Όχι δεν είναι ανέκδοτο, είναι οι Orlando Magic του Paolo Banchero (Ιταλός), του Franz Wagner (Γερμανός) και του Bol Bol (Σουδανός). Η ομάδα με τον πιο ταλαντούχο νεανικό κορμό στο NBA που εσχάτως βλέπει τα φιντάνια της να την οδηγούν από νίκη σε νίκη δείχνοντας από νεαρή ηλικία πως πρόκειται για παίκτες φτιαγμένους από άλλη πάστα.

Οι Magic ξεκίνησαν την σεζόν με πέντε σερί ήττες, ύστερα από 11 αγώνες είχαν πετύχει πέντε νίκες και αμέσως μετά ακολούθησαν εννιά συνεχόμενα χαμένα παιχνίδια. Λογικό λίγο πολύ, αφού όπως και την προηγούμενη διετία έτσι και φέτος αναμενόταν να είναι μία από τις ομάδες με τα χειρότερα ρεκόρ στο NBA. Το 21-51 του 2021 όμως τους είχε δώσει το νούμερο πέντε στο draft όπου είχαν και το νούμερο οκτώ στο οποίο επέλεξαν το Wagner αποκτώντας το από τους Bulls στα μέσα της σεζόν στο πλαίσιο της ανταλλαγής που είχε στείλει τον Nikola Vucevic στο Chicago, ενώ το περυσινό 22-60 τους έφερε στο νούμερο ένα δίνοντας τους την δυνατότητα να πάρουν τον Banchero.

Ο 20χρονος Ιταλός power forward είχε προτιμηθεί από άλλους υποψήφιους λόγω της ετοιμότητας του να ανταπεξέλθει στις αγωνιστικές απαιτήσεις που υπάρχουν στο NBA και μέχρι στιγμής δικαιώνει κάθε προσδοκία. Με μέσο όρο 21.7 πόντους είναι ο πρώτος σκόρερ των Magic και κάνοντας την διαφορά στις οκτώ νίκες που έχουν στους τελευταίους εννιά αγώνες έχει βάλει πλώρη για All-Star από την πρώτη κιόλας χρονιά του στο NBA. Για αρχή έγινε ο πρώτος rookie εδώ και 19 χρόνια που στο ντεμπούτο του είχε τουλάχιστον 27 πόντους, 5 ριμπάουντ και 5 ασίστ, καθώς η στατιστική του στην ήττα (113-109) από τους Detroit Pistons είχε καταγράψει 27 πόντους, 9 ριμπάουντ και 5 ασίστ, ενώ στις 5 Νοεμβρίου με 33 πόντους και 16 ριμπάουντ στην ήττα από τους Sacramento Kings στην παράταση με 126-123 αποτέλεσε τον πρώτο παίκτη κάτω των 21 ετών τα τελευταία 19 χρόνια με μίνιμουμ 30 πόντους και 15 ριμπάουντ σε έναν αγώνα.

Αν έχετε ήδη προχωρήσει στους υπολογισμούς θα διαπιστώσατε πως αυτά τα επιτεύγματα έχουν να εμφανιστούν στο NBA από 2004 και τότε ανήκαν στον 19χρονο LeBron James. Ακόμα ο Banchero έχει σκοράρει πάνω από 20 πόντους στα 20 από τα 27 παιχνίδια που έχει αγωνιστεί έως τώρα (σ.σ. απουσίασε από εφτά αγώνες στην σειρά λόγω τραυματισμού μέσα στο Νοέμβριο) κατόρθωμα το οποίο τα τελευταία 38 χρόνια είχαν να επιδείξουν άλλοι δύο παίκτες στις πρώτες 27 εμφανίσεις τους στο NBA. Ο Michael Jordan το 1985 και ο Zion Williamson το 2021. Φυσικά ο Ιταλός είναι από τώρα το απόλυτο φαβορί για το βραβείο του rookie της χρονιάς, αλλά το σημαντικότερο για το Orlando είναι πως φαίνεται να διαθέτει την στόφα ενός σπουδαίου παίκτη.

Παρότι πέρυσι στο NCAA με το Duke έμοιαζε να είναι το παλιό κλασικό «4άρι» που βασιζόταν στην δύναμη του και κυριαρχούσε κάτω από τα καλάθια στο NBA φανερώνει τις πολύπλευρες δυνατότητες του κάνοντας τα πάντα. Ο εξαιρετικός χειρισμός της μπάλας που διαθέτει τον κάνει να μοιάζει με περιφερειακό και του δίνει την δυνατότητα να επιτεθεί με διάφορους τρόπους και ουσιαστικά να είναι ο δεύτερος και πολλές φορές ο πρώτος play maker των Magic. Διά του λόγου το αληθές είναι 4ος σε ασίστ πίσω από τους τρεις καθαρόαιμους point guard της ομάδας του με 4 ανά αγώνα μόνο που επειδή και οι τρεις αντιμετωπίζουν προβλήματα τραυματισμών σε μόνιμη βάση σε απόλυτο αριθμό ο Ιταλός είναι δεύτερος πίσω από τον Wagner, που όμως έχει δώσει το «παρών» σε όλες τις φετινές αναμετρήσεις.

Σε αυτή την γεμάτη θετικά αποτελέσματα για την ομάδα του ο Banchero έχει συμβάλει με κάθε τρόπο. Στην αφετηρία της που ήταν το 116-111 επί των Los Angeles Clippers μετά από παράταση στις 7 Δεκεμβρίου μπορεί να ήταν άστοχος (5/13) σουτ, αλλά ήταν σχεδόν αλάνθαστος από την γραμμή των βολών με 13/14. Μάλιστα με 6/6 στα τελευταία εφτά δευτερόλεπτα ήταν αυτός που σφράγισε τη νίκη έχοντας τους 10 από τους 17 πόντους των Magic στο έξτρα πεντάλεπτο ώστε συνολικά να συνεισφέρει 23. Στις back to back νίκες επί των Toronto Raptors με 113-109 και 111-99 η στατιστική του κατέγραψε 23 πόντους, 6 ριμπάουντ και 4 ασίστ και 20 πόντους, 12 ριμπάουντ και 6 ασίστ αντίστοιχα, στο 135-124 επί των Atlanta Hawks είχε 20 πόντους, 6 ριμπάουντ, 6 ασίστ και 2 κλεψίματα, ενώ απέναντι στους Boston Celtics έδειξε πως μπορεί να κάνει σοβαρή ζημιά στην αντίπαλη άμυνα και από μακριά.

Οι Magic βρέθηκαν στην Βοστώνη για να αντιμετωπίσουν την καλύτερη ομάδα του NBA σε συνεχόμενες αναμετρήσεις και έφυγαν νικητές από το παρκέ και στις δύο. Κέρδισαν 117-109 σε ένα παιχνίδι που ο Ιταλός είχε 20 πόντους, 5 ριμπάουντ, 5 ασίστ και 3/6 τρίποντα και ακολούθως επικράτησαν 95-92 βλέποντας τον να φορτώνει το καλάθι των Celtics με 31 πόντους και να μην χάνει τρίποντο. Για την ακρίβεια αστόχησε σε ένα, αφού είχε 6/7 και με το τελευταίο από αυτά έδωσε το έναυσμα για το επιμέρους 10-5 που τους οδήγησε στη νίκη. Οι Hawks πήραν ρεβάνς κερδίζοντας τους 126-125 χάρη σε δύο εύστοχες βολές στην τελευταία φάση του αγώνα στον οποίο ο Banchero είχε 18 πόντους και 7 ασίστ, αλλά αυτό δεν τους πτόησε.

Πριν από το ρεπό που έχει όλο το πρωτάθλημα την παραμονή των Χριστουγέννων το Orlando αντιμετώπισε δύο ομάδες με τις οποίες θεωρητικά βρίσκεται στην ίδια μοίρα και κερδίζοντας τις απέδειξε πως έχει κάνει σαφώς μεγαλύτερη πρόοδο. Τόσο οι Houston Rockets όσο και οι San Antonio Spurs βρίσκονται σε διαδικασία «ανοικοδόμησης» βασιζόμενοι σε νεαρούς παίκτες που έχουν πάρει από το draft μόνο που βρίσκονται πολλά βήματα πιο πίσω διαθέτοντας το 3ο και το 4ο χειρότερο ρεκόρ στο NBA με 9-23 και 10-22 αντίστοιχα. Οι Magic επικρατώντας των Rockets 116-110 με τον Banchero να έχει 23 πόντους και 13 ριμπάουντ και συντρίβοντας τους Spurs 133-113 (Banchero 18 πόντοι, 3/6 τρίποντα, 6 ριμπάουντ, 4 ασίστ) έφτασαν στο 13-21 και έχουν βλέψεις για παραπάνω.

Γιατί όπως είπαμε εκτός από Ιταλός υπάρχει και Γερμανός. Ο Wagner στην δεύτερη του σεζόν στο NBA έχει συνθέσει ένα τρομερά αποδοτικό δίδυμο με τον Banchero στις θέσεις των forward προσφέροντας 19.8 πόντους ανά αγώνα και ηγείται των Magic σε ασίστ, κλεψίματα και εύστοχα τρίποντα σε απόλυτο αριθμό. Η επιλογή του τόσο ψηλά στο περυσινό draft είχε προκαλέσει εντύπωση και έκανε πολλούς να νομίζουν πως σχετιζόταν με την απόκτηση του αδερφού του Moritz Wagner από τους Washington Wizards. Τελικά ίσως να ίσχυε το αντίθετο και μάλλον ο μεγάλος Wagner, αφού ο Moritz είναι 25 ετών και ο Franz 21, έγινε κάτοικος Orlando ώστε να βοηθήσει στην προσαρμογή του μικρού. Τέτοιο θέμα βέβαια δεν υπήρξε, καθώς από την πρώτη στιγμή ο Franz κατέστησε σαφές πως έχει όλα τα φόντα για να πρωταγωνιστήσει.

Στις δύο σεζόν που πέρασε στο NCAA με το Michigan (σ.σ. όπως και ο αδερφός του αποτελεί προϊόν των ακαδημιών της Alba Berlin από την οποία έφυγε στα 17 του για τις ΗΠΑ ως καλύτερος νέος παίκτης του Γερμανικού Πρωταθλήματος για το 2019) δεν έκανε ούτε στο ελάχιστο τον «θόρυβο» που έκανε ως rookie στο NBA και με μέσο όρο 15.2 πόντους, 4.5 ριμπάουντ και 2.9 ασίστ ψηφίστηκε στην καλύτερη πεντάδα των πρωτοεμφανιζόμενων για το 2022. Φέτος όντας ακόμα πιο βελτιωμένος πιστοποίει αυτό που από ένα σημείο και μετά έμοιαζε ξεκάθαρο από την περασμένη σεζόν. Πως είναι παίκτης All-Star επιπέδου με τα δυνατά του χαρακτηριστικά να είναι ακόμα πιο έντονα.

Ποια είναι αυτά; Το πλούσιο επιθετικό ρεπερτόριο του, το φαρμακερό του σουτ και η πλαστικότητα των κινήσεων του που του επιτρέπει να ελίσσεται με άνεση ανάμεσα σε αντιπάλους για να φτάσει μέχρι το καλάθι. Mια κίνηση που αποτελεί το σήμα κατατεθέν του και βασίζεται στο ύψος (2.08 μέτρα) του και στο μήκος των άκρων του. Μεγαλύτερο του προσόν όμως ίσως να αναδειχτεί η ηγετική ικανότητα που αναπτύσσει, καθώς είναι αυτός που βγαίνει μπροστά στα δύσκολα. Κόντρα στους Clippers για παράδειγμα μπορεί να έμεινε στους 15 πόντους, αλλά έβαλε σημαντικά καλάθια τόσο στο τελευταίο λεπτό της κανονικής διάρκειας όσο και στην παράταση.

Στην πρώτη νίκη επί των Raptors σταμάτησε στους 34 πόντους με 12/15 σουτ και 26 δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη έβαλε μπροστά τους Magic 111-109 προτού ο Ιταλός διαμορφώσει το τελικό σκορ από την γραμμή των βολών. Ακολούθως τους έβγαλε νοκ άουτ σκοράροντας τους 11 από τους 23 πόντους του στην 4η περίοδο στέλνοντας την διαφορά με τρία συνεχόμενα τρίποντα από το +7 στο +16. Η Atlanta τον είδε να φορτώνει το καλάθι της με 24 πόντους (3/6 τρίποντα) και ένας από τους λόγους που κέρδισε το Orlando στην επόμενη συνάντηση τους ήταν ότι τον κράτησε στους 19 με 6/18 σουτ. Το ίδιο έκαναν και οι Celtics μόνο που την πάτησαν από τον αδερφό του από τον οποίο δέχτηκαν 25 πόντους, ενώ στο δεύτερο τους παιχνίδι με τους Magic παρότι ο Franz έμεινε στους 12 πόντους με το μοναδικό του τρίποντο στην αναμέτρηση επί της ουσίας τους στέρησε τη νίκη.

Στο ίδιο έργο θεατές βρέθηκαν και οι Rockets. Ο νεαρότερος εκ των αδερφών Wagner σημείωσε 25 πόντους έχοντας 4/8 τρίποντα και με το τελευταίο τους έστειλε στο -8 πάνω που είχαν πλησιάσει σε απόσταση βολής. Όσο για τους Spurs, τους έβαλε στο ρελαντί 21 πόντους συμβάλλοντας σε μία από τις πιο άνετες βραδιές που έχει περάσει φέτος η ομάδα του. Κάπου εδώ αξίζει να αναφέρουμε πως και ο Moritz Wagner (power forward, 2.11 μέτρα) έχει βάλει το δικό του λιθαράκι στην περίοδο φόρμας που διανύει το Orlando έχοντας μέσο όρο 15.0 πόντους και 7.1 ριμπάουντ ως βασικός σε αυτούς τους εννιά αγώνες. Επίσης αν αναρωτιέστε γιατί δεν τον είδαμε στην εξαιρετική πορεία της Γερμανίας στο EuroBasket ήταν γιατί είχε τραυματιστεί. Παρακολούθησε όλη την διοργάνωση από τον πάγκο και παρέμεινε εκτός δράσης για τους πρώτους 18 αγώνες της νέας σεζόν.

Πάμε τώρα και στον Σουδανό της ιστορίας. Ο Bol Bol είναι η αποκάλυψη της χρονιάς στο NBA. Αν και αυτή είναι η 4η σεζόν του οι Magic είναι η πρώτη ομάδα που τον εμπιστεύτηκε. Ο γιος του αείμνηστου Manute Bol, που με ύψος 2.31 μέτρα εξακολουθεί να αποτελεί τον ψηλότερο παίκτη στην ιστορία του NBA μαζί με τον Ρουμάνο Gheorghe Muresan, είχε δείξει από το κολέγιο πως είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση παίκτη. Δεν έχουν υπάρξει πολλοί άλλωστε που να φτάνουν από το ένα καλάθι στο άλλο με τη μπάλα στα χέρια και να βάζουν τρίποντα με άνεση έχοντας ύψος 2.18 μέτρα και άνοιγμα χεριών 2.34. Προβλεπόταν πως θα βρεθεί ψηλά στο draft, αλλά ο τραυματισμός που τον έθεσε οριστικά εκτός μάχης ύστερα από μόλις εννέα παιχνίδια το 2019 τον έριξε στο νούμερο 44.

Όσοι τον προσπέρασαν φοβήθηκαν πως το λεπτεπίλεπτο σκαρί που κληρονόμησε από τον πατέρα του θα τον κάνει επιρρεπή σε τραυματισμούς και καθόλου ανθεκτικό απέναντι στα σαφώς πιο δυνατά κορμιά των ψηλών του NBA. Οι Miami Heat που τον επέλεξαν τον έστειλαν την ίδια στιγμή στους Denver Nuggets με την φανέλα των οποίων σε τρία χρόνια πραγματοποίησε συνολικά 53 εμφανίσεις. Πέρυσι σε λιγότερο από ένα μήνα έγινε τρεις φορές ανταλλαγή. Ήταν να πάει στους Detroit Pistons αλλά δεν πέρασε τις ιατρικές εξετάσεις και το trade ακυρώθηκε αλλά οι Celtics δεν είχαν πρόβλημα να τον εντάξουν στο δυναμικό τους έστω και τραυματία. Δεν φόρεσε ποτέ την φανέλα τους όμως, αφού υποβλήθηκε σε εγχείρηση στο δεξί πόδι και τελικά παραχωρήθηκε στους Magic έχοντας τεθεί εκτός δράσης για το υπόλοιπο της σεζόν.

Πολλοί πίστεψαν πως το μικρό πέρασμα του από το NCAA με το Oregon θα ήταν ό,τι καλύτερο είχε να δείξει, αλλά το Orlando δεν είχε να χάσει τίποτα και το καλοκαίρι που ήταν ελεύθερος του έδωσε ένα μικρό διετές συμβόλαιο. Τελικά βγήκε και κερδισμένο από αυτή την επιλογή. Ύστερα από το αρχικό 0-5 ο 23χρονος center έγινε βασικός και χάρη σε ορισμένες εντυπωσιακές εμφανίσεις διατήρησε την θέση του στο αρχικό σχήμα συνεισφέροντας πλέον 12.1 πόντους, 7.1 ριμπάουντ και 1.6 ριμπάουντ ανά αγώνα όντας ο πρώτος μπλοκέρ των Magic. Κι όλα αυτά ενώ πέρυσι αγωνιζόταν κατά μέσο όρο 5.8 λεπτά και σκόραρε 2.4 πόντους. Προς το παρόν τα κορυφαία παιχνίδια του έχουν συνδυαστεί με ήττες, αλλά εννοείται πως έχει και αυτός μερίδιο ευθύνης για την ανοδική πορεία της ομάδας του.

Πέτυχε 20 πόντους απέναντι στους Clippers έχοντας ακόμα 9 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα και 2 κοψίματα και «έγραψε» 21 πόντους (3/4 τρίποντα) και 7 ριμπάουντ στη νίκη επί των Hawks. Νωρίτερα είχε κλέψει την παράσταση με 23 πόντους και 7 ριμπάουντ στην ήττα από τους Kings, με 26 πόντους και 12 ριμπάουντ σε αυτήν από τους Minnesota Timberwolves στις 16 Νοεμβρίου με 126-108 και σε αυτήν (114-113) από τους Indiana Pacers τρεις μέρες αργότερα όπου είχε 22 πόντους, 11 ριμπάουντ και 2 κοψίματα. Αυτό που τον έχει βοηθήσει περισσότερο είναι πως πρόσθεσε μυϊκό όγκο στο σώμα του και δεν είναι πια φτερό στον άνεμο κάτι που αποτέλεσε το πρώτο βήμα στην εξέλιξη του την οποία το Orlando παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ο Ιταλός και ο Γερμανός είναι τα σίγουρα χαρτιά και πάνω τους οι Magic ήδη χτίζουν το μέλλον τους. Ο Bol φαίνεται να κολλάει μαζί τους, όμως ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο το που μπορεί να φτάσει. Οι δυνατότητες του είναι εξαιρετικά σπάνιες και αφού έγινε η αρχή το Orlando θα τον στηρίξει ώστε να δει σε τι ακριβώς θα μετατραπεί. Αυτός ήταν και ο λόγος που η περίπτωση του τέθηκε σε προτεραιότητα ανάμεσα σε αρκετές παρόμοιες που βρίσκονται στο ρόστερ τους. Markelle Fultz (24 ετών), Jalen Suggs (21 ετών), Cole Anthony (22 ετών), Wendell Carter (23 ετών) και Mo Bamba (24 ετών) είναι όλοι ταλαντούχοι παίκτες και υψηλές επιλογές στα draft των προηγούμενων ετών που αναζητούν τον δρόμο τους.

Προφανώς πεδίο δράσης για όλους δεν υπάρχει (οι τρεις πρώτοι για παράδειγμα αγωνίζονται στην θέση «1») χώρια που οι περισσότεροι ταλαιπωρούνται πολύ συχνά από τραυματισμούς και ας μην ξεχνάμε τον Jonathan Isaac (25 ετών) ο οποίος έχασε την περασμένη σεζόν από ρήξη χιαστού και αναρρώνει ακόμα. Αργά ή γρήγορα ορισμένοι θα αλλάξουν φανέλα, καθώς οι Magic καλούνται να βρουν ποιοι ταιριάζουν με τον Banchero, τον Wagner και τον Bol. Όποτε μέχρι τότε, ήταν ένας Ιταλός, ένας Γερμανός και ένας Σουδανός…