Οι θυσίες των Phoenix Suns ανταμείφθηκαν και έτσι στις 22 Ιουνίου θα έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν πρώτοι στο draft του NBA για πρώτη φορά στην ιστορία τους, αφού φέτος είχαν το χειρότερο ρεκόρ (21-61) στην κανονική περίοδο.

Λέμε θυσίες γιατί όσο περίεργο και αν ακούγεται πλέον εκτός από τύχη χρειάζεται και προσπάθεια για να βρεθείς σε αυτή τη θέση, αφού όλο και περισσότερες ομάδες υιοθετούν την λογική του tanking. Οι Suns ήταν μία από αυτές, καθώς από τα μέσα Μαρτίου και μετά έστειλαν για διακοπές τον καλύτερο τους παίκτη (Devin Booker). Έτσι κι αλλιώς έπαιζε δεν έπαιζε, από τις 2 Φεβρουαρίου μέχρι την Πρωταπριλιά, έκαναν μόλις μία νίκη διακόπτοντας ένα σερί 10 συνεχόμενων ηττών για να ακολουθήσουν αμέσως μετά άλλες 15 στη σειρά.

Τον σκοπό τους πάντως τον πέτυχαν. Ήθελαν να δημιουργήσουν έναν νεανικό κορμό γύρω από τον Booker (21 ετών) και έχοντας ήδη τον Josh Jackson (21 ετών) και τον Dragan Bender (20 ετών), τους οποίους είχαν πάρει πέρυσι και πρόπερσι αντίστοιχα στο νούμερο τέσσερα του draft, το φετινό νούμερο ένα ήρθε κι έδεσε. Με αυτή την τριάδα είναι καλυμμένοι στις θέσεις του shooting guard και των δύο forward οπότε το λογικό είναι να κοιτάξουν να ενισχυθούν μέσα από αυτή την διαδικασία σε αυτήν του center ή του point guard.

Εφόσον χρειάζεσαι center, η λογική λέει πως αν προσπεράσεις τον DeAndre Ayton (2.16 μέτρα) του Arizona, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα βαράς μια ζωή το κεφάλι σου στον τοίχο βλέποντας τον να κυριαρχεί με άλλη φανέλα. Ένας τέτοιος παίκτης δεν βρίσκεται κάθε μέρα στον δρόμο σου και στο Phoenix παρότι έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε το ξέρουν καλά, αφού τις δύο φορές που είχαν το νούμερο δύο στο ένα είχαν επιλεγεί ο Kareem Abdul-Jabbar και ο David Robinson. Όσο για τους ίδιους, είχαν πάρει τον Neal Walk το 1969 και το 1987 τον Armen Gilliam.