκλητα προτού δώσουν τα χέρια.

Το θέμα έφερε στην επιφάνεια η αμερικανική ιστοσελίδα «The Athletic» και ο Cuban έσπευσε αμέσως να χαρακτηρίσει τα όσα ανέφερε το δημοσίευμα της ως σαχλαμάρες. Ο Βούλγαρης πάλι δήλωσε πως από μεριάς του δεν υπάρχει πρόβλημα με κανέναν μέσα στην ομάδα αν όμως κάνει και ο Doncic δεν βάλει την υπογραφή του τότε θα υπάρξει και μάλιστα πολύ μεγάλο.