Στην Βαρκελώνη πνέει πλέον αέρας αισιοδοξίας. Ο Xavi το Νοέμβριο ανέλαβε μια Barcelona υπό διάλυση και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα την βοήθησε να σταθεί ξανά στα πόδια της θέτοντας τις βάσεις για την πλήρη ανάκαμψη της με την επαναφορά και τον εκσυγχρονισμό των βασικών αγωνιστικών αρχών που την διέπουν παραδοσιακά.
Ας ξεκαθαρίσουμε όμως κάτι σημαντικό από την αρχή. Η Barcelona δεν επέστρεψε ούτε έκανε ούτε έρανε. Έχει πάρα πολύ δρόμο μπροστά της για να φτάσει στο επίπεδο που βρισκόταν κατά την περασμένη δεκαετία και το ολόφρεσκο 4-0 επί της Real στην Μαδρίτη αποτελεί απλά την επιβεβαίωση πως βαδίζει προς την σωστή κατεύθυνση. Οι στόχοι της για φέτος δεν αλλάζουν αφού το μόνο τρόπαιο που μπορεί να διεκδικήσει είναι το Europa League, ενώ στο πρωτάθλημα το καλύτερο που μπορεί να κάνει με τα τωρινά δεδομένα είναι να τερματίσει δεύτερη με την εξασφάλιση της εξόδου στο Champions League να παραμένει πρωταρχικός σκοπός.
Κατά τα άλλα τα βασικά ζητούμενα ήταν και είναι η οικονομική και αγωνιστική εξυγίανση. Στο πρώτο μέτωπο η νέα διοίκηση υπό την προεδρία του Joan Laporta δουλεύει πυρετωδώς για την ανεύρεση εσόδων και την διευθέτηση των τεράστιων χρεών που παρέλαβε από τους προκατόχους της κλείνοντας συμφωνίες που εν ευθέτω χρόνω θα τις λύσουν τα χέρια και για το δεύτερο εμπιστεύτηκε έναν άνθρωπο που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τι εικόνα πρέπει να παρουσιάζει η Barcelona μέσα στο γήπεδο. Οι συστάσεις για το ποιος ήταν ο Xavi ως παίκτης φυσικά περιττεύουν και το αν ήταν ο κατάλληλος προπονητής για τους Καταλανούς αποδεικνύεται από τη δουλειά του η οποία όπως είπαμε βρίσκεται ακόμα στο αρχικό της στάδιο.
Η καταλληλότερη επιλογή
Ήταν ο εκλεκτός του Laporta από την πρώτη στιγμή αλλά ο ίδιος επιθυμούσε να καθίσει στον πάγκο της ομάδας που υπηρετούσε από μικρό παιδί όταν θα ήταν απόλυτα έτοιμος. Ανέπτυξε την προπονητική του φιλοσοφία στην Al Sadd όπου έκλυσε την καριέρα του σε ηλικία 39 ετών και συνέχισε να συλλέγει τίτλους καθοδηγώντας την από τον πάγκο. Εφτά τρόπαια μέσα σε μια διετία με ποδόσφαιρο βγαλμένο από το Camp Nou και την λογική με την οποία αγωνιζόταν όταν φορούσε την φανέλα των Blaugrana ήταν τα απαραίτητα εχέγγυα. Βρισκόμενη σε κάθετη πτώση η Barcelona τον χρειαζόταν εδώ και τώρα και παρότι στο Κατάρ δεν ήθελαν να τον αποχωριστούν με τίποτα του επέτρεψαν να αποδεχτεί την πρόταση της, αφού πρώτα έβγαλαν το λάδι στους ανθρώπους της οι οποίοι βρέθηκαν άπαντες στην Ντόχα για σκληρές διαπραγματεύσεις λες και εκπροσωπούσαν ένα ολόκληρο κράτος σε σύνοδο κορυφής.
Κι όμως κάπως έτσι ήταν το κλίμα καθώς ήξεραν πως αν δεν επέστρεφαν στην Βαρκελώνη μαζί με τον Xavi θα ήταν αδύνατο να βρουν κάποιον εξίσου ιδανικό για την θέση του προπονητή. Τι του έδωσαν; Μια ομάδα που τα τελευταία χρόνια είχε χάσει την ταυτότητα της, έπαιζε άμυνα με τα μάτια, δεν έβαζε γκολ με τίποτα, βρισκόταν με το ένα πόδι εκτός συνέχειας στο Champions League κάτι που είχε να συμβεί από το 2001 και στο πρωτάθλημα ήταν πιο κοντά στην ζώνη του υποβιβασμού παρά στην πρώτη τετράδα. Τι άρχισαν να βλέπουν τρεις μήνες μετά; Ένα υγιές σύνολο με παίκτες που απολαμβάνουν να παίζουν για τον προπονητή και την ομάδα τους, τα δίνουν όλα μέσα στο γήπεδο και δεν έχουν την παραμικρή σχέση με το μέχρι πρότινος οικτρό συνονθύλευμα.
Παίκτες που σκίζονται για πάρτη του
Για να γίνει αυτό ο Xavi έπρεπε να αλλάξει τη νοοτροπία που διακατείχε την Barcelona και να επιβάλλει αυτήν που υπήρχε όσο αποτελούσε μέλος της. Με την πάροδο των χρόνων οι Blaugrana είχαν γίνει μια ομάδα με ακριβοπληρωμένους και κακομαθημένους από ένα σημείο και μετά σταρ οι οποίοι έπαιζαν στον αυτόματο πιλότο με την ανοχή του εκάστοτε προπονητή τους πιστεύοντας πως οι τίτλοι απλά θα συνεχίσουν να έρχονται όσο θα υπάρχει ο Lionel Messi. Αυτή η λογική οδήγησε μοιραία σε αγωνιστική παρακμή και η διοίκηση του Josep Maria Bartomeu συνέχισε να την συντηρεί με ολοένα και περισσότερες πανάκριβες μεταγραφές οι οποίες φυσικά συνοδεύονταν από πλουσιοπάροχες οικονομικές αποδοχές που επέφεραν την οικονομική καταστροφή.
Ο Xavi λοιπόν προκειμένου να εξαλείψει το σκεπτικό με το οποίο είχαν γαλουχηθεί πολλοί από τους παίκτες του επέβαλε νέους κανόνες που θα έπρεπε να τηρούνται αυστηρά από όλους. Άφιξη στο γήπεδο μιάμιση ώρα πριν από την έναρξη της προπόνησης, φαγητό όλοι μαζί στο προπονητικό κέντρο, πρόστιμο για όποιον παραβαίνει τους κανόνες, διπλό πρόστιμο σε περίπτωση επανάληψης σφάλματος, απομόνωση όλης της ομάδας 48 ώρες πριν από κάθε παιχνίδι, επιβράβευση όσων αποδίδουν στο επιθυμητό επίπεδο και διατήρηση ευπρεπούς εικόνας εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων είναι μερικά από τα πράγματα που ζήτησε και έκαναν τους παίκτες του να σκίζονται για πάρτη του.
Συμμορφώθηκαν άπαντες
Τρανό παράδειγμα ο Ousmane Dembele. Ο 24χρονος Γάλλος επιθετικός είχε αποκτηθεί από την Dortmund το καλοκαίρι του 2017 έναντι ενός ποσού που μαζί με τα διάφορα μπόνους θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 150 εκατομμύρια ευρώ και απόσβεση για πρώτη φορά έκανε πρόσφατα. Τέσσερα χρόνια τώρα ήταν συνέχεια τραυματίας, έπαιζε βιντεοπαιχνίδια έως τα ξημερώματα με αποτέλεσμα να πηγαίνει στην προπόνηση μόνιμα καθυστερημένος, δεν θύμιζε σε τίποτα τον παίκτη που ήταν στην Γερμανία, αμειβόταν με 11.8 εκατομμύρια το χρόνο και τον Γενάρη αρνήθηκε να ανανεώσει το συμβόλαιο του επειδή η Barcelona του πρόσφερε μειωμένες οικονομικές αποδοχές. Ο Xavi είχε ζητήσει την παραμονή του πιστεύοντας πως μπορεί να τον μεταμορφώσει προς το καλύτερο και εφόσον οι Καταλανοί δεν κατάφεραν να τον πουλήσουν εξακολουθεί να τον χρησιμοποιεί βλέποντας τον να έχει δημιουργήσει εφτά γκολ στις πέντε συνεχόμενες νίκες που μετράνε στην La Liga.
Ο Gerard Pique (35 ετών) που τα είχε φορτώσει στον κόκορα και δεν έκανε ούτε τα στοιχειώδη εδώ και μερικά χρόνια αγωνίζεται με την ποιότητα που κουβαλάει ένας αμυντικός της δικής του κλάσης και εμπειρίας, καθώς ο Xavi του ζήτησε να γίνει ηγετική φυσιογνωμία προκειμένου να αποτελέσει παράδειγμα για τους νεαρότερους Ronald Araujo (23 ετών) και Eric Garcia (21 ετών) και να τους βοηθήσει να εξελιχτούν δίπλα του. Ακόμα ο Jordi Alba στα 33 του δείχνει γιατί κάποτε ήταν ο κορυφαίος αριστερός μπακ στον κόσμο, ενώ ο Pierre-Emerick Aubameyang έφυγε κακήν κακώς από την Arsenal δημιουργώντας πολλά προβλήματα με την συμπεριφορά του αλλά στην Βαρκελώνη είναι μονίμως χαμογελαστός και αποτελεί τον πιο φορμαρισμένο παίκτη της Barcelona.
Αξιοπρεπής άμυνα και κέντρο που πετάει
Μιας και μιλήσαμε για την άμυνα μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Xavi είναι πως κατάφερε να σταματήσει την «αιμορραγία» στα μετόπισθεν. Προτού αναλάβει η Barcelona είχε δεχτεί 15 γκολ σε 12 αγώνες για το πρωτάθλημα, στους οκτώ πρώτους υπό τις οδηγίες του η εστία της παραβιάστηκε ισάριθμες φορές και στους οκτώ που ακολούθησαν οι αντίπαλοι της κατάφεραν να νικήσουν τον τερματοφύλακα της σε έξι περιπτώσεις. Δεν ακούγεται τόσο εντυπωσιακό αλλά όπως θα καταλάβετε στην συνέχεια εν μέρει είναι γιατί πλέον τα γκολ που δέχεται δεν της στερούν βαθμούς. Η ουσία πάντως είναι πως ο Xavi από ένα μαύρο χάλι έκανε τουλάχιστον την άμυνα της ομάδας του αξιοπρεπή την ώρα που η επίθεση και ειδικά το κέντρο της κλέβουν την παράσταση.
Υπό τις οδηγίες του η τριάδα των Sergio Busquets, Frenkie De Jong και Pedri πραγματικά πετάει. Ο αρχηγός της Barcelona στα 33 του εξακολουθεί να βγάζει το ένα 90λεπτο πίσω από το άλλο και είναι σαφώς πιο φρέσκος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια επειδή παίρνει μεγαλύτερη βοήθεια από τους συμπαίκτες του. Ο Ολλανδός από την ώρα που έπιασε δουλειά ο Xavi έχει πλήρη ελευθερία κινήσεων και είναι πραγματικός μαέστρος στην μεσαία γραμμή αποδίδοντας πλέον όπως πίστευαν στην Βαρκελώνη όταν τον πήραν από τον Ajax έναντι 86 εκατομμυρίων ευρώ και ο 19χρονος Ισπανός αποτελεί τον πιο κομβικό παίκτη για ολόκληρη την ομάδα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο άλλωστε πως όταν επέστρεψε από απουσία πέντε μηνών λόγω τραυματισμού ξεκίνησε η αγωνιστική ανάκαμψη της.
Ο νεαρός κάνει φανταστικά πράγματα σε κάθε εμφάνιση του και μαζί με τον 17χρονο Gavi που συνεχίζει να εξελίσσεται ραγδαία αποτελούν το μέλλον της Barcelona έχοντας τον Xavi να τους καθοδηγεί για την θέση στην οποία μεγαλούργησε με τον Andres Iniesta στο πλευρό του. Ενδεικτικά αξίζει να αναφέρουμε πως οι δυο τους μαζί με τον Busquets και τον De Jong έκαναν θραύση στο ντέρμπι με την Real η οποία κατά γενική ομολογία διαθέτει το κορυφαίο κέντρο στον κόσμο (Luka Modric, Toni Kroos, Casemiro) και φανταστείτε πως ο Gavi στα 19 λεπτά που έπαιξε πρόλαβε να κερδίσει περισσότερες μονομαχίες από όλους τους παίκτες της «βασίλισσας».
Έξυπνες χειμερινές μεταγραφές
Όσο για την επίθεση αυτή βελτιώθηκε μέσω των χειμερινών μεταγραφών. Ελλείψει χρημάτων ο Xavi προχώρησε σε έξυπνες κινήσεις φέρνοντας ενισχύσεις για συγκεκριμένους ρόλους. Αναζητούσε ταχύτητα στα πλάγια; Πήρε δανεικό από τους Wolves τον Adama Traore που έκανε μια χαρά δουλειά μέχρι ο Dembele να αποφασίσει να δείξει έστω λίγο από τον πραγματικό του εαυτό. Έψαχνε γκολ; Το πάλεψε μέχρι την τελευταία στιγμή και απέκτησε τον Aubameyang ως ελεύθερο καθώς η Arsenal ήθελε να τον ξεφορτωθεί πάση θυσία και από τότε που πάτησε το πόδι του στην Βαρκελώνη σκοράρει ασταμάτητα (εφτά τέρματα σε ισάριθμες εμφανίσεις στο πρωτάθλημα, δύο γκολ απέναντι στην Real και δύο σε τέσσερις συμμετοχές στο Europa League).
Χρειαζόταν μια επιπλέον λύση στο σκοράρισμα; Με 55 εκατομμύρια ευρώ ήρθε ο Ferran Torres που στα 22 του αποτελεί τον έναν από τους δύο πιο ανερχόμενους Ισπανούς επιθετικούς και από εκεί που στην Manchester City ήταν αναπληρωματικός στην Barcelona έγινε κατευθείαν βασικός και έχει σημειώσει τέσσερα τέρματα στα τελευταίας τρία παιχνίδια της για την La Liga. Ο άλλος επίσης της ανήκει και είναι ο 19χρονος Ansu Fati που δυστυχώς φέτος οι τραυματισμοί του έχουν επιτρέψει να δώσει το «παρών» μόλις σε πέντε αναμετρήσεις για το πρωτάθλημα και δεν έχει τεθεί καθόλου στην διάθεση του Xavi. Ακόμα και με αυτή την σοβαρή απουσία (όσο κατάφερε να αγωνιστεί ο Fati ήταν ο κορυφαίος της Barcelona) η Barcelona από εκεί που είχε βάλει 19 γκολ σε 12 αγωνιστικές πριν από την έλευση του Xavi πέτυχε 12 στους πρώτους οκτώ αγώνες του και σε άλλους τόσους από τότε έχει σκοράρει 25 φορές με παθητικό μόλις έξι τέρματα όπως είπαμε παραπάνω.
Ντελικάτη και σκληρή όσο πρέπει
Τα πρώτα θετικά σημάδια άρχισαν να φαίνονται στο 4-2 επί της Atletico Madrid στις 6 Φεβρουαρίου, την μέρα δηλαδή που συμπληρώθηκαν τρεις μήνες από την πρόσληψη του Xavi. Το 2-2 που ακολούθησε με την Espanyol ήταν το τελευταίο «στραβό» αποτέλεσμα για την La Liga, αφού από τότε η Barca έχει κερδίσει κατά σειρά 4-1 εκτός έδρας την Valencia, 4-0 την Athletic Bilbao στο Camp Nou, 2-1 εκτός την Elche, 4-0 εντός την Osasuna και πέρασε με το ίδιο σκορ από το «Santiago Bernabeu» για να βρεθεί τρεις βαθμούς πίσω από την δεύτερη Sevilla που έχει 57 και ένα παιχνίδι παραπάνω. Ενδιάμεσα πέρασε και δύο γύρους στο Europa League αποκλείοντας Napoli (1-1, 2-4) και Galatasaray (0-0, 1-2) για να βρεθεί στα προημιτελικά όπου θα αντιμετωπίσει την Eintracht Frankfurt.
Η Barcelona πια είναι μια ομάδα που παίζει θεαματικό και ταυτόχρονα σύγχρονο ποδόσφαιρο βασισμένο στις δικές της αρχές. Στηρίζεται στην κατοχή της μπάλας και στο παραδοσιακό της passing game έως ένα βαθμό αλλά από εκεί και πέρα ο Xavi έχει προσθέσει ταχύτητα και δύναμη. Το κέντρο της για παράδειγμα είναι ταυτόχρονα ντελικάτο και σκληρό όσο πρέπει. Οι παίκτες του δεν διστάζουν να παίξουν δυνατά λίγο παραπάνω από το κανονικό, να πιέσουν αφόρητα και μόλις κερδίσουν τη μπάλα με μία πάσα ξεχύνονται με τρομερή επιτάχυνση στην επίθεση για να σκοράρουν. Οι ωραίοι συνδυασμοί και οι ατομικές εμπνεύσεις κάνουν ολοένα και περισσότερο την εμφάνιση τους, αλλά το πιο εντυπωσιακό είναι πως ώρες ώρες η Barcelona μοιάζει να περνάει πάνω από τον αντίπαλο της και αυτή η ένταση που βγάζει είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί από τους Blaugrana.
Δικός του ο πρώτος και ο τελευταίος λόγος
Ο Xavi λοιπόν έως τώρα έχει πετύχει την πιο σημαντική αποστολή του. Να ενστερνιστούν οι παίκτες του την φιλοσοφία του, να την εμπεδώσουν και να την εφαρμόσουν μέσα στο γήπεδο. Από εκεί ξεκινάνε όλα. Η Barcelona θα επιχειρήσει να επανέλθει στο κορυφαίο επίπεδο μέσω του τρόπου που θα αγωνίζεται και όχι λόγω των σπουδαίων παικτών που θα παίρνει χάρη στο μεγάλο πορτοφόλι που δεν έχει αλλά σκοπεύει να φτιάξει σταδιακά. Κάθε μεταγραφή της φτηνή ή ακριβή θα έχει να κάνει με αναγκαιότητα για έναν συγκεκριμένο ρόλο και θα γίνεται μόνο εφόσον δώσει την έγκριση του ο Xavi που μιλάει ο ίδιος ξανά και ξανά με τους παίκτες που θέλει.
Ο σεβασμός που εμπνέει ως μεγάλη μορφή του ποδοσφαίρου σε συνδυασμό με το ότι ξέρει πως να κερδίσει έναν παίκτη σαν προπονητής κάνουν την διαφορά και σε αυτό τον τομέα. Για χάρη του ο Torres και ο Aubameyang βρίσκονται στην Βαρκελώνη, για χάρη του ο Pedri με τον De Jong δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό, για χάρη του ο Dani Alves επέστρεψε στην Barcelona στα 38 του ώστε να τον βοηθήσει να φτιάξει το σωστό κλίμα στα αποδυτήρια και να γίνει μέντορας για τους νεαρότερους παίκτες του όπως ο 21χρονος Sergino Dest με τον οποίο παίζουν στην ίδια θέση, για χάρη του σοβαρεύτηκε ο Pique και για χάρη του ήδη κλείνουν ένας ένας από τώρα οι μεταγραφικοί στόχοι για την επόμενη σεζόν.
Σύμφωνα με τα διεθνή δημοσιεύματα η Barcelona έχει δώσει ήδη τα χέρια με τον Andreas Christensen (κεντρικός αμυντικός) και τον Franck Kessie (αμυντικός χαφ) που δεν θα ανανεώσουν τα συμβόλαια τους με Chelsea και Milan αντίστοιχα γιατί θέλουν να τεθούν υπό τις οδηγίες του. Τόσο ο ένας όσο και ο άλλος ήταν οι πρώτες επιλογές του Xavi για αυτές τις θέσεις και όπως λέγεται το γεγονός πως ήταν ο ίδιος συνεχώς σε επαφή μαζί τους ήταν αυτό που τους έπεισε να ετοιμάσουν τις βαλίτσες τους για την Βαρκελώνη.
Αφήστε μια απάντηση