Σε μια σειρά που είναι ισόπαλη 2-2 οι Milwaukee Bucks έχουν προηγηθεί δύο φορές όμως τα δεδομένα δείχνουν πως είναι αυτοί που χρειάζεται να καταβάλουν την μεγαλύτερη προσπάθεια για να κερδίσουν καθότι διαθέτουν λιγότερες λύσεις από τους Boston Celtics.

Όπως ήταν αναμενόμενο σε αυτό το ζευγάρι τον πρώτο λόγο σε κάθε αναμέτρηση τον έχει η άμυνα. Αυτή που έχει να εξουδετερώσει τις περισσότερες απειλές εκ των πραγμάτων δυσκολεύεται περισσότερο και από το πόσοι διαφορετικοί παίκτες μπορούν να δώσουν σκορ στην ομάδα τους ουσιαστικά κρίνεται η έκβαση του αγώνα. Ειδικά όταν πρόκειται για παιχνίδια όπως αυτά ανάμεσα σε Bucks και Celtics όπου με το τόσο ξύλο που πέφτει στο τέλος κερδίζει αυτός που καταφέρνει κυριολεκτικά να μείνει όρθιος και έχει τις αντοχές να βάλει τα σουτ που θα κάνουν την διαφορά.

Την συγκεκριμένη σειρά η Βοστώνη την έχει προσεγγίσει αμυντικά με σκοπό να κάνει δύσκολη την ζωή του Γιάννη Αντετοκούνμπο και να τον αποκόψει από τους συμπαίκτες του εμποδίζοντας τον να τους αξιοποιήσει όταν τραβάει επάνω του δύο και τρεις αντιπάλους. Μετά το πρώτο παιχνίδι όταν με τις 12 ασίστ του δημιούργησε εφτά εύστοχα τρίποντα και συνολικά 31 πόντους οι Celtics τον έχουν βάλει στην διαδικασία να προσπαθεί να τους κερδίσει μόνος του με αποτέλεσμα στον 2ο αγώνα να επιχειρήσει 27 σουτ, στον 3ο να φτάσει τα 30 και στον 4ο να σταματήσει στα 32 με τους Bucks να κερδίζουν μόνο την ενδιάμεση αναμέτρηση.

Παρά τα 9/25 σουτ του η πρώτη νίκη της ομάδας του είχε προέλθει από τα 12 εύστοχα τρίποντα της, την πολύτιμή βοήθεια που της είχαν προσφέρει οι Jrue Holiday (25 πόντοι, 9 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 3 κλεψίματα), Bobby Portis (15 πόντοι, 11 ριμπάουντ) και Grayson Allen (11 πόντοι, 3/6 τρίποντα, 3 κλεψίματα) και φυσικά την άμυνα της που είχε κρατήσει τους Celtics στους 89 πόντους. Στις τρεις αναμετρήσεις που ακολούθησαν οι Bucks δεν έπιασαν ούτε μία φορά διψήφιο αριθμό τριπόντων και ας έβαζαν 14.1 ανά αγώνα στην κανονική περίοδο, δέχτηκαν πάνω από 100 πόντους και στηρίχτηκαν επιθετικά αποκλειστικά στον ίδιο και στον Holiday (παίρνει 23 σουτ ανά αγώνα).

Προκειμένου το Milwaukee να επικρατήσει 103-101 στο 3ο παιχνίδι οι δυο τους πήραν από 30 σουτ με τον Αντετοκούνμπο (42 πόντοι, 12 ριμπάουντ, 8 ασίστ, 2 κοψίματα, 2 κλεψίματα) να ευστοχεί στα 16 και τον Holiday (25 πόντοι, 7 ριμπάουντ, 3 κλεψίματα) στα 11, ενώ ήταν αυτοί που έβαλαν τα δύο καλάθια με τα οποία έφτασε η ομάδα τους στη νίκη. Σε μια βραδιά λοιπόν που η Βοστώνη είχε κάθε δίκιο να διαμαρτύρεται για τις δύο τελευταίες φάσεις όπου δεν χρεώθηκε επιθετικό φάουλ στον Holiday όταν έκανε το σκορ 103-100 και δεν δόθηκαν τρεις βολές αλλά δύο στο φάουλ που έκανε αμέσως μετά στον Marcus Smart οι Bucks χρειάστηκαν υπερπροσπάθεια για να κερδίσουν.

Αποδείχτηκε μάλιστα από το αποτέλεσμα του επόμενου αγώνα. Οι Celtics ανέβασαν το ποσοστό τους στα τρίποντα από το 27.3% (9/33) στο 37.8% (14/37) και αυτή τη φορά ο Wesley Matthews δεν κατάφερε να σταματήσει τον Jayson Tatum. Στο προηγούμενο παιχνίδι ο ηγέτης της Βοστώνης έκανε μια από τις χειρότερες εμφανίσεις της καριέρας του στα playoffs έχοντας 4/19 σουτ (10 πόντοι) και 0/10 με προσωπικό αντίπαλο τον shooting guard του Milwaukee που έως τότε δεν είχε διαδραματίσει κανένα ρόλο στην σειρά. Τώρα ο 24χρονος forward (30 πόντοι, 13 ριμπάουντ, 5 ασίστ) είχε μεν 11/24 σουτ, αλλά στην 4η περίοδο βρήκε το χέρι του και σκόραρε 12 πόντους με 5/6 στέλνοντας την ομάδα του από το -2 (94-92) στο +10 (106-96).

Επιπλέον οι Celtics κράτησαν τον Αντετοκούνμπο (34 πόντοι, 18 ριμπάουντ, 5 ασίστ) στα 14/32 σουτ και εξουδετέρωσαν τον Holiday (16 πόντοι, 5/22 σουτ, 9 ασίστ, 7 ριμπάουντ, 3 κλεψίματα) όπως είχαν κάνει και στον δεύτερο αγώνα (19 πόντοι, 7/20 σουτ, 7 ασίστ). Έτσι οι 17 πόντοι του Brook Lopez δεν τους πείραξαν καθόλου και ο Matthews (12 πόντοι, 3/4 τρίποντα) με τον Pat Connaughton (11 πόντοι, 3/6 τρίποντα) δεν μπορούσαν να τους κάνουν μεγαλύτερη ζημιά. Αντίθετα ο Jaylen Brown (18 πόντοι), ο Smart (18 πόντοι, 8 ασίστ, 2 κοψίματα) και ειδικά ο Al Horford (30 πόντοι, 5/7 τρίποντα) πόνεσαν πολύ την άμυνα των Bucks.

Ο σε λιγότερο από ένα μήνα 36χρονος power forward έκανε το καλύτερο παιχνίδι που έχει κάνει ποτέ στα playoffs πετυχαίνοντας 16 πόντους στο τελευταίο δωδεκάλεπτο και την επιθετική έκρηξη του όπως παραδέχτηκε την προκάλεσε ο Αντετοκούνμπο. Βλέπετε έχει βρει τον μπελά του με τον Horford απέναντι στον οποίο μετράει 15/49 σουτ μέχρι στιγμής στην σειρά και όταν στην 3η περίοδο κάρφωσε από πάνω του ξέσπασε λέγοντας του κάτι για το οποίο τιμωρήθηκε με τεχνική ποινή και κατά όπως φάνηκε από το βλέμμα του Δομινικανού έθιξε τον εγωισμό του. Ο Horford ανταπέδωσε στην 4η με κάρφωμα μέσα στα μούτρα του Γιάννη και συνέχισε ακάθεκτος για να οδηγήσει μαζί με τον Tatum τους Celtics στη νίκη με 116-108.

Η ποιότητα που διαθέτει η Βοστώνη της επιτρέπει να αναδεικνύει διαφορετικούς πρωταγωνιστές. Την επόμενη φορά στην θέση του Horford μπορεί να βρεθεί ο Brown (30 πόντοι, 6/10 τρίποντα στον 2ο αγώνα) ή ο Smart αν θεωρήσουμε πως ο Tatum ως ο καλύτερος της παίκτης είναι λογικό να αποδίδει σε αυτό το επίπεδο κάθε βράδυ. Ακόμα μπορεί να προκύψουν κι άλλοι με μικρότερη, αλλά πολύτιμη συνεισφορά όπως ο Grant Williams (έχει μέσο όρο 11.8 πόντους στην σειρά) που σκόραρε 21 πόντους με 6/9 τρίποντα ερχόμενος από τον πάγκο στο 2ο παιχνίδι ή ο Derrick White που είχε 14 πόντους από τον πάγκο στο 3ο και 11 στο 4ο.

Κάπως έτσι η απουσία του Smart από το 2ο παιχνίδι και αυτή του Robert Williams από το 4ο πέρασε απαρατήρητη. Το παράδοξο είναι πως αυτό συνέβη και αμυντικά, αφού οι Celtics έχουν κερδίσει τα δύο παιχνίδια στα οποία έλειπε ο ένας από τους δύο κορυφαίους αμυντικούς τους. Οι Bucks πάλι δεν διαθέτουν αυτή την πολυτέλεια και το γεγονός πως ο Khris Middleton είναι τραυματίας συνιστά σοβαρή απώλεια ενάντια στην κορυφαία άμυνα του NBA. Προκειμένου να επικρατήσει το Milwaukee ψάχνει ένα σενάριο όπου θα εκμηδενίσει όλα τα επιθετικά ατού της Βοστώνης και θα δει τον Αντετοκούνμπο με τον Holiday να κάνουν θαύματα στην άλλη πλευρά του παρκέ, αλλά το να προκύπτει σε κάθε αναμέτρηση αυτός ο συνδυασμός δεν μοιάζει ιδιαίτερα εφικτό.

Η μάχη των δύο ομάδων θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση και ενδιαφέρον και σίγουρα δεν θα είναι εύκολη για καμιά τους. Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα όμως οι Bucks είναι αυτοί που έχουν το πιο δύσκολο έργο. Όσο επιμηκύνεται η σειρά θα κινδυνεύουν να πάθουν ότι και οι Brooklyn Nets πέρυσι απέναντι τους στον δεύτερο γύρο όταν οι τραυματισμοί του Kyrie Irving και του James Harden τους αναγκάσαν να τα περιμένουν όλα από τον Kevin Durant που δεν έβγαινε ούτε για αστείο από το παιχνίδι γιατί με τον Αντετοκούνμπο και ειδικά τον Holiday να μένουν πάνω από 40 λεπτά στα παρκέ η κούραση κάποια στιγμή θα αρχίσει να παίζει τον ρόλο της.