Συγκρατήστε τα ονόματα τους γιατί αυτοί οι τρεις νεαροί έχουν σκοπό να πρωταγωνιστήσουν τα επόμενα χρόνια στο NBA και στα ευρωπαϊκά παρκέ. Chet Holmgren (ΗΠΑ), Victor Wembanyama (Γαλλία) και Nikola Jovic (Σερβία) ήταν οι παίκτες που ξεχώρισαν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Under-19 που φιλοξενήθηκε στην Λετονία δείχνοντας πως το μέλλον ανήκει στους ψηλούς.
Ο Αμερικανός πήρε το χρυσό μετάλλιο μονομαχώντας με τον Γάλλο στον τελικό, ο Σέρβος βοήθησε την ομάδα του να φτάσει ως τα ημιτελικά και να τερματίσει 4η, ενώ και οι τρεις ψηφίστηκαν στην καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης. Μαζί τους βρέθηκε ο πανύψηλος Καναδός Zach Edey (2.20 μέτρα) που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο, αλλά και ο συμπαίκτης του στο κολέγιο του Purdue Jaden Ivey (ΗΠΑ) που ήταν ο μόνος κοντός (1.93 μέτρα) που κατάφερε να διακριθεί ανάμεσα σε αυτά τα θηρία.
Chet Holmgren (Center, 2.13 μέτρα, 19 ετών)
Ο MVP του τουρνουά. Με μέσο όρο 11.9 πόντους, 6.1 ριμπάουντ και 2.7 κοψίματα σε 21.4 λεπτά συμμετοχής ανά αγώνα πήρε το βραβείο γιατί ήταν ο καλύτερος παίκτης μιας πολύ γεμάτης ομάδας η οποία δεν του ζητούσε να κυριαρχήσει, αλλά να κάνει όλες τις μικρές δουλειές και κυρίως να παίξει άμυνα. Στα καλύτερα του παιχνίδια πέτυχε 13 πόντους, μάζεψε 9 ριμπάουντ, έδωσε 5 ασίστ και έκανε 2 κοψίματα μένοντας 20 λεπτά στο παρκέ στο 83-54 επί της Τουρκίας για την φάση των ομίλων, είχε 10 πόντους, 8 ριμπάουντ και 4 κοψίματα στο 87-66 απέναντι στην Αυστραλία, στους «16» συνεισέφερε με 17 πόντους, 10 ριμπάουντ και 3 κοψίματα παίζοντας 18 λεπτά στο 132-60 επί της Νότιας Κορέας και στον ημιτελικό με τον Καναδά βοήθησε τις ΗΠΑ να επικρατήσουν 92-86 έχοντας 12 πόντους, 8 ριμπάουντ και 6 κοψίματα.
Τη νέα σεζόν θα τον δούμε στο NCAA με την φανέλα του Gonzaga που θέλει επιτέλους να πάρει το πρωτάθλημα. Από το Minnehaha Academy της Minnesota αποφοίτησε ως ο κορυφαίος παίκτης των αμερικανικών high school και όλοι θεωρούν πως θα είναι αυτός που θα επιλεγεί στο νούμερο ένα στο draft του NBA το 2022. Στους Αμερικανούς θυμίζει κάτι από Ευρώπη. Η ευχέρεια του στο σουτ τριών πόντων και το παιχνίδι με πρόσωπο στο καλάθι παραπέμπουν σε Dirk Nowitski, ενώ όταν τον βλέπουν να κατεβάζει τη μπάλα και να διασχίζει όλο το γήπεδο ντριπλάροντας τους αντιπάλους του για να σκοράρει τους φέρνει στο μυαλό τον Toni Kukoc. Αυτό που τους ιντριγκάρει ακόμα περισσότερο όμως είναι το γεγονός πως οι επιθετικές του αρετές συνοδεύονται από ανάλογου επιπέδου ικανότητες στην άμυνα.
Τα τεράστια χέρια του έχουν άνοιγμα 2.29 μέτρα και σε συνδυασμό με το αμυντικό του ένστικτο και τον απαράμιλλο συγχρονισμό του (χαρακτηριστικό παράδειγμα η τάπα που έριξε στον ημιτελικό στον Edey) τον κάνουν απροσπέλαστο στον αέρα. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει μοιράσει πάνω από 10 τάπες σε έναν αγώνα και έχει κατεβάσει έναν σκασμό ριμπάουντ και παρά το λεπτεπίλεπτο παρουσιαστικό του δεν υστερεί καθόλου απέναντι σε μεγαλόσωμους αντιπάλους. Επίσης είναι ικανότατος πασέρ και αν αγωνιζόταν περισσότερο θα είχε άνετα παραπάνω από 3.3 ασίστ στην διοργάνωση. Με όλα αυτά τα προσόντα στις ΗΠΑ ευελπιστούν πως θα εξελιχτεί σε πληρέστατο παίκτη και στην πορεία της καριέρας του λογικά θα τον δούμε περισσότερο ως power forward.
Victor Wembanyama (Center, 2.19 μέτρα, 17 ετών)
Η παρουσία του ήταν ο λόγος που η Γαλλία πήρε το ασημένιο μετάλλιο. Όπως γράψαμε πρόσφατα δεν πρόκειται απλά για το κορυφαίο ταλέντο στον κόσμο αλλά για ένα σύγχρονο θαύμα της φύσης. Αν και δύο χρόνια μικρότερος χάρη στο παρουσιαστικό του έμοιαζε αρκετά μεγαλύτερος από τους αντιπάλους του και σκέπασε τα καλάθια. Είχε μέσο όρο 14 πόντους και 7.4 ριμπάουντ, ενώ με 4.7 κοψίματα ανά αγώνα ήταν ο πρώτος μπλοκέρ του τουρνουά. Μετά από μία σεζόν κατά την οποία αντιμετώπισε πρόβλημα τραυματισμού οι Γάλλοι δεν ήθελαν να τον κουράσουν και με εξαίρεση τα δύσκολα παιχνίδια στα υπόλοιπα τον χρησιμοποίησαν από 22 λεπτά και κάτω.
Στην ήττα με 60-59 από την Ισπανία στους ομίλους είχε 22 πόντους, 10 ριμπάουντ και 6 κοψίματα, στο 84-74 επί της Λιθουανίας στα προημιτελικά η στατιστική του κατέγραψε 20 πόντους, 6 ριμπάουντ και 8 κοψίματα και στην ήττα του τελικού από τις ΗΠΑ με 83-81 είχε 22 πόντους, 8 ριμπάουντ και 8 κοψίματα. Κι όλα αυτά σουτάροντας με κάκιστα για τα δεδομένα του ποσοστά στα τρίποντα όπως παραδόξως και οι πολύ καλοί σουτέρ της διοργάνωσης. Με άνοιγμα χεριών 2.38 μέτρα ήταν ακατόρθωτο οι άλλες ομάδες να τον νικήσουν στην άμυνα, όμως οι Σέρβοι στον ημιτελικό βρήκαν τη λύση. Τον φόρτωσαν γρήγορα με 4 φάουλ και έτσι αγωνίστηκε μόλις 9 λεπτά, τακτική την οποία επιστράτευσαν και οι Αμερικανοί στον τελικό αφού τον είδαν να τους βάζει 14 πόντους στο πρώτο ημίχρονο.
Κατά την επόμενη διετία θα αγωνίζεται στην EuroLeague με την φανέλα της Villeurbanne στην οποία μεταπήδησε από την Nanterre ως ο καλύτερος νεαρός παίκτης του Γαλλικού Πρωταθλήματος για το 2021. Σκοπός του είναι να αποκομίσει παραστάσεις από το υψηλότερο ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να πάει έτοιμος στο NBA όπου το νούμερο ένα στο draft του 2023 τον περιμένει από τώρα.
Nikola Jovic (Power forward, 2.08 μέτρα, 18 ετών)
Είναι τόσο ευέλικτος και μπορεί να κάνει τόσα πράγματα στο παρκέ που οι Σέρβοι δεν διστάζουν να τον χρησιμοποιήσουν ακόμα και ως shooting guard. Είχε μέσο όρο 18.1 πόντους, 8.3 ριμπάουντ και 1.7 κοψίματα και βάσει των ικανοτήτων του τα νούμερα του θα μπορούσαν να είναι και καλύτερα. Πήρε μπροστά για τα καλά από τα νοκ άουτ παιχνίδια και μετά με τις κορυφαίες εμφανίσεις του να είναι αυτή απέναντι στην Ιαπωνία στους «16» και αυτή κόντρα στην Αργεντινή στα προημιτελικά. Στην πρώτη περίπτωση η Σερβία κέρδισε 89-86 χάρη σε 28 πόντους (4/8 τρίποντα), 7 ριμπάουντ, 6 ασίστ και 4 κοψίματα από τα χέρια του, ενώ στην δεύτερη επικράτησε 89-83 με τον ίδιο να έχει 26 πόντους (3/5 τρίποντα), 13 ριμπάουντ και 2 κοψίματα.
Στον ημιτελικό με την Γαλλία (ήττα 75-69) το τρίποντο δεν τον ήθελε (0/6) και έτσι οι 15 πόντοι, τα 9 ριμπάουντ και τα 2 κοψίματα του δεν ήταν αρκετά όπως οι 14 πόντοι, τα 6 ριμπάουντ και οι 4 ασίστ που είχε στην ήττα (101-92) από τον Καναδά στον μικρό τελικό. Ασχέτως στατιστικών κατά την διάρκεια της διοργάνωσης κατάφερε να ξεδιπλώσει το πολύπλευρο ταλέντο του. Τον είδαμε να σκοράρει από μακριά ακόμα και κατά ριπάς, να παίζει με πλάτη, να διεισδύει και να αποφεύγει αντιπάλους με πλαστικές κινήσεις στον αέρα για να σκοράρει, να τους νικάει με ντρίπλα στο ένας εναντίον ενός, να δίνει απίθανες ασίστ και να κάνει την διαφορά και αμυντικά. Όσο για το ποια θέση θα παίξει στην πορεία αυτό θα εξαρτηθεί από την σταθερότητα και το επίπεδο στο οποίο θα φτάσει το μακρινό του σουτ που μπορεί να τον κατεβάσει στο «3».
Ο ίδιος θέλει να μοιάσει στον συνονόματο του και MVP της κανονικής περιόδου του NBA Nikola Jokic που ξεπήδησε από την ίδια ομάδα. Την Mega Basket του μεγαλοατζέντη Misko Raznatovic με την οποία υπέγραψε φέτος το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο και σε τέσσερις εμφανίσεις με την φανέλα της στην Αδριατική Λίγκα είχε μέσο όρο 11.8 πόντους και 5.5 ριμπάουντ. Στις μικρές ηλικίες βέβαια κάνει θραύση. Οδήγησε την Mega στην κατάκτηση του πρωταθλήματος κάτω των 19 ετών μεταξύ των ομάδων της Αδριατικής Λίγκας, αναδείχτηκε πολυτιμότερος παίκτης και με τις απίθανες εμφανίσεις του (είχε 29.2 πόντους, 10.2 ριμπάουντ και 4.5 ασίστ στο προκριματικό τουρνουά του Βελιγραδίου) την βοήθησε να φτάσει μέχρι την τελική φάση του Next Generation Tournament της EuroLeague όπου συμπεριλήφθηκε στην καλύτερη πεντάδα.
Αφήστε μια απάντηση