Τελικά η κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου από το Ισραήλ στο περυσινό Eurobasket Under-20, που είχε φιλοξενηθεί στην Κρήτη, μόνο τυχαία δεν ήταν. Οι Ισραηλινοί μπορεί να ηττήθηκαν στον τελικό από την Ελλάδα, όμως διαθέτουν μία καλή γενιά παικτών και φέτος επέστρεψαν δριμύτεροι για να πάρουν το χρυσό στο Κέμνιτς της Γερμανίας.
Μετά την ήττα (60-59) στην πρεμιέρα της διοργάνωσης από τους “οικοδεσπότες” Γερμανούς, οι παίκτες του Ariel Avraham Beit Halahmy πραγματοποίησαν εξαιρετικές εμφανίσεις και στέφτηκαν πρωταθλητές Ευρώπης για πρώτη φορά με χαρακτηριστική άνεση. Ολοκλήρωσαν την φάση των ομίλων επικρατώντας της Ρουμανίας με 95-48 και της Ελλάδας με 106-84, στους “16” κέρδισαν την Σουηδία 72-63, στα προημιτελικά συνέτριψαν την Ισπανία 98-75, στα ημιτελικά απέκλεισαν τη Γαλλία με σκορ 83-57 και στον τελικό νίκησαν την Κροατία 80-66. Πρωταγωνιστές αυτής της ιστορικής επιτυχίας (το Ισραήλ δεν είναι ξαναπάρει ποτέ το χρυσό μετάλλιο σε Eurobasket σε κανένα ηλικιακό επίπεδο) ήταν ο MVP του τουρνουά, Yovel Zoosman, ο Deni Avdija που ήταν ο δεύτερος εκπρόσωπος του Ισραήλ στην καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης και ο Michael Brisker.
Ο Zoosman (shooting guard, 20 ετών, 2.00 μέτρα) είχε πάρει μέρος και στο προηγούμενο Eurobasket Under-20. Μάλιστα ήταν από τους παίκτες που είχαν ξεχωρίσει και στον τελικό είχε φορτώσει το καλάθι της Ελλάδας με 23 πόντους. Μετά από μία σεζόν κατά την οποία πήρε το βραβείο του καλύτερου νέου παίκτη στο πρωτάθλημα της χώρας του και βοήθησε την Maccabi Tel Aviv να επιστρέψει στην κορυφή για πρώτη φορά μετά το 2014, ήξερε ακριβώς τι πρέπει να κάνει ώστε αυτή τη φορά η ομάδα του να ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Σκόραρε 19 πόντους στην αναμέτρηση με την Ελλάδα, έκανε το καλύτερο του παιχνίδι απέναντι στην Ισπανία φτάνοντας τους 25 (πρόσθεσε 5 ασίστ, 3 κλεψίματα και 2 κοψίματα), ενώ στον τελικό με την Κροατία έβαλε 17, πήρε 11 ριμπάουντ και έκανε 4 κλεψίματα.
Ο Avdija (small forward, 17 ετών, 2.04 μέτρα) μπορεί να ήταν τρία χρόνια μικρότερος από τους περισσότερους αντιπάλους του, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να δείξει τις δυνατότητες του. Αποτελεί και αυτός παιδί της “ομάδας του λαού” και έκανε μεγάλη ζημιά στην Ελλάδα σκοράροντας 20 πόντους τους οποίους συνόδευσε με 7 ριμπάουντ και 3 κλεψίματα. Απέναντι στην Σουηδία σταμάτησε στους 22 και μάζεψε 8 ριμπάουντ και στον ημιτελικό με τη Γαλλία έβαλε 15 και πήρε 7 ριμπάουντ.
Όσο για τον Brisker (20 ετών, 1.82 μέτρα) ήταν ο πρώτος σκόρερ του Ισραήλ με μέσο όρο 15.3 πόντους. Ο point guard της Maccabi Raanana είναι γιος του παλιού παίκτη της Maccabi Tel Aviv, Mark Brisker και κρατούσε τις κορυφαίες εμφανίσεις του για τους κρίσιμους αγώνες. Στα προημιτελικά με την Ισπανία σκόραρε 22 πόντους με 4/9 τρίποντα, στον ημιτελικό με τη Γαλλία είχε 18 πόντους, 5 ριμπάουντ και 3 κλεψίματα και στον τελικό με την Κροατία 19 πόντους και 3 κλεψίματα.
Όλα αυτά λοιπόν σε ένα τουρνουά γεμάτο εκπλήξεις, αφού η Κροατία και η Γερμανία που πήραν το ασημένιο και το χάλκινο μετάλλιο αντίστοιχα δεν είχαν ανέβει ποτέ στο βάθρο σε Eurobasket Under-20. Μεγαλύτερη όλων φυσικά το Ισραήλ, που μπορεί να είχε προειδοποιήσει με την πορεία της περασμένης χρονιάς, αλλά δύσκολα θα φανταζόταν κανείς πως θα έφτανε στην κορυφή σαρώνοντας σχεδόν όλους τους αντιπάλους που βρέθηκαν στον δρόμο του.
Αφήστε μια απάντηση