Κι όμως έχει συμβεί και μάλιστα στον κορυφαίο σκόρερ στην ιστορία της Boca Juniors. Στο Copa America του 1999 ο Martin Palermo ανέλαβε τρεις εκτελέσεις πέναλτι απέναντι στην Κολομβία και δεν ευστόχησε σε καμία με αποτέλεσμα η Αργεντινή να ηττηθεί 3-0.
Σήμερα είναι γνωστός για τα 236 γκολ που έχει βάλει με την φανέλα της Boca αλλά και ως ένας εκ των κορυφαίων σκόρερ όλων των εποχών στο πρωτάθλημα της Αργεντινής. Τότε σε ηλικία 25 ετών ο Palermo μόλις που είχε αρχίσει να τρομοκρατεί τις αντίπαλες άμυνες και έκανε τα πρώτα του βήματα ως διεθνής. Τα 32 τέρματα που είχε σημειώσει προκειμένου η Boca να φτάσει στην κατάκτηση του τίτλου έκαναν τον τότε προπονητή της Αργεντινής, Marcelo Bielsa, να τον καλέσει για πρώτη φορά στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του, με το οποίο έκανε το ντεμπούτο του τον Φεβρουάριο του 1999 και στο Copa America να του δώσει την φανέλα με το νούμερο «9» και να τον χρήσει αντικαταστάτη του Gabriel Batistuta ο οποίος απουσίαζε.
Το ξεκίνημα του Palermo στην διοργάνωση ήταν ιδανικό. Χάρη σε δύο δικά του γκολ και ένα του Diego Simeone η Αργεντινή στο πρώτο της παιχνίδι για την φάση των ομίλων είχε κερδίσει 3-1 το Εκουαδόρ και στην δεύτερη αγωνιστική θα έπαιζε ουσιαστικά την πρωτιά του ομίλου με την Κολομβία που είχε επικρατήσει με 1-0 της Ουρουγουάης. Μόλις στο 5ο λεπτό της αναμέτρησης οι Αργεντινοί κέρδισαν πέναλτι μετά από χέρι που έκανε ο Alexander Viveros προσπαθώντας να ανακόψει τον Palermo που ανέλαβε την εκτέλεση και σημάδεψε το οριζόντιο δοκάρι. Πέντε λεπτά αργότερα ήταν η σειρά των Κολομβιανών να στήσουν τη μπάλα στα 11 βήματα και να ανοίξουν το σκορ με τον Ivan Cordoba.
Τρία λεπτά μετά την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου η Κολομβία πήρε και δεύτερο πέναλτι, όμως ο German Burgos νίκησε τον Hamilton Ricard. Στο 76′ ο Viveros έκανε πάλι χέρι σταματώντας την κεφαλιά του Palermo που παρότι αστόχησε στο προηγούμενο πέναλτι πήρε ξανά την ευθύνη και αυτή τη φορά έστειλε τη μπάλα άουτ. Η Αργεντινή στο 79′ δέχτηκε και δεύτερο γκολ με τον Edwin Congo να κάνει το 2-0 και στο 87′ ο Johnnier Montano την αποτελείωσε με ένα καταπληκτικό μακρινό σουτ. Δευτερόλεπτα πριν συμπληρωθεί το ενενηντάλεπτο ο Cordoba ανέτρεψε τον Palermo μέσα στην περιοχή και του έδωσε την ευκαιρία να πετύχει το γκολ της τιμής, αλλά το τρίτο του πέναλτι το απέκρουσε ο τερματοφύλακας της Κολομβίας, Miguel Calero.
Τρία χαμένα πέναλτι στο ίδιο παιχνίδι είναι από τα άγραφα που λέμε στην Ελλάδα και γι’ αυτό γράφτηκε στο βιβλίο Guinness. Ο Palermo έμεινε στην ιστορία ως ο μόνος ποδοσφαιριστής που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο, αλλά αυτό το γεγονός του στέρησε την διεθνή του καριέρα. Σημείωσε το δεύτερο τέρμα της Αργεντινής στο 2-0 επί της Ουρουγουάης και μετά την ήττα με 2-1 από την Βραζιλία (σ.σ. κατέκτησε το Copa America στην συνέχεια) στα προημιτελικά, χρειάστηκε να περάσουν 10 χρόνια προκειμένου να κληθεί στην εθνική. Όταν η Αργεντινή κόντεψε να αποκλειστεί από το World Cup του 2010 ο Diego Maradona δεν δίστασε να ζητήσει την βοήθεια του και τον είδε να βάζει το νικητήριο γκολ στο 2-1 επί του Περού στις καθυστερήσεις για την προτελευταία αγωνιστική των προκριματικών.
Ο Diegito το είχε χαρακτηρίσει ως το θαύμα του Αγίου Palermo γιατί με αυτή τη νίκη η Αργεντινή παρέμεινε έναν βαθμό μπροστά από την Ουρουγουάη και κερδίζοντας την 1-0 την τελευταία αγωνιστική πήρε την 4η και τελευταία θέση που οδηγούσε στο World Cup αποφεύγοντας την διαδικασία των μπαράζ. Ο Palermo εξιλεώθηκε και κέρδισε με το σπαθί του το δικαίωμα να επιβιβαστεί στο αεροπλάνο για τη Νότια Αφρική όπου σκοράροντας στο 2-0 επί της Ελλάδας στην τελευταία του εμφάνιση με το εθνόσημο στο στήθος έγινε ο μεγαλύτερος σε ηλικία (36 ετών) παίκτης της Αργεντινής που έχει παραβιάσει την αντίπαλη εστία.
Αφήστε μια απάντηση