Η έκπληξη της χρονιάς έως τώρα στην ποδοσφαιρική Ευρώπη εξελίσσεται στην Πορτογαλία όπου η νεοφώτιστη Famalicao έχει εγκατασταθεί στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα από την πρώτη κιόλας αγωνιστική.

Αν δεν έχετε ακούσει ξανά το όνομα της είναι γιατί τα τελευταία 25 χρόνια απουσίαζε από την Primeira Liga. Η Famalicao μετράει όλες κι όλες μόλις εφτά παρουσίες στην πρώτη κατηγορία του Πορτογαλικού Πρωταθλήματος και η τελευταία πριν από την φετινή ήταν το 1994. Με τον υποβιβασμό της είχε ολοκληρωθεί η καλύτερη περίοδος στην ιστορία της, καθώς επί τέσσερα συνεχόμενα χρόνια αγωνιζόταν στην τότε Primeira Divisao (σ.σ. είχε παίξει ξανά στην πρώτη κατηγορία το 1949 και το 1979).

Στο διάστημα που μεσολάβησε έφτασε να παίζει στις τοπικές κατηγορίες το 2009 και πριν τέσσερα χρόνια ανέβηκε για πρώτη φορά μετά το 1996 στην LigaPro (η δεύτερη κατηγορία της Πορτογαλίας) στην οποία πρόπερσι είχε τερματίσει 14η. Όπως καταλαβαίνετε ακόμα και η άνοδος της στην Primeira Liga πέρυσι αποτελούσε εξίσου μεγάλη έκπληξη. Τερμάτισε δεύτερη πίσω από την Pacos Ferreira την οποία φέτος μετά από εφτά αγωνιστές συναντάμε στην προτελευταία θέση της βαθμολογίας με μία νίκη, μία ισοπαλία και πέντε ήττες. Μάλιστα στην μεταξύ τους αναμέτρηση στις 14 Σεπτεμβρίου η Famalicao επικράτησε 4-2 και είχε προηγηθεί 4-0.

Η έδρα της βρίσκεται στο Vila Nova de Famalicao (προάστιο της Braga) και είναι το Estadio Municipal 22 de Junho το οποίο προς το παρόν διαθέτει μόνο 5.307 θέσεις. Οι εργασίες για την ανακαίνιση, τον εκσυχρονισμό και την επέκταση της χωρητικότητας του (θα φτάσει τις 7.500 θέσεις) βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθούν στις αρχές του 2020. Γι’ αυτό φρόντισε άμεσα η εταιρία Quantum Pacific Group (ανήκει στον Ισραηλινό επιχειρηματία Idan Ofer) η οποία κατέχει το 33% των μετοχών της Atletico Madrid και πέρυσι αγόρασε το 51% της Famalicao αυξάνοντας το ποσοστό της μέσα στο Σεπτέμβρη στο 85%.

Στον πάγκο της κάθεται ο Joao Pedro Sousa ο οποίος ήταν βοηθός του Marco Silva σε Estoril, Sporting Lisbon, Ολυμπιακό, Hull City, Watford και Everton. Ο 48χρονος Πορτογάλος τεχνικός επέστρεψε στην ομάδα από όπου ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα (σ.σ. η πρώτη του δουλειά ήταν βοηθός προπονητή στην Famalicao το 2010) αφήνοντας την Everton για να υπογράψει διετές συμβόλαιο αμέσως μετά την οριστικοποίηση της ανόδου και μέχρι στιγμής έχει παρουσιάσει ένα εξαιρετικό σύνολο στα πορτογαλικά γήπεδα.

Την εστία της Famalicao υπερασπίζεται ο 35χρονος Rafael Defendi. Ο Βραζιλιάνος τερματοφύλακας αποκτήθηκε ως ελεύθερος από την Pacos Ferreira τον Ιούλιο του 2018, συνέβαλε πέρυσι τα μέγιστα στην άνοδο στην Primeira Liga και έτσι φέτος διατήρησε την θέση του βασικού. Μπροστά του ως κεντρικό αμυντικό δίδυμο έχει τον 19χρονο Αργεντινό Nehuen Perez και τον 22χρονο συμπατριώτη του Patrick William. Ο πρώτος αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στον κόσμο και αγωνίζεται στην Famalicao με την μορφή δανεισμού από την Atletico Madrid, ενώ ο δεύτερος αποκτήθηκε το καλοκαίρι από την βραζιλιάνικη Vila Nova. Η συνεργασία τους έως τώρα είναι ιδανική καθώς η ομάδα τους έχει δεχτεί μόνο εφτά τέρματα, ενώ έχουν σκοράρει και από μία φορά ο καθένας. Στο δεξιό άκρο της αμυντικής γραμμής δραστηριοποιείται ένας ακόμα Βραζιλιάνος. Ο 30χρονος Lionn αποτελεί επίσης νέα προσθήκη, αφού πήγε στην Famalicao το καλοκαίρι με ελεύθερη μεταγραφή από την Chaves. Την αριστερή πλευρά πάλι την μοιράζονται ο 20χρονος Άγγλος Josh Tymon που είναι δανεικός από την Stoke City και ο συνομήλικός του Ισπανός Alex Cantelles που είναι δανεικός από την Valencia.

Στο κέντρο δεσπόζει η τριάδα των Gustavo Assuncao, Goncalo Rodrigues (γνωστός και ως Guga) και Pedro Goncalves. Ο πρώτος είναι 19χρονος Βραζιλιάνος αμυντικός μέσος που κατέφθασε ως ελεύθερος από τα τμήματα υποδομής της Atletico Madrid και είναι γιος του παλιού παίκτη της Porto, της ΑΕΚ και της Atletico, Paulo Assuncao, ο δεύτερος είναι 22χρονος Πορτογάλος που ξεπήδησε από τις ακαδημίες της Benfica και μετά τον δανεισμό του στον Παναιτωλικό παραχωρήθηκε στην Famalicao και ο τρίτος 21χρονος Πορτογάλος που δεν έπιασε στην Αγγλία πέρυσι με την δεύτερη ομάδα των Wolves και επαναπατρίστηκε με ελεύθερη μεταγραφή.

Η επίθεση και το σκοράρισμα είναι υπόθεση των Fabio Martins, Anderson Silva και Toni Martinez. Οι δύο πρώτοι αποτελούν τους πρώτους σκόρερ της Famalicao, καθώς έχουν πετύχει από τέσσερα γκολ. Ο 26χρονος Πορτογάλος αποκτήθηκε ως δανεικός από την Braga, ενώ ο 21χρονος Βραζιλιάνος βρίσκεται στην Famalicao εδώ και μια διετία. Όσο για τον 22χρονο Ισπανό, μετά από αλλεπάλληλους δανεισμούς έμεινε ελεύθερος από την West Ham και υπέγραψε τριετές συμβόλαιο βάζοντας μάλιστα το πρώτο γκολ της Famalicao στην Primeira Liga. Βέβαια κάποιος πρέπει να τους τροφοδοτεί και αυτή τη δουλειά την έχει αναλάβει ο Ruben Lameiras. Ο 24χρονος Πορτογάλος είναι αυτός που έχει δημιουργήσει τα περισσότερα τέρματα για τους συμπαίκτες του και αποκτήθηκε ως ελεύθερος από την Plymouth.

Με νέο προπονητή και πρωταγωνιστές 11 καινούργιους παίκτες η Famalicao μετράει έξι νίκες και μία ισοπαλία έχοντας την καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος (16 τέρματα) μαζί την Porto και την Benfica, ενώ διαθέτει την δεύτερη καλύτερη άμυνα. Ξεκίνησε επικρατώντας εκτός έδρας της Santa Clara με 2-0, ακολούθησε το εντός έδρας 1-0 απέναντι στην Rio Ave, η εκτός έδρας ισοπαλία (1-1) με την Guimaraes, το «διπλό» με 3-2 κόντρα στην Desportivo Aves, η εντός έδρας νίκη με 4-2 επί της Pacos Ferreira, το 2-1 επί της Sporting Lisbon μέσα στο «Jose Alvalade» και το 3-1 στο γήπεδο της κόντρα στην Belenenses. Έτσι μετά από εφτά αγωνιστικές η Famalicao δεν λέει να «ξεκολλήσει» από την κορυφή, αφού έχει συγκεντρώσει 19 βαθμούς και έχει αφήσει πίσω της την Porto (την αντιμετωπίζει την Κυριακή 5 Οκτωβρίου στο Dragao) με την Benfica να μοιράζονται την δεύτερη θέση με 18.