Συνήθως όταν ένας παίκτης φορτώνει το αντίπαλο καλάθι με τόσους πολλούς πόντους η ομάδα του βρίσκεται σε θέση ισχύος. Στο NBA όμως επειδή μπορούν να συμβούν τα πάντα υπάρχουν και οι σπάνιες περιπτώσεις που μια τόσο μεγάλη ατομική εμφάνιση έχει πάει στράφι.
Την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου παρατηρήθηκε βέβαια το εξής σπάνιο φαινόμενο. Δύο παίκτες ξεπέρασαν τους 50 πόντους την ίδια μέρα και έφυγαν και οι δύο ηττημένοι από το παρκέ, κάτι που μέχρι πρότινος είχε συμβεί μόλις μία φορά στην ιστορία του NBA. Πρόκειται για τον Damian Lillard και τον D’Angelo Russell που έκαναν ρεκόρ καριέρας, αλλά τόσο οι Blazers όσο και οι Warriors έχασαν από Nets και Timberwolves αντίστοιχα.
Ο Lillard σκόραρε 60 πόντους με 7/16 τρίποντα στην ήττα του Portland από το Brooklyn με 119-115 και διεύρυνε την καλύτερη επίδοση στο σκοράρισμα από παίκτη των Blazers που ήδη του ανήκε, αφού στις 8 Απριλίου του 2017 τους είχε οδηγήσει σε νίκη επί των Jazz με 101-86 σταματώντας στους 59 πόντους με 9/14 τρίποντα. Ο Russell πάλι έκανε ότι περνούσε από το χέρι του ώστε το αποδεκατισμένο από τους τραυματισμούς Golden State να περάσει από τη Minnesota, όμως οι 52 πόντοι του και τα 7/17 τρίποντα που είχε το κράτησαν όρθιο μέχρι την παράταση, όπου λύγισε με 125-119. Όσο για το προηγούμενο ατομικό ρεκόρ του, ήταν οι 44 πόντοι που είχε σημειώσει την περασμένη σεζόν στο 123-121 των Nets επί των Kings στις 19 Μαρτίου.
Η μοναδική φορά που το κοινό του NBA είχε δει κάτι τέτοιο έως τώρα ήταν στις 9 Απριλίου του 1978. Πρόκειται για την κορυφαία μονομαχία όλων των εποχών μόνο που οι αντίπαλοι δεν βρίσκονταν στο ίδιο γήπεδο. Την τελευταία μέρα της κανονικής περιόδου ο George Gervin των Spurs και ο David Thompson των Nuggets διεκδικούσαν τον τίτλο του πρώτου σκόρερ με τον πρώτο να προηγείται με 26.8 πόντους και τον δεύτερο να ακολουθεί με 26.6. Η αναμέτρηση του Denver με τους Pistons ξεκινούσε νωρίτερα και έτσι ο Thompson έδωσε τον καλύτερο του εαυτό. Η ομάδα του μπορεί να έχασε 139-137, αλλά ο ίδιος σκόραρε 73 πόντους και έγινε ο δεύτερος παίκτης στην ιστορία του NBA που ξεπέρασε τους 70 σε ένα παιχνίδι μετά τον Wilt Chamberlain, που εκτός από το απόλυτο ρεκόρ των 100 πόντων είχε πετύχει άλλες πέντε φορές από 70 μέχρι 78 πόντους.
Ο «Skywalker», όπως ήταν το παρατσούκλι του, καθώς τότε αποτελούσε τον πιο θεαματικό παίκτη του NBA και ξεσήκωνε τον κόσμο με τα εντυπωσιακά καρφώματα του, στην πρώτη περίοδο έκανε ρεκόρ πόντων στην ιστορία του NBA για ένα δωδεκάλεπτο σταματώντας στους 32 με 13/16 σουτ και 6/6 βολές (σ.σ. το προηγούμενο ανήκε στον Chamberlain που στο παιχνίδι των 100 πόντων το 1962 είχε βάλει 31 στην τέταρτη περίοδο). Τα 13 εύστοχα σουτ του αποτελούν ακόμα και σήμερα ρεκόρ για ένα δωδεκάλεπτο το οποίο ισοφάρισε ο Klay Thompson στις 23 Ιανουαρίου του 2015, όταν έκανε ρεκόρ πόντων σε μία περίοδο με τους 37 που σημείωσε στο τρίτο δωδεκάλεπτο της αναμέτρησης των Warriors με τους Kings (σ.σ. το Golden State επικράτησε 126-101 και ο Thompson ολοκλήρωσε τον αγώνα με 52 πόντους και 11/15 τρίποντα, ενώ στην ίδια περίοδο πέτυχε και το ρεκόρ για τα περισσότερα τρίποντα σε ένα δωδεκάλεπτο ευστοχώντας σε εννιά).
Έτσι λοιπόν ο μέσος όρος του ανέβηκε στους 27.15 πόντους και ο Gervin για τον περάσει θα έπρεπε να σημειώσει τουλάχιστον 58 πόντους απέναντι στους Jazz, που τότε είχαν έδρα τη Νέα Ορλεάνη. Ο «Ice Man», όπως ήταν το δικό του προσωνύμιο, έως τότε στην καριέρα του στο NBA δεν είχε σκοράρει ποτέ περισσότερους από 42 πόντους σε ένα παιχνίδι, όμως μέχρι το ημίχρονο είχε φτάσει τους 53. Μάλιστα στο δεύτερο δωδεκάλεπτο είχε καταρρίψει το ρεκόρ του David Thompson (σ.σ. κράτησε μόνο για μερικές ώρες) για τους περισσότερους πόντους στην ιστορία του NBA σε μία περίοδο φτάνοντας τους 33. Τελικά ολοκλήρωσε την αναμέτρηση με 63 πόντους, αλλά η κορυφαία εμφάνιση της καριέρας του δεν ήταν αρκετή για να δώσει τη νίκη στην ομάδα του, η οποία έχασε 153-132. Βέβαια αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με μέσο όρο 27.2 πόντους με την διαφορά των 0.05 πόντων που τον χώριζε από τον Thompson να είναι η μικρότερη στην ιστορία του NBA ανάμεσα στους δύο πρώτους σκόρερ μίας σεζόν.
Αφήστε μια απάντηση