Είναι ακόμα 18 ετών, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να οδηγήσει το Ισραήλ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο EuroBasket Νέων. Ο Deni Avdija της Maccabi Tel Aviv αποτελεί τον πιο ταλαντούχο Ευρωπαίο κάτω των 20 ετών και μάλιστα δεν χρειάστηκε να φορτσάρει ιδιαίτερα ώστε να αναδειχτεί MVP της διοργάνωσης ανταγωνιζόμενος παίκτες που ήταν δύο χρόνια μεγαλύτεροι του.

Εδώ θα πει κανείς, ήταν πέρυσι στην καλύτερη πεντάδα του τουρνουά που ήταν και μικρότερος, δεν θα ήταν φέτος; Πριν έναν χρόνο λοιπόν τέτοια εποχή, το ευρύ κοινό διαπίστωσε πως αυτό το παιδί είναι ξεχωριστό. O Avdija διαθέτει όλα τα προσόντα ενός ολοκληρωμένου forward και βλέποντας τον κόσμο από τα 2.05 μέτρα μπορεί να κάνει τα πάντα επάνω στο παρκέ. Γεμίζει την στατιστική του από άκρη σε άκρη με πόντους, ριμπάουντ, ασίστ, τάπες και κλεψίματα και μπορεί να φτάσει στο αντίπαλο καλάθι με ένα σωρό διαφορετικούς τρόπους απειλώντας φυσικά και από μακρινή απόσταση.

Στο προηγούμενο EuroBasket U20 τρεις καλές εμφανίσεις ήταν ενδεικτικές των δυνατοτήτων του και αρκετές για να ψηφιστεί στην κορυφαία πεντάδα. Στο τελευταίο παιχνίδι της φάσης των ομίλων ο Avdija πρωτοστάτησε στη νίκη του Ισραήλ επί της Ελλάδας με 106-84 έχοντας 20 πόντους με 2/2 τρίποντα, 7 ριμπάουντ και 3 κλεψίματα, στους «16» συνέβαλε στην επικράτηση (72-63) επί της Σουηδίας με 22 πόντους, 2/4 τρίποντα και 8 ριμπάουντ και στο 83-57 κόντρα στην Γαλλία για τα ημιτελικά είχε 15 πόντους με 2/3 τρίποντα και 7 ριμπάουντ. Συνολικός απολογισμός 12.7 πόντοι, 6.4 ριμπάουντ και 1.3 κλεψίματα ανά αγώνα με ποσοστό 40.7% στα τρίποντα. Καθόλου άσχημα για ένα παιδί που κανονικά θα έπρεπε να παίζει μία ηλικιακή κατηγορία παρακάτω.

Φέτος πάλι ήταν ο ηγέτης των Ισραηλινών που μετά την ανάδειξη τους σε πρωταθλητές Ευρώπης στους Νέους για πρώτη φορά, ανέλαβαν να διοργανώσουν το τουρνουά και κατάφεραν να υπερασπιστούν τον τίτλο τους. Μπορεί να ξεκίνησαν με ήττα 92-81 από την Σερβία στην πρεμιέρα, όμως στην συνέχεια όσο καλύτερα έπαιζε ο Avdija τόσο βελτιωνόταν η εικόνα που παρουσίαζαν. Ο νεαρός forward είχε 1/9 τρίποντα σε αυτό το παιχνίδι, αλλά φρόντισε να οδηγήσει την ομάδα του σε νίκες απέναντι στην Ιταλία και την Ουκρανία. Το Ισραήλ κέρδισε τους Ιταλούς 85-75 χάρη σε 17 πόντους, 9 ριμπάουντ, 7 ασίστ, 2 κλεψίματα και 1 κόψιμο από τα χέρια του και πήρε την δεύτερη θέση του ομίλου επικρατώντας των Ουκρανών 93-74 με δικούς του 21 πόντους, 10 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 3 κοψίματα και 2 κλεψίματα.

Η αλήθεια είναι πως μέχρι αυτό το σημείο οι οικοδεσπότες δεν έμοιαζαν ικανοί να ανέβουν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου ξανά. Όλοι οι αντίπαλοι τους γνώριζαν πως αν σταματήσουν τον Avdija ή έστω του κάνουν δύσκολη την ζωή μπορούν να τους κερδίσουν, αλλά ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες δεν είχε αντίπαλο. Παρότι τα ποσοστά του δεν ήταν τα καλύτερα δυνατά ήταν σε θέση να κάνει την διαφορά και οι κορυφαίες εμφανίσεις του ήρθαν στα ημιτελικά απέναντι στην Γαλλία και στον τελικό κόντρα στην Ισπανία.

Ο Deni Avdija παραλαμβάνει το βραβείο του MVP από τον Pini Gershon

Πιο πριν βέβαια είχε φροντίσει ώστε η ομάδα του να αποκλείσει στα προημιτελικά την Λιθουανία, η οποία προερχόταν από πρόκριση επί της Λετονίας έχοντας σκοράρει 114 πόντους. Με 16 πόντους, 10 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 4 κοψίματα και 3 κλεψίματα από τον Avdija όμως, το Ισραήλ κατάφερε να κερδίσει τους Λιθουανούς και μάλιστα εύκολα με 94-78. Το επόμενο θύμα του ήταν οι Γάλλοι (ηττήθηκαν από το Ισραήλ 81-70) που τον είδαν να σημειώνει 26 πόντους με 2/5 τρίποντα και να τους κάνει επιπλέον ζημιά προσθέτοντας 11 ριμπάουντ, 5 κλεψίματα και 3 κοψίματα.

Με την φόρα που είχε πάρει ούτε οι Ισπανοί στάθηκαν ικανοί να τον περιορίσουν. Δέχτηκαν 23 πόντους με 3/7 τρίποντα και τους αποτελείωσε με 7 ασίστ, 5 ριμπάουντ και 3 κοψίματα. Το Ισραήλ κέρδισε 92-84 και έγινε μόλις η δεύτερη ομάδα στην ιστορία του θεσμού που παίρνει το χρυσό μετάλλιο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μετά την Σερβία (ήταν πρωταθλήτρια Ευρώπης στους Νέους τρία σερί χρόνια με αφετηρία το 2006) και η ανάδειξη του Avdija (ολοκλήρωσε την διοργάνωση με μέσο όρο 18.4 πόντους, 8.3 ριμπάουντ, 5.3 ασίστ, 2.1 κλεψίματα και 2.4 κοψίματα) σε MVP ήταν το κερασάκι στην τούρτα μιας εξαιρετικής σεζόν κατά την οποία έδειξε πως το μέλλον του ανήκει.

Μέσα στο 2019 έκανε θραύση σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο όσον αφορά στην ηλικία του, ταυτόχρονα άρχισε να παίρνει χρόνο συμμετοχής στην Maccabi, ενώ κλήθηκε και στην εθνική ομάδα του Ισραήλ. Ας τα πάρουμε όμως με την σειρά. Τον Αύγουστο του 2018 ο Avdija πήρε μέρος στην ευρωπαϊκή έκδοση του Basketball Without Boarders στο Βελιγράδι και αναδείχτηκε πολυτιμότερος παίκτης με αποτέλεσμα φέτος τον Φεβρουάριο να συμμετέχει στο παγκόσμιο camp, που πλέον γίνεται κατά την διάρκεια του All-Star Weekend του NBA.

Ο 18χρονος Ισραηλινός πήρε και εκεί το βραβείο του MVP και όλοι οι σκάουτερς των ομάδων του NBA τον σημείωσαν στα μπλοκάκια τους ως το top international prospect για το το draft του 2020. Περίπου ένα μήνα νωρίτερα είχε κάνει πράγματα και θαύματα με την εφηβική ομάδα της Maccabi στα προκριματικά του Next Generation Tournament της EuroLeague. Φρόντισε ώστε η ομάδα του να φτάσει στον τελικό του τουρνουά του Μονάχου κερδίζοντας κατά σειρά Partizan, Frankfurt Skyliners και Bayern Munich με τον ίδιο να έχει 31 πόντους, 9 ριμπάουντ και 6 κλεψίματα, 30 πόντους με 6/10 τρίποντα, 12 ριμπάουντ και 6 κλεψίματα και 18 πόντους, 12 ριμπάουντ, 10 ασίστ και 3 κλεψίματα αντίστοιχα.

Η Real Madrid στον τελικό τον κράτησε στους 18 πόντους με 1/11 τρίποντα (είχε επίσης 11 ριμπάουντ και 6 ασίστ), αλλά η Maccabi παρά την ήττα της προσκλήθηκε στην τελική φάση του Next Generation Tournament. Έτσι λοιπόν τον Μάιο κατά την διάρκεια του Final Four της EuroLeague, ο Avdija ήταν ο πρώτος σκόρερ του τουρνουά με μέσο όρο 24.7 πόντους, πρώτευσε στα ριμπάουντ με 12 ανά αγώνα και επιπλέον είχε 6.7 ασίστ, 1.7 κλεψίματα και 1.3 κοψίματα, νούμερα που όπως ήταν αναμενόμενο τον έφεραν στην κορυφαία πεντάδα του τουρνουά.

Παράλληλα αγωνιζόταν και με την ανδρική ομάδα της Maccabi. Από το Νοέμβριο του 2017 ο Avdija αποτελεί τον νεαρότερο παίκτη που έχει φορέσει ποτέ την φανέλα της «ομάδας του λαού», καθώς ήταν ακόμα 16 ετών όταν έκανε το ντεμπούτο του. Πέρυσι πραγματοποίησε τρεις εμφανίσεις (οι δύο στα playoffs) στο πρωτάθλημα του Ισραήλ και φέτος έδωσε το «παρών» σε 28 αναμετρήσεις για την κανονική περίοδο μένοντας στο παρκέ 10.3 λεπτά ανά αγώνα (σ.σ. στα playoffs ο χρόνος συμμετοχής του μειώθηκε αισθητά). Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος τον χρησιμοποίησε και στην EuroLeague, όπου είχε οκτώ συμμετοχές και στις δύο τελευταίες αγωνιστικές τον άφησε να ξεδιπλώσει στο παρκέ τις ικανότητες του έχοντας 10 πόντους και 5 ριμπάουντ, τόσο απέναντι στην Gran Canaria, όσο και κόντρα στην Fenerbahce.

Αφότου επέστρεψε από το Basketball Without Boarders ήταν η ώρα να κάνει το ντεμπούτο του με την εθνική ομάδα του Ισραήλ. Συμπεριλήφθηκε στην αποστολή για τους τελευταίους αγώνες της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, πήρε το βάπτισμα του πυρός στην αναμέτρηση με την Γερμανία και απέναντι στην Σερβία έμεινε στο παρκέ 17 λεπτά και σκόραρε 10 πόντους με 2/2 τρίποντα.

Γιος και πατέρας Avdija

Ο Avdija είναι μεν το «χρυσό» παιδί του Ισραήλ, όμως στις φλέβες του κυλάει γιουγκοσλαβικό αίμα. Ο πατέρας του, Zufer Avdija, είναι γεννημένος στην Πρίστινα και την δεκαετία του ’80 ήταν ο αρχηγός της ομάδας μπάσκετ του Ερυθρού Αστέρα. Μάλιστα ήταν μέλος της εθνικής ομάδας της τότε ενωμένης Γιουγκοσλαβίας που είχε πάρει το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1982. Όταν ξέσπασε ο πόλεμος το 1990 συνέχισε την καριέρα του στο Ισραήλ, όπου αγωνίστηκε οκτώ χρόνια. Πήρε ισραηλινή υπηκοότητα και όταν αποσύρθηκε αποφάσισε να ζήσει εκεί, με την σύζυγο του να φέρνει στον κόσμο τον γιο τους στις 3 Ιανουαρίου του 2001 και να χαρίζει, χωρίς να το ξέρει, στην χώρα κατά όπως φαίνεται ότι καλύτερο έχει βγάλει ποτέ το μπάσκετ της.