Τρεις λέξεις που συνοψίζουν απόλυτα όσα έγιναν στο φετινό World Cup. Περισσότερα πέναλτι από ποτέ, ρεκόρ στα αυτογκόλ και συχνή χρήση του VAR (Video Assistant Referee) που μπήκε για τα καλά πλέον στην ποδοσφαιρική ζωή όλου του πλανήτη. Όλα αυτά σε μια διοργάνωση με μεγάλες εκπλήξεις, πολύ σασπένς, αλλά ισχνό θέαμα.

Τα πιο πολλά πέναλτι που είχαν δοθεί σε ένα World Cup μέχρι πρότινος ήταν 18. Τόσα είχαν υποδείξει οι διαιτητές στην Ιταλία το 1990, στην Γαλλία το 1998 και σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα το 2002, όμως αυτό το ρεκόρ στην Ρωσία έσπασε από την φάση των ομίλων κιόλας. Συνολικά σφυρίχτηκαν 29 πέναλτι τα 11 εκ των οποίων προήλθαν από την παρέμβαση του VAR.

Τα λάθη των διαιτητών λοιπόν μειώθηκαν, αλλά ο αριθμός των παικτών που έστειλαν από απροσεξία την μπάλα στα δίχτυα της ομάδας τους αυξήθηκε κατακόρυφα. Για την ακρίβεια διπλασιάστηκε σε σχέση με το προηγούμενο ρεκόρ, αφού τα περισσότερα αυτογκόλ που είχαν μπει ποτέ σε ένα World Cup ήταν τα έξι που είχαν σημειωθεί σε αυτό του 1998. Φέτος είδαμε 12 με τον Aziz Bouhaddouz του Μαρόκου να κάνει την αρχή δίνοντας τη νίκη με 1-0 στο Ιράν στο πέμπτο λεπτό των καθυστερήσεων.

Στην φάση των ομίλων ακολούθησαν ο Aziz Behich της Αυστραλίας που διαμόρφωσε το τελικό 2-1 υπέρ της Γαλλίας, ο Oghenekaro Etebo της Νιγηρίας που άνοιξε το σκορ στο 2-0 υπέρ της Κροατίας, ο Thiago Cionek της Πολωνίας που έκανε το ίδιο στην ήττα της ομάδας του από την Σενεγάλη με 2-1, ο Ahmed Fathy της Αιγύπτου πέτυχε το πρώτο γκολ της Ρωσίας που επικράτησε 3-1, ο Denis Cheryshev της Ρωσίας έκανε το 2-0 στην ήττα με 3-0 από την Ουρουγουάη, ο Edson Alvarez του Μεξικού ολοκλήρωσε την επικράτηση της Σουηδίας με 3-0, ο Yann Sommer της Ελβετίας αν και τερματοφύλακας στάθηκε άτυχος και χρεώθηκε το τέρμα με το οποίο ισοφάρισε 2-2 η Κόστα Ρίκα στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων, ενώ ο Yassine Meriah της Τυνησίας είδε τους συμπαίκτες του να διορθώνουν το λάθος του και να κερδίζουν 2-1 τον Παναμά.

Στα νοκ άουτ παιχνίδια ο Sergei Ignashevich της Ρωσίας άνοιξε το σκορ για την Ισπανία στην φάση των “16” όμως η ομάδα του ισοφάρισε και προκρίθηκε στα πέναλτι, ο Fernadinho της Βραζιλίας έβαλε το πρώτο γκολ του Βελγίου στην ήττα της ομάδας του με 2-1 στα προημιτελικά και ο Mario Mandzukic άνοιξε τον δρόμο της Γαλλίας προς την κατάκτηση του τροπαίου σημειώνοντας το πρώτο γκολ στο 4-2 του τελικού. Μάλιστα το τελευταίο παιχνίδι της διοργάνωσης είχε και πέναλτι που δόθηκε μέσω του VAR και έτσι οι Γάλλοι πήραν και πάλι το πάνω χέρι στην αναμέτρηση κάνοντας το 2-1, καθώς ενδιάμεσα οι Κροάτες είχαν ισοφαρίσει.

Κατά τα άλλα είδαμε το 43% (73 από τα 169) των συνολικών τερμάτων αυτού του World Cup να προέρχονται από στημένες φάσεις. Εκτός από τα 22 πέναλτι που βρήκαν τον στόχο, άλλα 51 δημιουργήθηκαν από φάουλ και κόρνερ. Η Αγγλία πρώτευσε σε αυτό τον τομέα, καθώς πέτυχε τα περισσότερα γκολ που έχει βάλει ποτέ μία ομάδα σε World Cup από στημένες φάσεις φτάνοντας τα εννιά. Επίσης είδαμε και εννιά τέρματα (ρεκόρ) μετά την συμπλήρωση των 90 λεπτών σε κανονική διάρκεια αγώνα.

Γκολ δεν είχαμε μόνο σε έναν αγώνα. Η Γαλλία όπως και η Δανία αποδοκιμάστηκαν έντονα από τον κόσμο για το μεταξύ τους 0-0 στην τελευταία αγωνιστική για την φάση των ομίλων σε ένα παιχνίδι που ήταν ενδεικτικό για το τι παρακολουθούσαμε έως τότε. Γκολ έμπαιναν μεν, αλλά τις περισσότερες φορές με τα χίλια ζόρια. Ευτυχώς η συγκλονιστική εξέλιξη αρκετών αγώνων έσωσε κάπως την κατάσταση. Ελλείψει θεάματος λοιπόν αυτά που θα μας μείνουν θα είναι τα πέναλτι, τα αυτογκόλ και κυρίως το VAR, σε μία διοργάνωση που μπορεί άνετα να χαρακτηριστεί ως το World Cup της τεχνολογίας.