Η απόκτηση του DeMar DeRozan από τους Bulls με τριετές συμβόλαιο αξίας 85 εκατομμυρίων δολαρίων χαρακτηρίστηκε ως η χειρότερη μεταγραφική κίνηση του καλοκαιριού στο NBA. Όσοι είπαν κάτι τέτοιο έχουν όμως καταπιεί την γλώσσα τους, καθώς ο 32χρονος shooting guard διανύει μία από τις κορυφαίες σεζόν της καριέρας του και το Chicago φιγουράρει στις πρώτες θέσεις της κατάταξης στην Ανατολή.

Είναι δεύτερο με ρεκόρ 10-4 πίσω από τους Washington Wizards (10-3) ισοβαθμώντας με τους Brooklyn Nets (10-4) και με τον DeRozan να παίζει ως υποψήφιος MVP (26.9 πόντοι, 5.4 ριμπάουντ, 4.1 ασίστ, 51% ποσοστό ευστοχίας) έχει χαράξει πορεία για την πρώτη του παρουσία στα playoffs μετά το 2017. Τέτοιο ξεκίνημα κανείς δεν θα μπορούσε να έχει προβλέψει. Αντίθετα πολλοί έκαναν λόγο περί καταστροφικής επιλογής από οικονομικής άποψης με επιχειρήματα όπως ότι ο τρόπος παιχνιδιού του DeRozan είναι ξεπερασμένος, ότι δεν πρόκειται να ταιριάξει με τον Zach LaVine επειδή ως «2άρια» ουσιαστικά κάνουν την ίδια δουλειά στο παρκέ και πως γενικότερα δεν θα προσφέρει στους Bulls ανάλογα με τα χρήματα που του έδωσαν. Όλα αυτά όμως έχουν ήδη καταρριφθεί και μάλιστα πανηγυρικά.

Η ανταλλαγή του με τον Kawhi Leonard που επέφερε την άμεση κατάκτηση του πρωταθλήματος από τους Toronto Raptors το 2019 οδήγησε στην άδικη υποτίμηση του, αφού ο DeRozan δεν έπαψε ποτέ να είναι ένας από τους πιο ικανούς σκόρερ που υπάρχουν και ας μην βασίζεται στο τρίποντο που κυριαρχεί στο NBA. Κατά την περασμένη τριετία αγωνιζόταν σε μία ομάδα που μόλις είχε ολοκληρώσει την πιο επιτυχημένη περίοδο της ιστορίας της και έμπαινε σε ένα μεταβατικό στάδιο. Παρότι εξακολουθούσε να είναι αποδοτικός επιθετικά σκοράροντας παραπάνω από 20 πόντους ανά αγώνα και διεύρυνε τις δημιουργικές ικανότητες του μοιράζοντας περισσότερες ασίστ από ποτέ (πέρυσι έφτασε τις 6.9) οι San Antonio Spurs, που απαρτίζονται από πολλούς νεαρούς παίκτες, το 2020 έμειναν εκτός playoffs για πρώτη φορά μετά το 1997 κάτι που πέρυσι έγινε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και δεν είχε συμβεί ξανά μέχρι πρότινος.

Με αυτά και με αυτά όταν ήρθε η ώρα να βγει στην ελεύθερη αγορά και να αναζητήσει τον επόμενο σταθμό του δεν ήταν λίγοι αυτοί που θεώρησαν πως το πιθανότερο σενάριο ήταν να πάει σε μια από τις διεκδικήτριες του τίτλου με σαφώς ελαττωμένες οικονομικές απολαβές ώστε να έρχεται από τον πάγκο για να βοηθάει με τους πόντους του. Ο DeRozan πάλι ήθελε να πληρωθεί βάσει της αξίας του παίζοντας κάπου όπου θα πρωταγωνιστεί τόσο ο ίδιος όσο και η νέα του ομάδα και αυτό ακριβώς έκανε. Οι Bulls του πρόσφεραν τις ιδανικές συνθήκες και δικαιώνονται απόλυτα που τον έφεραν στο Chicago. Το μόνο που του ζήτησαν ήταν να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα. Κοινώς να βάζει την μπάλα στο καλάθι και μάλιστα με τον τρόπο που έμαθε στα 13 χρόνια που βρίσκεται στο NBA.

Ο DeRozan είναι ο «βασιλιάς» του σουτ από μέση απόσταση το οποίο αποτελεί είδος προς εξαφάνιση. Σύμφωνα με τα προηγμένα στατιστικά (τα λεγόμενα analytics) τα οποία πλέον συμβουλεύονται και εφαρμόζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό σχεδόν όλες οι ομάδες του NBA το συγκεκριμένο είναι το πιο άχρηστο σουτ στο μπάσκετ. Όχι όμως για τους Bulls οι οποίοι φέτος επιχειρούν λιγότερα τρίποντα από κάθε άλλη ομάδα στο NBA με μέσο όρο 27.9 και ακολουθούν έναν πιο ισορροπημένο τρόπο παιχνιδιού. Αξιοποιούν σε μεγάλο βαθμό τα λίγα τρίποντα που σουτάρουν, καθώς αποτελούν την 4η πιο εύστοχη ομάδα του NBA σε αυτό τον τομέα με ποσοστό 36.9% και αφήνουν τον DeRozan να ταλαιπωρεί όσο δεν πάει τις αντίπαλες άμυνες με σουτάκια από μέση απόσταση και διεισδύσεις.

Όσο για την συνεργασία του με τον LaVine (25.9 πόντοι), είναι ιδανική και τους βρίσκουμε στην 3η και την 7η θέση αντίστοιχα στην λίστα με τους κορυφαίους σκόρερ της φετινής σεζόν όπου καμία άλλη ομάδα δεν έχει δύο παίκτες μέσα στην πρώτη δεκάδα. Συνυπάρχουν αρμονικά στο παρκέ ως το καλύτερο επιθετικό δίδυμο του NBA επειδή ο DeRozan έχει μετακινηθεί στην θέση «3» και παρότι αυτοί οι δύο επικεντρώνονται σε τέτοιο βαθμό στην μία πλευρά του γηπέδου οι Bulls δεν υστερούν καθόλου στην άλλη. Πρόκειται για την 4η καλύτερη άμυνα του NBA καθώς δέχονται μόνο 102.7 πόντους ανά αγώνα, ένα ακόμα στοιχείο το οποίο αποδεικνύει πως φρόντισαν να φτιάξουν ένα ρόστερ με παίκτες που να συμπληρώνουν ο ένας τον άλλο.

Τα τρίποντα είναι υπόθεση όσων μπορούν να τα βάλουν (LaVine, Lonzo Ball), ο Alex Caruso (2.5 κλεψίματα) με τον Ball (1.9 κλεψίματα) και τον Nikola Vucevic ξεχωρίζουν στην άμυνα, ο DeRozan εκτός από πρώτος σκόρερ του Chicago είναι και ένας εκ των κορυφαίων πασέρ του και όλοι μαζί αποτελούν ένα σύνολο που κλέβει την παράσταση. Ξεκίνησαν μεν με απανωτές νίκες επί μερικών εκ των χειρότερων ομάδων του NBA όπως οι Detroit Pistons και οι New Orleans Pelicans και μπορεί να έχασαν σε back to back αναμετρήσεις από τους Philadelphia 76ers, αλλά έχουν κερδίσει αρκετούς από τους πιο ισχυρούς αντιπάλους που έχουν βρει έως τώρα στον δρόμο τους. Στις 30 Οκτωβρίου επιβλήθηκαν 107-99 των Utah Jazz με τον DeRozan να έχει 32 πόντους, δυο μέρες αργότερα σταμάτησε στους 37 στο 128-114 επί των Boston Celtics όπου οι Bulls επέστρεψαν από το -19 με ένα απίθανο επιμέρους 39-11 στην 4η περίοδο (με 105 πόντους ο DeRozan είναι ο παίκτης που έχει βάλει τους περισσότερους φέτος στο NBA στο 4ο δωσεκάλεπτο), στις 8 Νοεμβρίου κέρδισαν 118-95 τους Nets χάρη σε 28 δικούς του πόντους και στην πιο πρόσφατη νίκη τους σταμάτησαν το νικηφόρο σερί των Clippers.

H ομάδα του Los Angeles υποδέχτηκε το Chicago προερχόμενη από εφτά συνεχόμενες νίκες και είδε τον DeRozan να φορτώνει το καλάθι της με 35 πόντους έχοντας φτάσει τους 21 από το ημίχρονο κιόλας. Πρόσθεσε ακόμα 7 ριμπάουντ και 5 ασίστ για να οδηγήσει τους Bulls στη νίκη με 100-90 και αμέσως μετά δήλωσε πως τίποτα δεν θα μπορούσε να τον κάνει πιο ευτυχισμένο αυτή τη στιγμή από το να φοράει την φανέλα τους. Λογικό και επόμενο άλλωστε, αφού η συνεργασία τους είναι ευλογία και για τους δύο. Παρεμπιπτόντως προτού αφήσουν το LA, που αποτελεί την ιδιαίτερη πατρίδα του DeRozan, οι Bulls έδειξαν όσα προαναφέραμε και κόντρα στους Lakers.

Με την δική του κορυφαία φετινή εμφάνιση (38 πόντοι, 6 ασίστ) και 22 πόντους από το πρώτο ημίχρονο, τον LaVine (26 πόντοι, 6/13 τρίποντα, 5 ριμπάουντ, 5 ασίστ) και τον Ball (27 πόντοι, 7/10 τρίποντα, 8 ασίστ, 7 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα) να ανοίγουν πυρ πίσω από την γραμμή του τριπόντου και τον Caruso (4 πόντοι, 6 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 2 κλεψίματα) να κάνει όλες τις μικρές δουλειές όπως και απέναντι στους Clippers (7 πόντοι, 9 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 3 κλεψίματα) αγωνιζόμενος ως power forward παρότι έχει ύψος 1.93 μέτρα κέρδισαν 121-103. Αν μη τι άλλο είναι φανταστικοί.