Όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά οφείλεις να εστιάσεις στα δυνατά σου σημεία. Ύστερα από την προβληματική εικόνα που παρουσίασε στην φάση των ομίλων η Γαλλία διαπίστωσε πως για να ανέβει στο βάθρο και να μην απογοητεύσει το ένθερμο κοινό της θα έπρεπε να εκμεταλλευτεί στο έπακρο το μόνο στοιχείο στο οποίο υπερτερούσε έναντι των ομάδων που συνάντησε στον δρόμο προς τον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων. Την σαφέστατη υπεροχή της στους ψηλούς.
Οι Γάλλοι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε ένα μεταβατικό στάδιο, καθώς στο ρόστερ τους εκπροσωπούνται τρεις διαφορετικές γενιές παικτών. Η άνω των 30 ετών με τους Nando de Colo (37), Nicolas Batum (35), Andrew Albicy (34), Rudy Gobert (32) και Evan Fournier (31), η κάτω των 30 που απαρτίζεται από τους Guerschon Yabusele (28), Mathias Lessort (28), Isaia Cordinier (27) και Frank Ntilikina (25) και αυτή των 20άρηδων με τους Matthew Strazel (21), Victor Wembanyama (20) και Bilal Coulibaly (20). Βλέπετε μετά το περυσινό κάζο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα όπου η Γαλλία κατέλαβε την 18η θέση ο προπονητής της Vincent Collet άρχισε να παίρνει κεφάλια προκειμένου να καταλήξει στην καλύτερη δυνατή 12άδα ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων.
Για παράδειγμα ο Moustapha Fall (32 ετών) του Ολυμπιακού δεν κλήθηκε καν στην προετοιμασία (όταν ανακοινώθηκαν οι συμμετέχοντες δεν είχε τραυματιστεί ακόμα), ενώ οι Killian Hayes (23 ετών), Theo Maledon (23 ετών) και Elie Okobo (26 ετών) κόπηκαν με συνοπτικές διαδικασίες ύστερα από το πρώτο δεκαήμερο προπονήσεων παρότι οι Γάλλοι αντιμετωπίζουν σαφέστατες ελλείψεις στις θέσεις των guards και κυρίως σε αυτήν του playmaker (σ.σ. οι δύο πρώτοι πλήρωσαν την κάκιστη σεζόν τους στο NBA και ο τρίτος τα προβλήματα που προκάλεσε με την συμπεριφορά του στην Monaco τον χειμώνα). Ο Collet λοιπόν αποφάσισε να έχει μαζί του όσους μπορούσαν να τον βοηθήσουν πραγματικά και από εκεί και πέρα να ασχοληθεί με ένα ακόμα πιο δύσκολο έργο. Το πως θα κάνει λειτουργικό το σύνολο που επέλεξε.
Στους ομίλους η Γαλλία κέρδισε δύσκολα την Βραζιλία παρά το τελικό 78-66, γλύτωσε την τελευταία στιγμή από τα δόντια της Ιαπωνίας αφού την ισοφάρισε με τρίποντο και φάουλ του Strazel ώστε να επικρατήσει στην παράταση 94-90 και έχασε με κάτω τα χέρια (85-71) από την Γερμανία. Κάθε παίκτης της έμοιαζε να παίζει με διαφορετική λογική κάτι που εξέφρασε ο Fournier λέγοντας πως: «Νομίζω ότι δεν καταλαβαίνουμε τι ακριβώς θέλουμε να παίξουμε και το πληρώνουμε. Στην εποχή μας η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. Δεν βρισκόμαστε πια στο 1990 και στο 2000 για να πιέζουμε στο μισό γήπεδο». Ο προπονητής του πάλι απάντησε σε αυτή την δήλωση τονίζοντας πως δεν τον ενδιαφέρει η γνώμη του βασικού του shooting guard διότι αυτός και μόνο αποφασίζει για το πως θα παίξει η ομάδα του.
Εκ του αποτελέσματος ο Collet δικαιώθηκε. Η Γαλλία δεν ήταν το φαβορί ούτε στα προημιτελικά απέναντι στον Καναδά ούτε στα ημιτελικά κόντρα στους Γερμανούς. Παρόλα αυτά ο 61χρονος τεχνικός βρήκε τον τρόπο να την οδηγήσει σε τρίτο τελικό τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αφού ήταν δεύτερη τόσο στην προηγούμενη Ολυμπιάδα όσο και στο τελευταίο EuroBasket. Οι Γάλλοι είχαν να αντιμετωπίσουν δύο πανίσχυρες περιφέρειες οπότε ο Fournier που δεν συμφωνούσε με το πλάνο πήγε στον πάγκο και την θέση του στο αρχικό σχήμα πήρε ο Cordinier που έκανε θαύματα και στις δύο πλευρές του παρκέ γράφοντας 20 πόντους (4/5 τρίποντα) και 3 κλεψίματα στην αναμέτρηση με τους Καναδούς και 16 πόντους, 7 ριμπάουντ και 2 κλεψίματα στον ημιτελικό με την Γερμανία.
Ο guard της Virtus Bologna ήταν ο αστάθμητος παράγοντας (σ.σ. στην φάση των ομίλων πατούσε παρκέ κατά μέσο όρο 14 λεπτά και είχε σκοράρει συνολικά 17 πόντους σε τρία παιχνίδια) που βοήθησε στο να μικρύνει η απόσταση που χώριζε τους Γάλλους με τους δύο αντιπάλους τους στην περιφέρεια, όμως την μεγάλη διαφορά και στους δύο αγώνες την έκανε η γραμμή των ψηλών τους. Απέναντι στους Yabusele, Lessort και Wembanyama (σ.σ. ο Gobert υποβλήθηκε σε μικροεπέμβαση σε δάχτυλο του αριστερού του χεριού και αγωνίστηκε ελάχιστα) οι Καναδοί είχαν να αντιπαρατάξουν μονάχα τον Dwight Powell, ενώ οι Γερμανοί είδαν την δική τους front line που ούτως ή άλλως δεν έκανε καλό τουρνουά να κατατροπώνεται.
Δεδομένης της αδυναμίας του Καναδά κάτω από το καλάθι ο Collet έδωσε εντολή η μπάλα να πηγαίνει συνέχεια στον Yabusele (22 πόντοι, 5 ριμπάουντ) και εν συνεχεία στον Lessort (13 πόντοι, 5 ριμπάουντ), τον οποίο χρησιμοποίησε αρκετά ως «4άρι», με αποτέλεσμα οι δυο τους να εκτελέσουν τις 23 από τις 42 βολές της Γαλλίας με τον power forward της Real Madrid να έχει 8/9 και τον center του Παναθηναϊκού 9/14. Εφόσον δεν είχαν αντίπαλο μέσα στο ζωγραφιστό τα συνεχή φάουλ από ένα σημείο και μετά ήταν μονόδρομος για όποιον από τους αντίπαλους τους ήθελε να αποτρέψει ένα σίγουρο καλάθι. Αυτός ήταν και ο μόνος λόγος που η στατιστική κατέγραψε μόλις 22 πόντους για την Γαλλία μέσα από την ρακέτα. Αντίθετα η Γερμανία δεν κατέφυγε σε αυτή τη λύση και δέχτηκε 40.
Ο Yabusele της έβαλε 17 με 7/9 δίποντα, ο Lessort 10 με 4/5 και ο Wembanyama 11 με 3/9 (είχε ακόμα 1/8 τρίποντα και 2/3 βολές). Ο νεαρός center των San Antonio Spurs ήταν άστοχος και στους δύο αγώνες (με τον Καναδά είχε 7 πόντους με 2/4 δίποντα, 0/6 τρίποντα και 3/6 βολές), αλλά κατάφερε να είναι επιδραστικός στην γαλλική επίθεση μέσω της δημιουργίας, καθώς μοίρασε 5 ασίστ στο πρώτο παιχνίδι και 4 στο δεύτερο. Επίσης οι τρεις τους συνέβαλαν ώστε η Γαλλία να κερδίσει τον Καναδά 15-10 σε πόντους από δεύτερη ευκαιρία και την Γερμανία 18-11 πετυχαίνοντας μάλιστα οι ίδιοι τους 11. Κι αυτό μαζεύοντας και στις δύο περιπτώσεις λιγότερα επιθετικά ριμπάουντ (10-15 και 12-14 αντίστοιχα).
Όσον αφορά στην άμυνα οι Γάλλοι πίεσαν ασφυκτικά τους αντίπαλους χειριστές της μπάλας και τους έκοψαν κάθε διάδρομο προς το καλάθι με τους ψηλούς τους να δίνουν συνέχεια καίριες βοήθειες. Στην πραγματικότητα βέβαια θα μπορούσε να πει κανείς πως βλέποντας τον ύψους 2.24 μέτρα Wembanyama να τους περιμένει ή να κινείται κατά πάνω τους απέφευγαν από μόνοι τους να πάνε προς τα εκεί. Ο μόνος που δεν μάσησε ήταν ο Shai Gilgeous-Alexander, αλλά παρότι σκόραρε 27 πόντους με 8/15 δίποντα ο Καναδάς έμεινε 16 κάτω από τον μέσο όρο του έως τότε που ήταν οι 89 και ηττήθηκε 82-73, αφού κανένας άλλος συμπαίκτης του δεν τολμούσε να επιτεθεί στην γαλλική ρακέτα. Για να φανταστείτε δεν το έκαναν καν ο Dennis Schroder και ο Franz Wagner της Γερμανίας που στην αναμέτρηση των ομίλων είχαν διαλύσει την Γαλλία με τις διεισδύσεις τους.
Είχαν πετύχει από 26 πόντους και ευθύνονταν για τους περισσότερους από τους 34 της Γερμανίας μέσα από το ζωγραφιστό μόνο που αυτή τη φορά ο point guard των Brooklyn Nets έπεσε στους 18 σουτάροντας 11 τρίποντα (έβαλε τα 3) και ο forward των Orlando Magic κατρακύλησε στους 10 παίρνοντας ισάριθμες προσπάθειες έξι εκ των οποίων ήρθαν πίσω από την γραμμή του τριπόντου. Οι Γάλλοι τον είχαν δει στην προηγούμενη συνάντηση τους να φιλοδωρεί τους ψηλούς τους με δύο τρομερά καρφώματα και έτσι τώρα του απαγόρευσαν μέχρι και την ντρίπλα κάτι που έκαναν και στον Jamal Murray του Καναδά με στόχο να τον αποτρέψουν να δημιουργήσει τα δικά του σουτ. Ήταν που ήταν χάλια σε όλη την διοργάνωση τον αποτελείωσαν στο παιχνίδι που η ομάδα του τον χρειαζόταν περισσότερο κρατώντας τον στους 7 πόντους με 2/9 δίποντα και 1/4 τρίποντα.
Η Γαλλία έβγαλε τρομερή ενέργεια στο παρκέ ειδικά απέναντι στους Γερμανούς αντλώντας μέρος της και από τον κόσμο που παθιαζόταν εξίσου με τους παίκτες της σε κάθε φάση και επιβλήθηκε 73-69 μειώνοντας την επιθετική συγκομιδή τους κατά 17 πόντους, καθώς μέχρι πρότινος οι Παγκόσμιοι πρωταθλητές σκόραραν 86 ανά αγώνα. Μέσω της άμυνας της κατάφερε να φέρει τούμπα στατιστικές κατηγορίες όπως οι πόντοι από λάθη και αυτοί από αιφνιδιασμό. Στην φάση των ομίλων έχασε 16-9 και 10-4 αντίστοιχα και τώρα τα ίδια νούμερα ήταν υπέρ της 20-9 και 11-3, ενώ το -8 μέσα στο ζωγραφιστό (26-34) έγινε +12 (40-28). Κερασάκι στην τούρτα το 29.4% της Γερμανίας στα τρίποντα σε σχέση με το 46.2% του προηγούμενου μεταξύ τους αγώνα.
Στα περί άμυνας δε είναι αναγκαίο να γίνει ειδική μνεία στο φαινόμενο Wembanyama. Ο rookie της χρονιάς στο NBA για το 2024 μπορεί να μην έχει ενθουσιάσει με την επιθετική του παρουσία (παρόλα αυτά είναι ο κορυφαίος σκόρερ της Γαλλίας με 13.8 πόντους ανά αγώνα και ο καλύτερος πασέρ της με 3.6 ασίστ), όμως αμυντικά είναι με διαφορά ο κορυφαίος παίκτης του Ολυμπιακού τουρνουά. Ο Wemby είναι πρώτος στην διοργάνωση σε κοψίματα και κλεψίματα με μέσο όρο 2 και 2.2 αντίστοιχα και δεύτερος σε ριμπάουντ με 10.2 πίσω από τον Nikola Jokic (10.4) της Σερβίας με τον οποίο μοιράζεται την πρωτιά στα κλεψίματα. Η συνεισφορά του είναι πολυδιάστατη γιατί έχει την ευχέρεια να μαρκάρει όποτε χρειαστεί και μακριά από το καλάθι ή να βάλει τα τεράστια χέρια του και χαμηλά για να εμποδίσει τους αντιπάλους του κάτι που φάνηκε και απέναντι στον Καναδά (12 ριμπάουντ, 3 κλεψίματα, 1 κόψιμο) και κόντρα στην Γερμανία (7 ριμπάουντ, 3 κοψίματα).
Η Γαλλία λοιπόν προκειμένου να φτάσει να διεκδικεί το χρυσό μετάλλιο και να δικαιώσει τις προσδοκίες των φιλάθλων της ως διοργανώτρια παρουσιάστηκε στα νοκ άουτ παιχνίδια ψυχωμένη, εξαιρετικά συσπειρωμένη και προσηλωμένη σε αυτά που ήθελε να κάνει στο παρκέ με πρώτο και σημαντικότερο την αξιοποίηση του πλεονεκτήματος που της έδωσε και στις δύο πλευρές του γηπέδου το μέγεθος που διαθέτει. Με άλλα λόγια έπαιξε όπως είπε ο Fournier πως δεν έπρεπε να παίζει. Παρόλα αυτά συμμορφώθηκε και αυτός με την γενικότερη αλλαγή πνεύματος του συνόλου και έπαιξε τον δικό του καθοριστικό ρόλο στην αναμέτρηση με τον Καναδά επιτρέποντας στους Γάλλους να κερδίσουν την μάχη του πάγκου 28-16 χάρη σε 15 πόντους του μεταξύ των οποίων και ένα απίθανο τρίποντο σχεδόν από το κέντρο με το οποίο σφραγίστηκε η πρόκριση.
Αφήστε μια απάντηση