Έξι παιχνίδια, έξι νίκες για τον φιλοξενούμενο. Los Angeles Clippers και Dallas Mavericks κατάφεραν κάτι ανεπανάληπτο, καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία των playoffs του NBA καμία από τις δύο ομάδες δεν έχει κερδίσει στην έδρα της σε μία σειρά μετά από έξι αγώνες.

Μέχρι την προηγούμενη αναμέτρηση τους το «έργο» το είχαμε ξαναδεί. Είχε συμβεί άλλες δύο φορές πριν από 37 και 26 χρόνια αντίστοιχα. Μετά την εκπληκτική εμφάνιση του Luka Doncic που σκόραρε 42 πόντους και μοίρασε 14 ασίστ έχοντας ευθύνη για τα 31 από τα 37 εύστοχα σουτ της ομάδας του οι Mavericks βρέθηκαν σε θέση ισχύος και με μία ακόμα νίκη θα περνούσαν στον δεύτερο γύρο. Οι Clippers που και φέτος είναι κατώτεροι των περιστάσεων για καλή τους τύχη έχουν τον Kawhi Leonard που ήταν αποφασισμένος να μην πάει ακόμα για διακοπές και για άλλη μία φορά ανέτρεψε τις ισορροπίες σε αυτή τη «θεότρελη» σειρά όπου το πλεονέκτημα έδρας δεν έχει κανένα μα κανένα αντίκτυπο.

Μάτσαρε το καλύτερο παιχνίδι της καριέρας του στα playoffs και σταματώντας στους 45 πόντους οδήγησε τους Clippers στην ισοφάριση (3-3) με νίκη 104-97. Οι 29 ήρθαν στο δεύτερο ημίχρονο και στο καθοριστικότερο σημείο του αγώνα ο Leonard με το σκορ στο 90-88 έβαλε οκτώ συνεχόμενους πόντους. Με δύο απανωτά τρίποντα ανέβασε την διαφορά στο +8 (98-90) και με λιγότερα από δύο λεπτά να απομένουν για την λήξη έσωσε την ομάδα του δίνοντας της την ευκαιρία να τα παίξει όλα για όλα στο 7ο και τελευταίο παιχνίδι στο Los Angeles. Εκεί ίσως να τον δούμε εξίσου αγριεμένο, αφού την τελευταία φορά που αγωνίστηκε υπό αυτές τις συνθήκες σκόραρε 41 πόντους και με ένα απίθανο νικητήριο σουτ έδωσε την πρόκριση (4-3) με 92-90 στους Toronto Raptors έναντι των Philadelphia 76ers στον δεύτερο γύρο το 2019 (σ.σ. στο πρώτο παιχνίδι της σειράς το Toronto είχε κερδίσει χάρη σε 45 πόντους του).

Μάλιστα οι 45 πόντοι του αποτελούν την δεύτερη καλύτερη επίδοση για παίκτη των Clippers στα playoffs. Το ρεκόρ κατέχει ο Bob McAdoo που το 1975 είχε φορτώσει το καλάθι των Washington Bullets με 50 πόντους (είχε μαζέψει και 21 ριμπάουντ) ώστε οι Buffalo Braves (σ.σ. το 1979 μετακόμισαν στο San Diego και άλλαξαν το όνομα τους σε Clippers για να ακολουθήσει η εγκατάσταση στο Los Angeles το 1985) να επικρατήσουν στον 4ο αγώνα για τα τα ημιτελικά της Ανατολής με 108-102. Επίσης οι δυο τους είναι οι μόνοι παίκτες των Clippers που έχουν ξεπεράσει τους 40 πόντους τουλάχιστον δύο φορές σε αναμέτρηση για τα playoffs. Ο Leonard το έκανε και στο δεύτερο παιχνίδι της σειράς με τους Mavericks πετυχαίνοντας 41, ενώ ο McAdoo μετράει συνολικά τέσσερις τέτοιες εμφανίσεις.

Πάμε τώρα και στις σειρές που μετά από πέντε παιχνίδια δεν είχαμε νίκη από τον γηπεδούχο. Συνέβη για πρώτη φορά στα playoffs του 1984 και ήταν μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις όλων των εποχών. Οι Nets που τότε είχαν την έδρα τους στο New Jersey κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν με μειονέκτημα τους πρωταθλητές του 1983 Philadelphia 76ers στον πρώτο γύρο και κατάφεραν να τους πετάξουν έξω με τρεις νίκες μέσα στο γήπεδο τους. Οι δύο πρώτες ήταν «καρμπόν» 116-101 και 116-102 με κορυφαίους τον Buck Williams (25 πόντοι, 16 ριμπάουντ, 3 κοψίματα) στον πρώτο αγώνα και τον Michael Ray Richardson (32 πόντοι, 9 ασίστ, 7 ριμπάουντ, 4 κλεψίματα) στον δεύτερο. Οι Sixers απάντησαν με τον ίδιο τρόπο (108-100 και 110-102) και μετά το 2-2 ο Julius Erving δήλωσε πως δεν υπάρχει περίπτωση να χάσουν ξανά στην έδρα τους.

Συνέχισε λέγοντας πως δεν υπάρχει λόγος οι Nets να κάνουν καν τον κόπο να πάνε πάλι μέχρι την Philadelphia και πρόσθεσε πως καλύτερο θα ήταν να ταχυδρομήσουν απλά το φύλλο αγώνα. Τελικά κατάπιε την γλώσσα του, αφού με 24 πόντους, 6 ριμπάουντ, 6 ασίστ και 6 κλεψίματα από τον Richardson οι Nets κέρδισαν 101-98 και προκρίθηκαν για πρώτη φορά στον δεύτερο γύρο. Όσο για τον Erving, έμεινε στους 12 πόντους και είδε την ομάδα του να χάνει παρότι ήταν μπροστά 90-83 παθαίνοντας μεγάλη ζημιά από τον Albert King ο οποίος είχε έρθει από τον πάγκο για να σημειώσει τους 10 από τους 15 πόντους του στο 4ο δωδεκάλεπτο.

Το 1995 την ίδια εξέλιξη είχαν οι πέντε πρώτοι αγώνες των τελικών της Δύσης ανάμεσα στους Houston Rockets και τους San Antonio Spurs. Επρόκειτο για την αναμέτρηση μεταξύ του MVP της κανονικής περιόδου David Robinson και του MVP και πρωταθλητή της προηγούμενης χρονιάς Hakeem Olajuwon. Οι Spurs ήταν η ομάδα με το καλύτερο ρεκόρ στο NBA, αλλά οι Rockets που είχαν ξεκινήσει τα playoffs από την 6η θέση της Δύσης είχαν αποκλείσει ήδη 3-2 τους Utah Jazz και 4-3 τους Phoenix Suns και συνέχισαν τις εκπλήξεις κερδίζοντας στο San Antonio τα δύο πρώτα παιχνίδια της σειράς. Ο Olajuwon με 27 πόντους, 8 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 5 κοψίματα στον πρώτο αγώνα και 41 πόντους, 16 ριμπάουντ και 3 κλεψίματα στον δεύτερο επισκίασε τον Robinson και το Houston επικράτησε 94-93 και 106-96 αντίστοιχα.

Ο Robert Horry έβαλε το νικητήριο σουτ στο πρώτο παιχνίδι και στο δεύτερο έκανε μεγάλη ζημιά στους Spurs με 21 πόντους και 5/9 τρίποντα, αλλά δεν πτοήθηκαν και έφεραν τη σειρά στα ίσα κερδίζοντας 107-102 και 103-81 στο Houston. Παρά τους 43 πόντους του Olajuwon στον 3ο αγώνα ο Robinson (29 πόντοι, 9 ριμπάουντ, 4 κλεψίματα) είχε στο πλευρό τους Sean Elliott (21 πόντοι) και Avery Johnson (20 πόντοι, 13 ασίστ) και στον 4ο (20 πόντοι, 16 ριμπάουντ, 5 κοψίματα) είδε άλλους πέντε συμπαίκτες του να έχουν διψήφιο αριθμό πόντων. Ο Olajuwon όμως ήταν ασταμάτητος και χάρη στους 42 πόντους του (είχε ακόμα 9 ριμπάουντ, 8 ασίστ και 5 κοψίματα) και τους 30 του Sam Cassell (12 ασίστ, 3 κλεψίματα) από τον πάγκο οι Rockets κέρδισαν για 3η φορά στο San Antonio 111-90.

Η σειρά τελείωσε στο 6ο παιχνίδι με τους Rockets να επικρατούν 100-95 με 39 πόντους, 17 ριμπάουντ και 5 κοψίματα από τον Olajuwon και τελικά να φτάνουν στην κατάκτηση του δεύτερου συνεχόμενου πρωταθλήματος τους. Στους τελικούς κέρδισαν 4-0 τους Orlando Magic και έγιναν η πρώτη και μοναδική μέχρι σήμερα ομάδα που πήρε τον τίτλο έχοντας μειονέκτημα έδρας σε όλες τις φάσεις των playoffs.