Ο Steve Kerr μας είχε προειδοποιήσει από τον Νοέμβρη κιόλας. Είχε χαρακτηρίσει τους Boston Celtics ως την ομάδα του μέλλοντος στην Ανατολή και είχε επισημάνει πως διαθέτει το υλικό και την νοοτροπία για να διαδεχθεί τους δικούς του Golden State Warriors ως κυρίαρχη στο NBA.
Το αν αυτό μπορεί να συμβεί φέτος δεν έχει καμία σημασία αυτή τη στιγμή. Το γεγονός είναι ότι οι Celtics έχουν χαρακτήρα πρωταθλητή και το δείχνουν σε κάθε παιχνίδι τους στα playoffs. Οποιαδήποτε ομάδα θα έφτανε πολύ δύσκολα στους τελικούς της περιφέρειας της χωρίς τους δύο σταρ της (όσο καλά και αν παίζουν δεν πρέπει να ξεχνάμε πως δεν έχουν τον Kyrie Irving και τον Gordon Hayward), πόσο μάλλον δύο νίκες μακριά από την διεκδίκηση του τίτλου.
Αυτή του Brad Stevens πάλι έχει καταφέρει να κάνει τις απουσίες της να περνάνε απαρατήρητες, καθώς βρίσκει τον τρόπο να κερδίζει (είναι αήττητη εντός έδρας στην postseason) έχοντας σε κάθε αναμέτρηση διαφορετικούς πρωταγωνιστές. Έτσι έγινε και στον δεύτερο αγώνα της σειράς με τους Cleveland Cavaliers, όπου σε κάθε δωδεκάλεπτο ήταν άλλος ο πρώτος σκόρερ της. Στο πρώτο έβαλε 14 πόντους ο Jaylen Brown, στο δεύτερο ο Jayson Tatum 9, στο τρίτο 14 ο Terry Rozier και στο τέταρτο 8 ο Al Horford.
Ο Brown με τον Rozier μάλιστα κέρδισαν κατά κράτος την μάχη της περιφέρειας από τον J.R. Smith και τον George Hill. Σημείωσαν συνολικά 41 πόντους (23 και 18 αντίστοιχα) με 16/34 σουτ εκ των οποίων 5/16 ήταν τρίποντα, πήραν 12 ριμπάουντ και έδωσαν 5 ασίστ την ώρα που οι βασικοί guard των Cavs είχαν μαζί 3 πόντους με 1/11 σουτ (0/6 τρίποντα), 5 ριμπάουντ και 2 ασίστ.
Παρόλα αυτά η ομάδα τους δύο λεπτά μετά την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου βρισκόταν μπροστά στο σκορ 61-52. Σε εκείνο το σημείο ανέλαβε δράση η καλύτερη άμυνα του NBA, οπότε ήρθαν στο προσκήνιο ο Marcus Morris και ο Marcus Smart. Ο πρώτος δεν επέτρεψε στον LeBron James να ξαναπάρει μπροστά και ο δεύτερος ως συνήθως τα έδωσε όλα στο παρκέ κάνοντας όλη την “βρόμικη” δουλειά.
Για τον Morris αξίζει πάντως να αναφέρουμε πως είναι ο πιο αποτελεσματικός παίκτης των Celtics στο μαρκάρισμα του James, ο οποίος στις 56 φάσεις που τον έχει βρει απέναντι του σε αυτά τα δύο παιχνίδια έχει σημειώσει μόνο 11 πόντους με 5/14 σουτ. Κόντρα σε όλους τους άλλους που δοκίμασαν να τον σταματήσουν, χωρίς επιτυχία, έχει σκοράρει 41 πόντους με 16/28.
Ας ρίξουμε όμως και μια ματιά στην ομαδική δουλειά που έγινε στην άμυνα. Στο δεύτερο ημίχρονο οι παίκτες του Cleveland βρήκαν την ευκαιρία να σουτάρουν μόλις τρεις φορές ελεύθεροι, αφού οι υπόλοιπες 36 προσπάθειες τους έγιναν υπό πίεση. Στην απέναντι πλευρά του παρκέ τα 20 από τα 48 σουτ αυτών της Βοστόνης ήταν αμαρκάριστα.
Κάπως έτσι λοιπόν το -9 στο τέλος έγινε +13 (107-94), αφού μέχρι την ολοκλήρωση της αναμέτρησης οι Celtics σκόραραν 55 πόντους έχοντας 19/44 σουτ, ενώ οι Cavaliers πέτυχαν 33 με 13/36. Φυσικά σε αυτό διάστημα επικράτησαν και στους υπόλοιπους τομείς, αφού πήραν οκτώ ριμπάουντ παραπάνω (27-19), είχαν έξι επιπλέον ασίστ (11-5) και έκαναν έξι λιγότερα λάθη (1-7).
Το 2-0 είναι ένα ισχυρό προβάδισμα που αν το αξιοποιήσουν και βρεθούν στους τελικούς, τα προ εξαμήνου λεγόμενα του προπονητή των πρωταθλητών θα αποκτήσουν υπόσταση και τότε κανείς δεν μπορεί να φανταστεί τι άλλο μπορεί να δούμε από αυτή τη Βοστόνη.
Αφήστε μια απάντηση