Χαρά, περηφάνια, μα πάνω απ’ όλα ανακούφιση. Αυτά είναι τα συναισθήματα που «διαβάζει» κανείς στο πρόσωπο του Son Heung-min βλέποντας τον να ποζάρει με το χρυσό μετάλλιο που κέρδισε με τη Νότια Κορέα στους Πανασιατικούς Αγώνες. Υπό άλλες συνθήκες ο επιθετικός της Tottenham δεν θα συμμετείχε στην διοργάνωση, αλλά αυτή ήταν η τελευταία του ευκαιρία να πάρει απαλλαγή από τον στρατό, καθώς εάν η εθνική ομάδα της πατρίδας του δεν ανέβαινε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου θα έπρεπε να υπηρετήσει υποχρεωτικά την θητεία του και να διακόψει την καριέρα του για περίπου δύο χρόνια.
Στη Νότια Κορέα όλοι οι άντρες μέχρι τα 28 τους στρατεύονται για τουλάχιστον 21 μήνες και οι αθλητές δεν αποτελούν εξαίρεση. Βάσει νόμου απαλλαγή από τον στρατό δίνεται μόνο σε αυτούς που έχουν πάρει μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες και σε όποιους έχουν στην κατοχή τους χρυσό μετάλλιο στους Πανασιατικούς. Μέχρι το 2007 αρκούσε η πρόκριση στους «16» του World Cup για τους ποδοσφαιριστές και η συμμετοχή στα ημιτελικά του World Baseball Classic για όσους έπαιζαν μπέιζμπολ, ενώ το 2002 οι παίκτες που απάρτιζαν την αποστολή της Νότιας Κορέας στο World Cup, το οποίο διοργάνωσε μαζί με την Ιαπωνία, δεν υπηρέτησαν γιατί τερμάτισαν στην τέταρτη θέση πίσω από Βραζιλία, Γερμανία και Τουρκία πετυχαίνοντας έναν ανεπανάληπτο θρίαμβο για τα δεδομένα της χώρας τους.
Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο ο Son θα μπορούσε να απαλλαγεί από την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία θα ήταν να κάνει ένα ολόσωμο τατουάζ. Ο στρατός της Νότιας Κορέας δεν δέχεται όσους έχουν γιατί θεωρεί πως χαλάνε την εικόνα των υπόλοιπων φαντάρων και τους έχει χαρακτηρίσει ως «γκάνγκστερ» που θέλουν να αποφύγουν να υπηρετήσουν την πατρίδα. Σε αυτή την περίπτωση βέβαια θα αντιμετώπιζε την κοινωνική κατακραυγή οπότε αντί για το Λονδίνο βρέθηκε στην Ινδονησία για τους Πανασιατικούς Αγώνες και έλειψε από τις τέσσερις πρώτες αγωνιστικές της Premier League έχοντας την απόλυτη στήριξη της ομάδας του.
Βέβαια θα μπορούσε να έχει ξεμπερδέψει ήδη με αυτό το θέμα. Το 2012 η Νότια Κορέα είχε πάρει το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Λονδίνο, αλλά ο Son δεν είχε λάβει μέρος για να μην χάσει την προετοιμασία του Αμβούργου για την Bundesliga, ενώ το 2014 η Leverkusen δεν του είχε επιτρέψει να συμμετάσχει στους Πανασιατικούς Αγώνες, όπου η εθνική του ομάδα είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο, γιατί η διοργάνωση δεν είναι αναγνωρισμένη από την FIFA. Αρχικά πάντως οι Γερμανοί ήταν διατεθειμένοι να τον αφήσουν να πάει έχοντας θέσει όμως ως απαραίτητο όρο να μην κληθεί στην επόμενη διακοπή των εγχώριων πρωταθλημάτων για τους αγώνες των εθνικών ομάδων, αλλά η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας του δεν είχε συμφωνήσει.
Εφόσον το 2016 που πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο η Νότια Κορέα έπεσε θύμα έκπληξης και αποκλείστηκε στα προημιτελικά από την Ονδούρα με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να διεκδικήσει μια θέση στο βάθρο, οι φετινοί Πανασιατικοί Αγώνες ήταν η μόνη ευκαιρία που του είχε απομείνει. Δεν χρειάστηκε να αγωνιστεί καθόλου στο πρώτο παιχνίδι, καθώς η ομάδα του κέρδισε 6-0 το Μπαχρέιν, μπήκε ως αλλαγή στην ήττα με 2-1 από την Μαλαισία και ολοκλήρωσε την φάση των ομίλων πετυχαίνοντας το μοναδικό γκολ στο 1-0 κόντρα στο Κιργιστάν. Από εκεί και πέρα δεν βρήκε ξανά τον δρόμο προς τα δίχτυα. Παρόλα αυτά η Νότια Κορέα κέρδισε 2-0 το Ιράν στην φάση των «16», 4-3 στην παράταση το Ουζμπεκιστάν στα προημιτελικά, 3-1 το Βιετνάμ στα ημιτελικά και 2-1 στην παράταση την Ιαπωνία στον τελικό.
Όλα αυτά σε μία διοργάνωση που είναι σαν αγγαρεία για έναν ποδοσφαιριστή αυτού του επιπέδου, αφού συμμετέχουν παίκτες κάτω των 23 ετών και κάθε ομάδα έχει το δικαίωμα να συμπεριλάβει στο ρόστερ της τρεις που να ξεπερνούν το όριο ηλικίας. Για τον Son όμως κρινόταν η καριέρα του. Στα 26 του μόλις έχει υπογράψει νέο πενταετές συμβόλαιο με την Tottenham το οποίο σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να διακόψει το 2020 για να φορέσει τα στρατιωτικά και να καθίσει για δύο χρόνια σε ένα γραφείο. Επειδή στα 16 του έφυγε για την Γερμανία προκειμένου να γίνει επαγγελματίας, δεν τελείωσε το λύκειο και γι’ αυτό δεν θα μπορούσε να κάνει ενεργή στρατιωτική θητεία, αφού όσοι δεν έχουν πάρει απολυτήριο απασχολούνται σε διάφορες γραφειοκρατικές υπηρεσίες.
Αυτό επίσης θα σήμαινε πως δεν θα ήταν σε θέση να ακολουθήσει τον δρόμο των συναδέλφων του όταν στρατεύονται. Όσοι Νοτιοκορεάτες ποδοσφαιριστές έχουν αγωνιστεί για τουλάχιστον έξι μήνες στην K-League (σ.σ. το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της Νότιας Κορέας) έχουν το δικαίωμα να υπηρετήσουν την θητεία τους παίζοντας στην Sangju Sangmu που είναι η ομάδα του στρατού και συμμετέχει στο πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας. Ο Son όμως δεν έχει αγωνιστεί ποτέ στην K-League και εκτός αυτού εφόσον δεν έχει τελειώσει το λύκειο, δεν θα έκανε ενεργή στρατιωτική θητεία, άρα θα απαγορευόταν να παίξει για την ομάδα του στρατού. Με άλλα λόγια, εδώ και τώρα απαλλαγή!
Αφήστε μια απάντηση