Ένα κακό δωδεκάλεπτο πίσω από την γραμμή του τριπόντου είναι αρκετό για να αποδιοργανώσει την επίθεση των Milwaukee Bucks και να τους χαλάσει όλο το παιχνίδι οδηγώντας τους σε απανωτές ήττες.

Εκεί που φαινόταν πως έχουν πάρει μπροστά πέτυχαν κάτι μοναδικό. Μετά από πέντε συνεχόμενες νίκες με διψήφια διαφορά πόντων έχασαν πέντε σερί αγώνες κάτι που δεν έχει ξανακάνει ποτέ καμία άλλη ομάδα στην ιστορία του NBA μέσα στην ίδια σεζόν. Το κακό ξεκίνησε από το μικρό ταξίδι τους στην Δύση και συνεχίστηκε στις δύο back to back εντός έδρας αναμετρήσεις τους με τους Toronto Raptors. Σε όλα τα παιχνίδια που ηττήθηκαν οι Bucks έκαναν ένα πολύ κακό δωδεκάλεπτο επιθετικά με το ποσοστό ευστοχίας τους στα τρίποντα να πέφτει στα Τάρταρα.

Η δεύτερη καλύτερη επίθεση του NBA (119.6 πόντοι ανά αγώνα) και πρώτη τις δύο προηγούμενες σεζόν κόντρα σε Phoenix Suns, Utah Jazz, Oklahoma City Thunder και Raptors έπαθε μπλακάουτ για 12 λεπτά. Στο Phoenix όλα έδειχναν πως οι Bucks θα συνεχίσουν το αήττητο σερί τους, καθώς ενάμιση λεπτό πριν τη λήξη του ημιχρόνου ήταν μπροστά 69-53. Οι Suns επέστρεψαν για να μειώσουν 99-98 μερικά δευτερόλεπτα προτού ολοκληρωθεί η 3η περίοδος και μπήκαν στο παιχνίδι. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο (47 πόντοι, 11 ριμπάουντ, 5 ασίστ) ήταν ανίκητος, αλλά αυτό δεν αρκούσε. Στο 4ο δωδεκάλεπτο σκόραρε 16 πόντους όμως με εξαίρεση τους Khris Middleton και Brook Lopez το Milwaukee δεν πήρε ούτε έναν πόντο από τους υπόλοιπους παίκτες του, οπότε έμεινε στους 23 με 1/6 τρίποντα και ηττήθηκε 125-124.

Στη Utah το πρόβλημα έκανε πιο νωρίς την εμφάνιση του. Ο Αντετοκούνμπο πήρε μόλις μία προσπάθεια στην 2η περίοδο και έμεινε στο μηδέν. Την ώρα που οι Jazz είχαν πέντε παίκτες με πάνω από πέντε πόντους σε αυτό το διάστημα οι Bucks πήραν με το ζόρι σκορ από τέσσερις δικούς τους και έχοντας 2/11 τρίποντα πέτυχαν μόνο 21 πόντους. Το αποτέλεσμα ήταν να πάνε στα αποδυτήρια χάνοντας 69-52 με τον Γιάννη να έχει μείνει στους 2 πόντους κάνοντας χωρίς αντίκρισμα όλες τις άλλες δουλειάς (9 ριμπάουντ, 5 ασίστ). Παρότι τελείωσε την αναμέτρηση με 29 πόντους, 15 ριμπάουντ και 6 ασίστ η ομάδα του δεν ορθοπόδησε ποτέ και ηττήθηκε 129-115. Τα πράγματα βέβαια μπορούσαν να γίνουν και χειρότερα απ’ ότι φάνηκε στον αγώνα με τους Thunder.

Η Oklahoma ήταν η τελευταία στάση των Bucks στην Δύση και μια καλή ευκαιρία για να ξαναμπούν στον ίσιο δρόμο. Παρόλα αυτά οι Thunder αποδείχτηκαν σκληρά «καρύδια» και μετά το 24-24 του πρώτου δωδεκάλεπτου βρέθηκαν να κερδίζουν στο ημίχρονο 52-41. Οι Bucks έμειναν στους 17 πόντους στην 2η περίοδο έχοντας 2/11 τρίποντα, πήραν μόλις 2 πόντους από τον Αντετοκούνμπο και αν δεν ήταν οι 11 του Middleton (23 πόντοι) θα είχαν χάσει κάθε επαφή με το σκορ. Η νέα μεγάλη εμφάνιση του Γιάννη (24 πόντοι, 17 ριμπάουντ, 10 ασίστ, 3 κλεψίματα, 3 κοψίματα) τους βοήθησε να επανέλθουν, αλλά στο 4ο δωδεκάλεπτο αποδείχτηκε πως δεν είχαν αρκετές λύσεις. Είδαν οκτώ παίκτες των Thunder να σκοράρουν και εφόσον είχαν να αντιπαρατάξουν μόνο τέσσερις έχασαν 114-109.

Οι ήττες από τις δύο πιο φορμαρισμένες ομάδες της Δύσης αντιμετωπίστηκαν ως φυσιολογικές αλλά αυτή από την Oklahoma θα έπρεπε να τους προβληματίσει, κάτι που μάλλον δεν έγινε. Οι ανεβασμένοι Raptors ήταν ζόρικος αντίπαλος και μπήκαν στην 4η περίοδο μπροστά στο σκορ (94-91). Εκεί οι Bucks με 2/10 τρίποντα σημείωσαν 22 πόντους και παρά τις προσπάθειες του Αντετοκούνμπο (34 πόντοι, 10 ριμπάουντ, 8 ασίστ, 5 κλεψίματα), που έβαλε παρά δύο τους μισούς, δεν άντεξαν και ηττήθηκαν με 124-113. Στη νέα συνάντηση τους έκανε την επανεμφάνιση του το «σύνδρομο» του 2ου δωδεκάλεπτου. Με 0/6 τρίποντα και τον Γιάννη (23 πόντοι, 12 ριμπάουντ, 8 ασίστ) να βάζει 4 πόντους οι Bucks έφτασαν με το ζόρι του 15 και βρέθηκαν στο -17 (58-41).

Πέτυχαν για πρώτη φορά φέτος λιγότερους από 100 πόντους με το 110-96 να αποτελεί την 5η συνεχόμενη ήττα τους, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στα τρία χρόνια που έχουν στον πάγκο τους τον Mike Budenholzer. Γενικά πάντως με εξαίρεση το τελευταίο παιχνίδι με τους Raptors (10/34 τρίποντα) κατά την διάρκεια αυτού του αρνητικού σερί οι Bucks δεν σουτάρουν πολύ άσχημα πίσω από τα 7.25 μέτρα, όμως τα κακά διαστήματα τους χαλάνε το ποσοστό. Είχαν 43.2% (16/37) με τους Suns, 36.4% (12/33) με τους Jazz, 34.2% (13/38) με τους Thunder και 37.8% (14/37) στον πρώτο αγώνα με το Toronto. Νούμερα που δεν είναι άσχημα, αλλά δεν είναι ικανοποιητικά για μια από τις ομάδες που βάζουν τα περισσότερα τρίποντα (15 ανά αγώνα) στο NBA και είναι και μία από τις πιο εύστοχες (39.5%) σε αυτό τον τομέα.