Ο Antonio Conte είναι μέγας θιασώτης του 3-5-2 και των παραλλαγών του και όπως σε όλες τις ομάδες του έτσι και στην Tottenham αυτό το σύστημα κάνει θαύματα με τον Dejan Kulusevski να αποτελεί κομβικό παίκτη για την μετατροπή του σε 3-4-2-1 χάρη στο οποίο τα «σπιρούνια» από εκεί που φαινόταν πως θα μείνουν εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων έφτασαν να είναι φαβορί για το 4ο και τελευταίο «εισιτήριο» που δίνει η Premier League για το Champions League της επόμενης σεζόν.
Με το 3-5-2 ο Ιταλός τεχνικός επανέφερε την Juventus στην κορυφή της Serie A οδηγώντας την στην κατάκτηση των πρώτων τριών (2012, 2013, 2014) εκ των εννιά συνεχόμενων πρωταθλημάτων της και μάλιστα το 2014 συγκέντρωσε τους περισσότερους βαθμούς στην ιστορία του Campionato σε μία σεζόν φτάνοντας τους 102, με αυτό άφησε άφωνους τους Εγγλέζους όταν το 2017 πήρε τον τίτλο με την Chelsea να κάνει ρεκόρ νικών με 30 (το έσπασε την επόμενη χρονιά η Manchester City φτάνοντας τις 32 όπως και το 2019 ενώ τόσες έκανε και η Liverpool το 2020) και με τον ίδιο σχηματισμό χάρισε πέρυσι στην Inter το πρώτο της πρωτάθλημα μετά το 2010. Όπως ήταν αναμενόμενο μετέφερε την φιλοσοφία του και στην Tottenham λοιπόν και την έκανε να λειτουργήσει στην εντέλεια όταν απέκτησε τον Kulusevski από την Juventus κατά την διάρκεια της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου.
Ο Conte ήθελε έναν παίκτη με δημιουργικά χαρακτηριστικά που να μπορεί να συμπληρώσει στην επίθεση τον Harry Kane και τον Son Heung-Min και ο 21χρονος Σουηδός που δεν υπολογιζόταν από την Vecchia Signora αποδείχτηκε ιδανική επιλογή. Στο Τορίνο είχε βρεθεί λόγω των εξαιρετικών εμφανίσεων (10 γκολ, 9 ασίστ) που είχε κάνει προ διετίας με την Parma, αλλά δεν κατάφερε να βρει τον ρόλο του. Δεν ήταν όσο γρήγορος έπρεπε για να παίζει στα πλάγια της επιθετικής γραμμής, δεν μπορούσε να σταθεί στο κέντρο ως χαφ, ούτε να υποστηρίξει τον σέντερ φορ παίζοντας από πίσω του και η Juventus που διέρχεται αγωνιστικής κρίσης έκρινε πως δεν είναι σε θέση να την βοηθήσει.
Την προηγούμενη σεζόν σκόραρε τέσσερις φορές σε 35 εμφανίσεις στην Serie A και έφτιαξε τρία γκολ για τους συμπαίκτες του όντας βασικός, αλλά φέτος ερχόμενος από τον πάγκο σε 20 αγώνες κατάφερε να σημειώσει ένα τέρμα και να δημιουργήσει άλλα τρία. Ο Τεχνικός Διευθυντής της Tottenham, Fabio Paratici, ήταν αυτός που τον είχε φέρει στους Bianconeri στους οποίους κατείχε το ίδιο πόστο και μόλις πληροφορήθηκε πως βρίσκεται υπό παραχώρηση δεν δίστασε να του κλείσει άμεσα θέση στο αεροπλάνο για Λονδίνο συμφωνώντας με τους Ιταλούς για τον εξάμηνο δανεισμό του και την αγορά του το καλοκαίρι έναντι 35 εκατομμύριων ευρώ δηλαδή του ποσού που είχαν δαπανήσει για να τον πάρουν από την Atalanta στην οποία ανήκε (έπαιζε δανεικός στην Parma).
Ο Conte είχε πιάσει δουλειά από το Νοέμβριο και είχε παραλάβει από τον προκάτοχο του Nuno Espirito Santo μια ομάδα που είχε υποστεί πέντε ήττες στις 10 πρώτες αγωνιστικές με τον καλύτερο της παίκτη και πρώτο σκόρερ της Premier League πέρυσι να έχει παραβιάσει μόλις μία φορά την αντίπαλη εστία. Ο Kane ήταν απογοητευμένος από το γεγονός ότι η Tottenham είχε αρνηθεί το καλοκαίρι να ικανοποιήσει το αίτημα του για μεταγραφή στην Manchester City και ήταν σκιά του εαυτού του οπότε το πρώτο μέλημα του Ιταλού ήταν να τον αναπτερώσει και να αναζωπυρώσει την άψογη συνεργασία του στην επίθεση με τον Son τα τρία εκ των τεσσάρων γκολ του οποίου έως τότε είχαν χαρίσει ισάριθμες νίκες στα «σπιρούνια».
Σύντομα ο αρχηγός της εθνικής Αγγλίας με τον ομόλογο του σε αυτήν της Νότιας Κορέας άρχισαν να βρίσκονται ξανά με κλειστά τα μάτια. Με τέσσερα τέρματα από τον καθένα και τρεις ασίστ από τον Son η Tottenham στα πρώτα εννιά παιχνίδια της με τον Conte στον πάγκο μέτρησε έξι νίκες και τρεις ισοπαλίες αλλά όπως αποδείχτηκε από τις τρεις συνεχόμενες ήττες που ακολούθησαν χρειαζόταν κάτι ακόμα για να ορθοποδήσει και αυτό ήταν ο Kulusevski. Ο Σουηδός έδωσε στην επίθεση της την ευελιξία που αναζητούσε ο προπονητής του και δένοντας ιδανικά με τον Kane και τον Son έφεραν την ομάδα τους στην 4η θέση της βαθμολογίας.
Μέσω των άψογων συνδυασμών τους η Tottenham σκοράρει κατά ριπάς και με εξαίρεση την επικράτηση της επί της West Ham με 3-1 σε όποιο παιχνίδι ο Kulusevski δεν έχει συμμετοχή σε κανένα από τα γκολ της έχει ηττηθεί. Αυτό έγινε στο ντεμπούτο του που ήταν η ήττα με 3-2 από την Southampton όταν μπήκε αλλαγή 15 λεπτά πριν από τη λήξη, το 2-0 της επόμενης αγωνιστικής από τους Wolves και το 3-2 από την Manchester United. Στις υπόλοιπες έξι εμφανίσεις του έως τώρα έχει δώσει έξι έτοιμα τέρματα στους συμπαίκτες του, έχει πετύχει άλλα τρία ο ίδιος και τα αποτελέσματα είναι πέρα για πέρα εντυπωσιακά.
Έβαλε το πρώτο του γκολ στο εκτός έδρας 3-2 επί της Manchester City και έκανε την ασίστ στον Kane για το νικητήριο τέρμα στο 5ο λεπτό των καθυστερήσεων, σκόραρε στο 4-0 επί της Leeds, έφτιαξε δύο γκολ στο 5-0 επί της Everton, από ένα στο 2-0 επί της Brighton και στο 5-1 επί της Newcastle και στο πρόσφατο 4-0 κόντρα στην Aston Villa πέτυχε ένα τέρμα και έδωσε και μία ασίστ. Με τον Kulusevski να τους πλαισιώνει εκτινάχτηκε και η απόδοση των Kane και Son με τον πρώτο σε αυτό το διάστημα να έχει σκοράρει εφτά φορές και να έχει δημιουργήσει έξι γκολ και τον δεύτερο να έχει εννιά τέρματα και τρεις ασίστ συνθέτοντας μία τριπλέτα που συναρπάζει τα πλήθη.
Ο Kulusevski όντως δεν διαθέτει την «έκρηξη», την ταχύτητα και την αντοχή για να καλύψει τα άκρα της επίθεσης όπως το κάνουν για παράδειγμα ο Mohamed Salah με τον Sadio Mane στην Liverpool, αλλά αυτό στην Tottenham είναι δουλειά των πλάγιων μπακ. Στο 3-4-2-1 του Conte παίζει μαζί με τον Son πίσω από τον Kane ακριβώς έξω από την περιοχή και εκμεταλλεύεται το ισχυρότερο ατού του που είναι η κίνηση σε μικρούς χώρους. Σε συνθήκες που άλλοι παίκτες μπορεί να εγκλωβίζονται ο Σουηδός δεν χάνει με τίποτα τη μπάλα από τα πόδια του και είναι ικανός να ντριπλάρει δυο και τρεις αντιπάλους. Αυτόματα λοιπόν ανοίγεται μπροστά του ένα τεράστιο πεδίο δράσης με πολλές επιλογές.
Με την ίδια ευχέρεια κινείται όμως και χωρίς τη μπάλα σε τέτοιες καταστάσεις όταν καλείται να την μεταφέρει από το κέντρο βρισκόμενος πίσω από τον Kane και τον Son για να ξεκινήσει την επίθεση και να την ξαναπάρει όταν θα είναι σε θέση για γκολ ή για πάσα πάρε-βάλε που λέμε στην αργκό του ποδοσφαίρου. Γενικότερα οι τρεις τους αλληλοσυμπληρώνονται έξοχα με συνεχόμενες αλλαγές θέσεων και χαρακτηριστικότερη κίνηση αυτήν που ο Kane θα ενεργήσει σαν ψεύτικο «10άρι» για να ψάξει με κάθετη μπαλιά έναν από τους άλλους δύο και κυρίως τον Son που επειδή είναι ο πιο γρήγορος επωμίζεται λιγότερο τον ρόλο του δημιουργού και διατηρεί κατά βάση αυτόν του παίκτη που θα τελειώσει τις φάσεις, καθώς το σύστημα του Conte απαιτεί ταχύτατη ανάπτυξη.
Από εκεί λοιπόν που η σεζόν της Tottenham φάνταζε καταστροφική τείνει να εξελιχτεί σε θρίαμβο τηρουμένων πάντα των αναλογιών. Με εφτά αγωνιστικές να απομένουν έχει 57 βαθμούς και μοιάζει να είναι η πιο ικανή από τις διεκδικήτριες της 4ης θέσης. Πίσω της βρίσκονται η Arsenal που έχει 54 βαθμούς και έναν αγώνα λιγότερο, η West Ham με 51 και ένα παιχνίδι παραπάνω και η Manchester United επίσης με 51 και τα ίδια παιχνίδια. Βρίσκονται όλες όμως σε καθοδική πορεία την ώρα που η ίδια βάζει γκολ με το τσουβάλι σε όποιον βρεθεί απέναντι της και έχει ήδη έτοιμη την επιταγή που θα στείλει στην Juventus για χάρη του Kulusevski.
Αφήστε μια απάντηση