Οι Boston Celtics κέρδισαν 120-108 τον πρώτο αγώνα των τελικών του NBA στην έδρα των Golden State Warriors χάρη σε ένα τρομερό comeback στην τελευταία περίοδο μιας αναμέτρησης που τα τέσσερα δωδεκάλεπτα της έμοιαζαν σαν να είναι ισάριθμα ξεχωριστά παιχνίδια.
Βάσει της εικόνας που είχαν παρουσιάσει οι δύο ομάδες στα playoffs τα προγνωστικά που έκαναν λόγο για πιθανότητες επικράτησης 50-50 επιβεβαιώθηκαν πλήρως, αφού τόσο η μία όσο και η άλλη κατά την διάρκεια του αγώνα ήταν σε θέση να προσαρμοστούν σε κάθε πρόκληση που έθετε η αντίπαλη πλευρά. Περίοδο με την περίοδο αλληλοεξουδετερώνονταν και εκεί που οι Warriors νόμιζαν πως έχουν στριμώξει τους Celtics και έχουν το πάνω χέρι η Βοστώνη τους έδειξε πως αυτό που την έφερε στους τελικούς είναι πως δεν λυγίζει στα δύσκολα.
1ο δωδεκάλεπτο: Με το Golden State να είναι η ομάδα που σκοράρει τους περισσότερους πόντους μέσα στο ζωγραφιστό στα playoffs οι Celtics αποφασίζουν να «οχυρώσουν» την ρακέτα τους και δίνουν την ευκαιρία στον Stephen Curry (34 πόντοι, 7/14 τρίποντα, 5 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 3 κλεψίματα) να ανοίξει πυρ πίσω από τα 7.25 μέτρα. Η αμυντική στρατηγική της Βοστώνης του επιτρέπει να σουτάρει ξανά και ξανά ανενόχλητος με αποτέλεσμα να κάνει ρεκόρ εύστοχων τριπόντων σε μία περίοδο στην ιστορία των τελικών έχοντας 6/8. Οι Warriors προηγούνται 32-28 με τον Curry να έχει φτάσει ήδη τους 21 πόντους (οι περισσότεροι που έχει βάλει ποτέ σε ένα δωδεκάλεπτο στους τελικούς) και όλοι περιμένουν επική εμφάνιση με 40-45 πόντους και 10+ τρίποντα.
2ο δωδεκάλεπτο: Η άμυνα των Celtics που δεν είναι τυχαία η κορυφαία στο NBA παίρνει μπροστά. Μετά το 47-37 το Golden State μένει στο μηδέν για τρία λεπτά και το παιχνίδι έρχεται στα ίσα. Ο Curry δεν βάζει ούτε πόντο, καθώς από το ανελέητο κυνηγητό της Βοστώνης σε όλα τα πλάτη και τα μήκη του παρκέ η μπάλα φτάνει μετά βίας στα χέρια του και παίρνει όλες κι όλες δυο προσπάθειες που καταλήγουν στο σίδερο. Οι Warriors μένουν στους 22 πόντους, οι Celtics όπως και στην πρώτη περίοδο δεν δυσκολεύονται να σκοράρουν πετυχαίνοντας πάλι 28 και πάνε στα αποδυτήρια για το ημίχρονο μπροστά στο σκορ 56-54.
3ο δωδεκάλεπτο: Τα προηγμένα στατιστικά του NBA «λένε» πως Warriors και Celtics είναι οι ομάδες που αποδίδουν καλύτερα από όλες τις άλλες στην 3η περίοδο και το Golden State δείχνει στην Βοστώνη γιατί κατέχει την πρωτιά στην συγκεκριμένη κατηγορία. Ταλαιπωρεί όσο κανένας άλλος αντίπαλος την άμυνα της και πετυχαίνει 38 πόντους. Όσο τα double team πάνω στον Curry (9 πόντοι, 1/4 τρίποντα) δίνουν και παίρνουν ο Andrew Wiggins (20 πόντοι, 5 ριμπάουντ, 3 κοψίματα) κάνει ζημιά με 12 πόντους και οι Celtics που μετράνε 7/19 σουτ βρίσκονται δύο λεπτά πριν τη λήξη της περιόδου στο -15 (87-72) για να μπουν τελικά στην τελευταία 12 πόντους πίσω (92-80).
4ο δωδεκάλεπτο: Συνήθως οι Warriors με τέτοια διαφορά έχουν τη νίκη στο τσεπάκι τους, αλλά οι Celtics δεν είναι συνηθισμένος αντίπαλος. Για πολλοστή φορά στα playoffs εκεί που φαινομενικά βρίσκονταν στα σχοινιά γύρισαν τον διακόπτη ακαριαία και μαζί με την δική τους εικόνα άλλαξαν και αυτήν της αναμέτρησης. Δέχτηκαν μόλις 16 πόντους κρατώντας άποντο το Golden State στο πρώτο τρίλεπτο ώστε να «ροκανίσουν» το προβάδισμα του και στην συνέχεια το επανέλαβαν απαγορεύοντας του να σκοράρει επί πέντε συνεχόμενα λεπτά. Έτσι από το -3 (103-100) βρέθηκαν στο +14 (117-103) με την επίθεση τους να λειτουργεί επίσης στην εντέλεια και να σταματάει στους 40 πόντους.
Η Βοστώνη είχε 9/12 τρίποντα στο 4ο δωδεκάλεπτο και ξεκίνησε με 7/7, ενώ αυτό το σερί 17-0 που την οδήγησε στο 1-0 δημιουργήθηκε με πέντε εύστοχα σουτ πίσω από την γραμμή του τριπόντου. Ο Jaylen Brown (24 πόντοι, 7 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 2 κλεψίματα) ο οποίος αποτελεί τον παίκτη με τους περισσότερους πόντους στην 4η περίοδο στα φετινά playoffs ήταν ξανά στις επάλξεις την κατάλληλη στιγμή με 10 πόντους και 5 ασίστ και ο Al Horford (26 πόντοι, 6/8 τρίποντα), που στα 35 του έκανε την πρώτη εμφάνιση της καριέρας του στους τελικούς του NBA με ένα απίθανο ντεμπούτο, σημείωσε τους 11 από τους τελευταίους 20 πόντους των Celtics.
Η συνολική εικόνα: Αν και σε κάθε δωδεκάλεπτο το σενάριο ήταν διαφορετικό ενώνοντας τα κομμάτια του παιχνιδιού οι Celtics κατάφεραν να επικρατήσουν των Warriors σε όλους τους τομείς. Το τρίπτυχο ριμπάουντ-πόντοι μέσα στο ζωγραφιστό-ασίστ έφερε το Golden State στους τελικούς, όμως στον πρώτο αγώνα η Βοστώνη επέφερε απόλυτη ισορροπία στον αέρα (39-39 τα ριμπάουντ), κατέβασε το Golden State 20 πόντους από τον μέσο όρο του εντός ρακέτας δεχόμενη 28 ενώ έβαλε 34, μοίρασε 33 ασίστ έναντι 24 των παικτών του Steve Kerr και κέρδισε μέχρι και την μάχη του τριπόντου (21/41-19/45) χάρη στον Horford (οι Warriors τον άφηναν επιδεικτικά αμαρκάριστο μακριά από το καλάθι θεωρώντας λανθασμένα πως δεν μπορεί να τους βλάψει).
Την ίδια ώρα αχρήστεψε τις περισσότερες επιθετικές του λύσεις και αξιοποίησε τις δικές της. Ο Klay Thompson που επέστρεψε στα μέσα της σεζόν έπειτα από διετή απουσία και δύο παρά πολύ σοβαρούς τραυματισμούς ίσως να μην είναι σε θέση να προσφέρει κάθε βράδυ κάτι παραπάνω από τους 15 πόντους που σημείωσε, όμως εάν θέλουν να πάρουν το πρωτάθλημα οι Warriors (αυτή ήταν η πρώτη τους εντός έδρας ήττα στα φετινά playoffs) θα χρειαστούν περισσότερη βοήθεια επιθετικά από τον shooting guard όπως και από τον Draymond Green (11 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 2 κλεψίματα) που έμεινε στους 4 πόντους με 2/12 σουτ (0/4 τρίποντα).
Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τον Jordan Poole ο οποίος κατέφθασε στους τελικούς με μέσο όρο 18.4 πόντους και κατάφερε να βάλει εννιά με το ζόρι μένοντας στο μηδέν στο 4ο δωδεκάλεπτο. Οι Celtics παρότι δεν έχουν εξίσου δυνατό πάγκο με τους Warriors κέρδισαν και αυτή τη μάχη παρουσιάζοντας τον δικό τους Poole, αφού ο Derrick White σκόραρε 21 πόντους με 5/8 τρίποντα και ήταν άριστος αμυντικά. Μαζί με τον Marcus Smart ήταν αυτοί που ανέλαβαν να περιορίσουν τον Curry μετά το ρεσιτάλ της πρώτης περιόδου και ο αμυντικός της χρονιάς για το NBA τα πήγε περίφημα και επιθετικά με 18 πόντους (4/7 τρίποντα).
«Κλειδί» στην όλη υπόθεση ο Jason Tatum. Στην περίπτωση του οι Warriors έκαναν το αυτονόητο. Επιχείρησαν και κατάφεραν να σταματήσουν τον καλύτερο παίκτη των Celtics, αλλά ο 24χρονος forward αν και έμεινε στους 12 πόντους με 3/17 σουτ δεν έγινε βάρος για την ομάδα του ούτε χάλασε τον επιθετικό προσανατολισμό της. Όταν διαπίστωσε πως αυτή δεν ήταν η βραδιά του σταμάτησε να σουτάρει και δεν εκβίασε προσπάθειες. Είχε 0/3 σουτ και κανέναν πόντο στο 4ο δωδεκάλεπτο κάτι που κάνει τους 40 της Βοστώνης να μοιάζουν αδιανόητη επίδοση. Παρόλα αυτά ήταν εξαιρετικά ωφέλιμος δημιουργώντας 35 πόντους με τις 13 ασίστ (ρεκόρ καριέρας) που μοίρασε.
Αποκάλυψε μάλιστα τι ειπώθηκε στον πάγκο της Βοστώνης στο διάλλειμα μεταξύ 3ης και 4ης περιόδου: «Το μήνυμα πριν επιστρέψουμε στο παρκέ ήταν ξεκάθαρο για όλους μας. Έχουμε βρεθεί ξανά σε αυτή τη θέση και ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε για να ανατρέψουμε τη διαφορά». Ο Tatum (ο παίκτης με τους περισσότερους πόντους και τις περισσότερες ασίστ στα φετινά playoffs) είναι το παράδειγμα αυτού που έχουμε πει αρκετές φορές κατά την διάρκεια της postseason του NBA για αυτές τις δύο ομάδες. Διαθέτουν παίκτες που μπορούν να ανταποκριθούν σε πολλούς διαφορετικούς ρόλους και λογικά στην συνέχεια της σειράς θα δούμε κι άλλους να κάνουν την διαφορά από μετερίζι το οποίο δεν περιμένουμε.
Αφήστε μια απάντηση