Εάν μπορείς να κάνεις έστω ένα πράγμα στην εντέλεια πάνω στο παρκέ και ειδικά εάν αυτό είναι το τρίποντο, τότε έχεις σίγουρα θέση στο NBA. Ακόμα και αν ξεκίνησες από κολέγιο 3ης κατηγορίας και δεν σε πήρε καμία ομάδα στο draft, όπως τον Duncan Robinson των Miami Heat.

Μέχρι φέτος δεν είχαμε ακούσει ποτέ ξανά το όνομα του, όμως πρόκειται για έναν από τους καλύτερους σουτέρ τριών πόντων του NBA και φυσικά για μία ακόμα ανακάλυψη των Heat, όπως ο rookie Kendrick Nunn. Πέρυσι είχε κάνει όλες κι όλες 15 εμφανίσεις, όμως φέτος χρειάστηκε μόλις μερικά παιχνίδια για να γίνει βασικός, κάτι που το οφείλει αποκλειστικά στο «θανατηφόρο» σουτ του πίσω από τα 7.25 μέτρα.

Οι Heat ξεκίνησαν τη σεζόν με τέσσερις νίκες στους πέντε πρώτους αγώνες και έκλεψαν άμεσα την παράσταση κερδίζοντας, χωρίς την βοήθεια του Jimmy Butler, στην έδρα των Bucks στο δεύτερο παιχνίδι τους με 131-126 στην παράταση. Σε περίπτωση που παρακολουθήσατε την αναμέτρηση ίσως να προσέξατε έναν τύπο ύψους 2.01 μέτρων με το νούμερο «55» στην πλάτη, που έβαλε δύο τρίποντα στην κορύφωση της αντεπίθεσης του Miami (έχανε με διαφορά 11 πόντων) στην 4η περίοδο και ισοφάρισε 105-105. Αυτός ήταν ο Duncan Robinson και η παρουσία του στο παρκέ δεν ήταν τυχαία, αφού ο Erik Spoelstra δεν γινόταν να αφήσει στον πάγκο τον κορυφαίο σουτέρ του την ώρα που η ομάδα του χρειαζόταν οπωσδήποτε σκορ.

Οι 9 πόντοι που σημείωσε σε εκείνη την αναμέτρηση έχοντας 3/5 τρίποντα μπορεί να μην συνιστούν ιδιαίτερο επίτευγμα, αλλά ήταν η αρχή της καθιέρωσης του 25χρονου shooting guard. Στον επόμενο αγώνα οι Heat έχασαν μεν από τους Timberwolves με 116-109, όμως ο Robinson σκόραρε 21 πόντους με 4/7 τρίποντα ερχόμενος από τον πάγκο δείχνοντας πως με τόσο καλό σουτ είναι απαραίτητα απαραίτητος. Έτσι λοιπόν στο μεθεπόμενο παιχνίδι ξεκίνησε για πρώτη φορά στην βασική πεντάδα και στην δεύτερη του εμφάνιση ως βασικός διέλυσε την άμυνα των Rockets με 23 πόντους και 7/11 τρίποντα προκειμένου το Miami να επικρατήσει 129-100.

Η ομάδα του (έχει ρεκόρ 10-3 και είναι 3η στην Ανατολή) συνεχίζει την εξαιρετική της πορεία με τον ίδιο να έχει μέσο όρο 16.5 πόντους σουτάροντας με 50% στα τρίποντα στις τέσσερις συνεχόμενες νίκες που έχει κάνει τελευταία. Στην πιο πρόσφατη μάλιστα κόντεψε να σπάσει τα «κοντέρ» με τα τρίποντα του. Οι Heat κέρδισαν τους Cavaliers 124-100 με τον Robinson να έχει 24 πόντους και 8/10 τρίποντα στο πρώτο ημίχρονο ολοκληρώνοντας τελικά την αναμέτρηση με 29 και 9/15 αντίστοιχα. Έτσι ισοφάρισε την δεύτερη καλύτερη επίδοση σε εύστοχα τρίποντα από παίκτη του Miami, είναι πλέον αυτός που έχει βάλει τα περισσότερα σε ένα ημίχρονο και έτσι όπως το πήγαινε έμοιαζε ικανός να φτάσει το ρεκόρ του Klay Thompson για τα πιο πολλά τρίποντα (14) σε έναν αγώνα στην ιστορία του NBA.

Εδώ που τα λέμε δεν αποκλείεται να το δούμε και αυτό. Άλλωστε ένας παίκτης που πριν πέντε χρόνια έπαιζε στην 3η κατηγορία του NCAA (σ.σ. ο Robinson πέρυσι έγινε ο πρώτος παίκτης που αγωνίστηκε στο NBA έχοντας περάσει από την 3η κατηγορία του NCAA μετά τον Devean George τη σεζόν 1999/2000) και έχει φτάσει μέχρι εδώ ενδέχεται να είναι ικανός για όλα. Εκεί είχε βρεθεί επειδή τα μόνα κολέγια από την 1η κατηγορία που του είχαν προσφέρει υποτροφία ήταν αυτά του Brown και του Columbia και έτσι επέλεξε την πρόταση του Williams με ακαδημαϊκά κριτήρια, αφού διαθέτει την καλύτερη σχολή Καλών Τεχνών στις ΗΠΑ.

Στη μία και μοναδική σεζόν που έμεινε κατάφερε να οδηγήσει το Williams στον τελικό του πρωταθλήματος, όπου έχασε 75-73 από το Wisconsin–Whitewater. Το γεγονός πως η χρονιά που έκανε θεωρείται μία από τις καλύτερες όλων των εποχών για την κατηγορία από freshman, αποδείκνυε πως παρά ήταν καλός για αυτό το επίπεδο. Αυτή τη φορά οι προτάσεις από κολέγια της 1ης κατηγορίας έπεσαν «βροχή», όμως ο Robinson δεν είχε σκοπό να αφήσει το Williams εάν δεν έβρισκε ένα πανεπιστήμιο με υψηλά στάνταρ ακαδημαϊκών σπουδών το οποίο ταυτόχρονα θα του παρείχε τις ίδιες αγωνιστικές συνθήκες και θα έκανε πρωταθλητισμό.

Τελικά ουσιαστικά αυτοπροτάθηκε στο Michigan. Ζήτησε από τον προπονητή του, Mike Maker, η αποχώρηση του οποίου ήταν από τους κυριότερους λόγους που ο Robinson θέλησε να αλλάξει φανέλα, να επικοινωνήσει με τον σημερινό προπονητή των Cleveland Cavaliers, John Beilein, του οποίου είχε υπάρξει βοηθός και να του μιλήσει για την περίπτωση του, επειδή ειδικευόταν στην εξέλιξη παικτών τους οποίους δεν συνόδευαν ιδιαίτερες περγαμηνές όπως και ο ίδιος. Ο Beilein αρχικά αντιμετώπισε την υπόθεση ως χάρη σε έναν παλιό φίλο και είπε στον Maker πως θα σκεφτεί την πιθανότητα να πάρει τον Robinson χωρίς υποτροφία. Από την πλευρά του ο παίκτης έχοντας ένα σωρό προσφορές στα χέρια του δεν ήθελε καν να συζητήσει αυτό το ενδεχόμενο και έτσι όταν ο πρώην τεχνικός του Michigan είδε βίντεο με τα κατορθώματα του, αποφάσισε χωρίς δεύτερη σκέψη να του την δώσει.

Το καλοκαίρι του 2014 ο Robinson έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του NCAA που παίρνει μεταγραφή από κολέγιο της 2ης κατηγορίας σε κολέγιο της 1ης με αθλητική υποτροφία και σύμφωνα με τους κανονισμούς έπρεπε να μείνει μία σεζόν εκτός αγωνιστικής δράσης. Στα τρία χρόνια που αγωνίστηκε στο Michigan ξεχώρισε για έναν και μόνο λόγο. Το εξαιρετικό σουτ τριών πόντων του. Την χρονιά που δεν έπαιξε ευστόχησε σε 78 συνεχόμενα τρίποντα στην προπόνηση σπάζοντας το άτυπο ρεκόρ της ομάδας του και στην μόλις δεύτερη εμφάνιση του σκόραρε 19 πόντους με 5/5 τρίποντα. Ολοκλήρωσε την πρώτη του σεζόν με ποσοστό ευστοχίας 45% και σε 12 αγώνες έβαλε παραπάνω από τέσσερα τρίποντα.

Αφού βοήθησε το Michigan να φτάσει στον τελικό του Final 4 του NCAA το 2018 (ηττήθηκε από το Villanova 79-62 με τον ίδιο να γίνεται ο πρώτος παίκτης που συμμετέχει τόσο στον τελικό της 1ης κατηγορίας όσο και σε αυτόν της 3ης) και πήρε το βραβείο του καλύτερου έκτου παίκτη για την Big Ten (σ.σ. η conference στην οποία ανήκει το Michigan), αποφοίτησε ως τέταρτος στην ιστορία της ομάδας του σε εύστοχα τρίποντα με 237. Οι ομάδες του NBA δεν συγκινήθηκαν από την ικανότητα του στο σουτ, οπότε δεν άκουσε το όνομα του στο draft. Οι Heat όμως ειδικεύονται στο να βρίσκουν «λαβράκια» και του έδωσαν μια θέση στο ρόστερ τους για το Summer League.

Όταν τον είδαν να ολοκληρώνει την διοργάνωση με 63% στα τρίποντα τον υπέγραψαν άμεσα με two-way contract και τον παρέδωσαν στους Sioux Falls Skyforce, που αποτελούν την θυγατρική ομάδα τους στην G-League. Μετά από 21.4 πόντους ανά αγώνα με 48.3% στα τρίποντα το συμβόλαιο του έγινε διετές εγγυημένο and the rest is history που λένε και στις ΗΠΑ.