Πιο εύστοχο τρόπο για να αποθεώσουν τον Luis Scola δεν θα μπορούσαν να βρουν οι συμπαίκτες του στην εθνική ομάδα της Αργεντινής. Μετά την πρόκριση στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, η οποία συνοδεύτηκε από δική του μεγαλειώδη εμφάνιση απέναντι στην Γαλλία, τον υποδέχτηκαν στα αποδυτήρια τραγουδώντας του το ρεφρέν από το «Forever young» των Alphaville με τον τίτλο του συγκεκριμένου κομματιού (σ.σ. Για πάντα νέος) να συνοψίζει απόλυτα τα όσα έκανε στα γήπεδα της Κίνας ο 39χρονος power forward.

Μπορεί τα υπόλοιπα μέλη της δικής του γενιάς (Manu Ginobili, Andres Nocioni, Frabricio Oberto, Pablo Prigioni, Pepe Sanchez) να απολαμβάνουν εδώ και χρόνια την «σύνταξη» τους, αλλά ο Scola δεν λέει να αφήσει τα παρκέ και κάθε καλοκαίρι εξακολουθεί, ακόμα και σε αυτή την ηλικία, να είναι ο πρώτος που δηλώνει «παρών» στο κάλεσμα της εθνικής Αργεντινής. Εδώ και 20 χρόνια η μόνη φορά που προτίμησε να ξεκουραστεί ήταν το 2005, όπως και όλοι οι παίκτες που είχαν κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 και γι’ αυτό στην συλλογή του έχει επίσης χάλκινο μετάλλιο από το Παναμερικανικό Πρωτάθλημα του 1999, χρυσό από αυτό του 2001, ασημένιο από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2002, ασημένιο από το Παναμερικανικό του 2003 και του 2007, χάλκινο από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008, χάλκινο από το Παναμερικανικό του 2009, χρυσό από αυτό του 2011, χάλκινο από εκείνο του 2013, ασημένιο από αυτό του 2015, ένα ακόμα ασημένιο από το φετινό Παγκόσμιο και κάμποσα ακόμα μετάλλια από διοργανώσεις μικρότερης σημασίας τις οποίες όμως τίμησε με την παρουσία του.

Με τόσο μεγάλη θητεία στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του ήταν επόμενο να καταλήξει να είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Αργεντινής με 2.724 πόντους, αλλά και ο παίκτης που έχει φορέσει την φανέλα της περισσότερες φορές από κάθε άλλον μετρώντας 165 συμμετοχές σε επίσημους αγώνες. Μάλιστα αυτά τα ρεκόρ ενδέχεται να διευρυνθούν, καθώς ο Scola δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αγωνιστεί και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020 παρότι θα είναι 40 ετών.

Η αξία του είναι αδιαμφισβήτητη εδώ και χρόνια, όμως κανείς δεν περίμενε να τον δει να πρωταγωνιστεί φέτος στην Κίνα και να οδηγεί την Αργεντινή στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Στην ηλικία του συνήθως οι παίκτες που αγωνίζονται ακόμα έχουν κυρίως συμβουλευτικό ρόλο για να τους νεαρότερους και μπαίνουν στο παρκέ για λίγα ποιοτικά λεπτά. Στην περίπτωση του Scola πάλι έχουμε να κάνουμε με ένα μοναδικό φαινόμενο, καθώς ηγήθηκε της ομάδας του εντός και εκτός γηπέδου.

Αυτός ο αγέραστος «πολεμιστής» από το Μπουένος Άιρες θα έλεγε κανείς πως αψήφισε τους νόμους της φύσης και έχοντας 17.9 πόντους και 8.1 ριμπάουντ ανά αγώνα ψηφίστηκε στην καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης. Κατά την διάρκεια της έγραψε ιστορία, αφού ξεπέρασε τον Αυστραλό Andrew Gaze (594 πόντοι) για να γίνει ο δεύτερος σκόρερ όλων των εποχών φτάνοντας συνολικά τους 716 πόντους σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα (πρώτος είναι ο Βραζιλιάνος Oscar Schmidt με 906 πόντους) και ισοφάρισε το ρεκόρ συμμετοχών (41) του Βραζιλιάνου Ubiratan Pereira Maciel, που κρατάει από το 1978.

Εμφανίσεις όπως αυτή απέναντι στη Νιγηρία (αναμέτρηση στην οποία πέρασε τον Gaze με την στατιστική του να καταγράφει 23 πόντους και 10 ριμπάουντ) ίσως να μην προκαλούσαν τόσο μεγάλη εντύπωση λόγω της ποιότητας του και της χαμηλής δυναμικότητας του αντιπάλου. Ένας 39άρης του δικού του επιπέδου σίγουρα μπορεί να έχει μια έξαρση και η αλήθεια είναι πως ο περισσότερος κόσμος πίστευε δικαιολογημένα πως ενδεχομένως επρόκειτο για το highlight του σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ο Scola όμως μας επιφύλασσε πολλές εκπλήξεις για την συνέχεια. Όσο πιο δυνατές ήταν οι ομάδες που έβρισκε η Αργεντινή στον δρόμο της τόσο καλύτερα έπαιζε. Κόντρα στην Πολωνία την οδήγησε σε νίκη 91-65, με την οποία εξασφάλισε την πρώτη θέση στον όμιλο της, σκοράροντας 21 πόντους και στους νοκ άουτ αγώνες που ακολούθησαν έβαλε τα γυαλιά σε δύο από τους καλύτερους center του NBA. Αρχικά κέρδισε την μονομαχία του με τον κατά 15 χρόνια νεότερο του Nikola Jokic σημειώνοντας 20 πόντους στα προημιτελικά στο 97-87 επί της Σερβίας και στην συνέχεια έκανε ονειρικό παιχνίδι εναντίον των Γάλλων.

Ο 27χρονος Rudy Gobert μπορεί να αναδείχτηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά κορυφαίος αμυντικός του NBA, αλλά ότι και αν έκανε ήταν αδύνατον να σταματήσει τον Scola που με 28 πόντους και 13 ριμπάουντ οδήγησε την Αργεντινή (επικράτησε 80-66) στον τελικό για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια. Κόντρα στην Ισπανία (τον αντιμετώπισε ιδανικά και τον κράτησε στους 8 πόντους με 1/10 σουτ) δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει το θαύμα και να ανεβάσει την ομάδα του στην κορυφή του κόσμου, αλλά και πάλι τα κατορθώματα του ήταν υπέρ αρκετά για να δημιουργήσουν μια πολύ όμορφη ιστορία την οποία όλοι θα θυμούνται από εδώ και πέρα σε κάθε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Ο τίτλος της; Για πάντα νέος ή όπως είπαν και οι συμπαίκτες του: Forever young!

Υ.Γ. Για να βρεθεί σε τόσο καλή κατάσταση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ο Scola επί τέσσερις μήνες ξυπνούσε καθημερινά στις 6 το πρωί και πήγαινε κατευθείαν στο γήπεδο για τρίωρη ατομική προπόνηση με τους τρεις προσωπικούς γυμναστές που είχε προσλάβει. Επίσης ακολουθούσε ειδικό πρόγραμμα διατροφής το οποίο του επέτρεπε να τρώει από τις 3 το μεσημέρι και μετά και μόνο για τις επόμενες οκτώ ώρες, καθώς τις υπόλοιπες 16 έπρεπε να μένει νηστικός και να πίνει μόνο νερό.