Ο Ελληνοαμερικανός point guard δεν φημίζεται για την ευστοχία του στα τρίποντα, αλλά στην μεγαλύτερη βραδιά της καριέρας του επιθετικά έβαζε το ένα πίσω από το άλλο. Ο Νικ Καλάθης λοιπόν αποτέλεσε τον πρωταγωνιστή της πρόκρισης της Ελλάδας στο FIBA World Cup, αφού σκόραρε περισσότερους πόντους (31) από ποτέ με την φανέλα της Εθνικής, έκανε ρεκόρ καριέρας στα τρίποντα (7/11) και ήταν αυτός που «σέρβιρε» το νικητήριο καλάθι στο 86-85 επί της Γεωργίας στον Κώστα Παπανικολάου.

Το μεγαλύτερο προσόν του ήταν ανέκαθεν η δημιουργία, όμως τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχτεί σε έναν all around παίκτη και μάλιστα γίνεται όλο και πιο αποτελεσματικός στο επιθετικό κομμάτι. Τα τρίποντα βέβαια δεν αποτελούσαν ποτέ την σπεσιαλιτέ του. Παρόλα αυτά υπήρξαν βραδιές που ήταν εξαιρετικά εύστοχος πίσω από τα 6.75 μέτρα. Σπάνιο φαινόμενο μεν, εντυπωσιακό δε.

Στα έξι χρόνια που έχει αγωνιστεί έως τώρα στο Ελληνικό Πρωτάθλημα και την Euroleague με την φανέλα του Παναθηναϊκού έχει βάλει παραπάνω από δύο τρίποντα σε ένα παιχνίδι συνολικά 21 φορές (13 στην Basket League και οκτώ σε ευρωπαϊκούς αγώνες). Η καλύτερη του επίδοση είναι τα πέντε τα οποία έχει φτάσει δύο φορές και μάλιστα κόντρα στον ίδιο αντίπαλο. Την περασμένη σεζόν στο τρίτο παιχνίδι της σειράς των playoffs με τον ΠΑΟΚ είχε 5/9 τρίποντα και οδήγησε την ομάδα του σε εκτός έδρας νίκη με 88-72 σκοράροντας 27 πόντους (το ατομικό του ρεκόρ στην Α1), ενώ στις 14 Δεκεμβρίου του 2015 για την 7η αγωνιστική της κανονικής περιόδου είχε σταματήσει στους 19 έχοντας 5/7 τρίποντα ώστε οι «πράσινοι» να επικρατήσουν στο γήπεδο τους απέναντι στους Θεσσαλονικείς με 70-69.

Το ποσοστό του στην Euroleague δεν φτάνει καν το 30%, όμως την περασμένη σεζόν έβαλε περισσότερα τρίποντα από κάθε άλλη χρονιά ευστοχώντας σε 34 στις 31 εμφανίσεις που έκανε. Επίσης σκόραρε περισσότερο από ποτέ και είχε για πρώτη φορά διψήφιο μέσο όρο πόντων (14.5). Ξεπέρασε τους 20 σε πέντε αγώνες (μέχρι πρότινος είχε βάλει πάνω από 20 πόντους σε ένα παιχνίδι μόνο μία φορά) και έκανε ρεκόρ καριέρας σημειώνοντας 31 στην έκτος έδρας ήττα του Παναθηναϊκού από την Bamberg με 95-74.

Με την εθνική ομάδα οι καλύτερες του εμφανίσεις επιθετικά έως τώρα ήταν αυτές που είχε κάνει πέρυσι στο Eurobasket. Στο 95-77 επί της Πολωνίας για την φάση των ομίλων είχε πετύχει 24 πόντους με 4/7 τρίποντα και στην ήττα (74-69) από την Ρωσία στα προημιτελικά είχε σκοράρει 25 πόντους. Όσο για την καλύτερη επίδοση του στα τρίποντα, είχε ευστοχήσει άλλη μία φορά σε τέσσερα στο Eurobasket του 2015 όταν έβαλε 19 πόντους με 4/6 στην επικράτηση επί της Γεωργίας με 79-68 στην φάση των ομίλων.

Εν κατακλείδι η τωρινή του εμφάνιση απέναντι στους Γεωργιανούς για τα προκριματικά του FIBA World Cup αποτελεί την κορυφαία της καριέρας του σε επαγγελματικό επίπεδο. Η στατιστική του κατέγραψε 31 πόντους (5/9 δίποντα, 7/11 τρίποντα), 7 ασίστ, 5 ριμπάουντ και 2 κλεψίματα σε 35 λεπτά συμμετοχής σε ένα παιχνίδι στο οποίο η Ελλάδα ήθελε να ξεμπερδέψει με την υπόθεση πρόκριση στην τελική φάση της διοργάνωσης, καθώς στα υπόλοιπα παιχνίδια των προκριματικών δεν θα τον έχει στην σύνθεση της όπως και τους υπόλοιπους διεθνείς που αγωνίζονται σε ομάδες της Euroleague.

Τέλος για την ιστορία αξίζει να αναφέρουμε πως ο Καλάθης είχε να παίξει έτσι από τα κολεγιακά του χρόνια και συγκεκριμένα από την δεύτερη του σεζόν στο NCAA. To 2009 είχε κάνει τα καλύτερα του παιχνίδια με τους Florida Gators όταν στις 3 Ιανουαρίου είχε πετύχει 32 πόντους (περίπου ένα μήνα μετά έκανε ατομικό ρεκόρ φτάνοντας τους 33 στην ήττα από το Kentucky με 68-65) στη νίκη (68-66) επί του North Carolina State και στις 17 του μήνα τους είχε οδηγήσει σε νίκη (80-65) επί του Arkansas με 28 πόντους, 10 ριμπάουντ και 6/10 τρίποντα. Επίσης εκείνη τη χρονιά ήταν ο μόνος παίκτης στο NCAA με μέσο όρο πάνω από 15 πόντους, 5 ριμπάουντ και 6 ασίστ, καθώς είχε 17.2 πόντους, 5.3 ριμπάουντ και 6.4 ασίστ ανά αγώνα σουτάροντας με 39% στα τρίποντα.