Πολλές φορές σε αυτήν εδώ τη σελίδα έχουμε γράψει πως ο Russell Westbrook με τον James Harden είναι οι πιο υποτιμημένοι παίκτες από το κοινό και τα media του NBA που θα έλεγε κανείς πως λατρεύουν να τους μισούν. Ο «μούσιας» φέτος έβαλε τα γυαλιά στους επικριτές του με τα όσα κάνει στους Brooklyn Nets, αλλά ο πρώην συμπαίκτης του εξακολουθεί να δέχεται έναν άδικο «πόλεμο».
Παρότι τα προηγούμενα χρόνια πήραν το βραβείο του MVP της κανονικής περιόδου σε back to back χρονιές κάνοντας πράγματα που δεν έχουμε ξαναδεί, οι δύο παίκτες κατηγορήθηκαν έντονα πως παίζουν μόνο για τον εαυτό τους αφού οι ομάδες τους δεν διεκδίκησαν το πρωτάθλημα. Περίπου πριν ένα μήνα μάλιστα ο γνωστός αναλυτής του ESPN, Stephen A. Smith, έφτασε σε σημείο να πει πως πλέον οι αριθμοί του Westbrook δεν έχουν σημασία γιατί όλοι ξέρουμε για τι είναι ικανός στο παρκέ και πρόσθεσε πως χωρίς έναν τίτλο δεν μπορεί να συμπεριληφθεί ανάμεσα στους κορυφαίους παίκτες όλων των εποχών.
Ο point guard των Washington Wizards απάντησε στα λεγόμενα του δηλώνοντας πως είναι ευχαριστημένος από την καριέρα του έως τώρα και τόνισε πως και μόνο που έπαιξε στο NBA θεωρεί τον εαυτό του πρωταθλητή γιατί κατάφερε να φτάσει σε αυτό το επίπεδο παρότι μεγάλωσε μέσα στην φτώχεια. Πρόσθεσε επίσης πως τέτοια σχόλια τον αφήνουν παγερά αδιάφορο, καθώς ένα πρωτάθλημα δεν πρόκειται να αλλάξει την ζωή του. Ένας τίτλος προφανώς και θα προσθέσει μεγαλύτερη λάμψη στην υστεροφημία του, αλλά ακόμα και χωρίς αυτόν ο Westbrook είναι ήδη ένας από τους καλύτερους play maker όλων των εποχών.
Με ακόμα εννιά triple-double θα περάσει τον Oscar Robertson που έχει 181 και θα γίνει ο παίκτης με τα περισσότερα στην ιστορία του NBA. Με τα 13 που έχει κάνει στις τελευταίες 15 εμφανίσεις του έχει φτάσει τα 173 στην καριέρα του και με 14 παιχνίδια να απομένουν για την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου αναμένεται να σπάσει αυτό το θρυλικό ρεκόρ. Ο Robertson στις 14 σεζόν που αγωνίστηκε στο NBA πήρε μόνο ένα πρωτάθλημα τρία χρόνια πριν αποσυρθεί σιγοντάροντας το 1971 στους Milwaukee Bucks τον νεαρό τότε Kareem-Abdul Jabbar. Δεν έγινε όμως σπουδαίος επειδή έχει στην κατοχή του ένα δαχτυλίδι. Συγκαταλέγεται στους κορυφαίους όλων των εποχών και μνημονεύεται γιατί έκανε πράγματα τα οποία μέχρι να εμφανιστεί στα γήπεδα του NBA το 1961 δεν είχε δει ποτέ κανείς.
Ήταν ο πρώτος παίκτης που ολοκλήρωσε μία σεζόν με μέσο όρο triple-double έχοντας το 1962 με την φανέλα των Cincinnati Royals (οι σημερινοί Sacramento Kings) 30.8 πόντους, 12.5 ριμπάουντ και 11.4 ασίστ. Τότε πέτυχε και το ρεκόρ για τα περισσότερα triple-double σε μία σεζόν φτάνοντας τα 41. Κι όλα αυτά από την θέση του point guard με ύψος 1.96 μέτρα. Κοινώς αποτελούσε έναν παίκτη μοναδικό στο είδος του για την εποχή. Στις έξι από τις εφτά πρώτες σεζόν του σκόραρε παραπάνω από 30 πόντους ανά αγώνα, ήταν ο πρώτος σκόρερ του NBA το 1968 με 29.2 πόντους και ήταν πρώτος σε ασίστ το 1961, το 1962, το 1964, το 1965, το 1966, το 1968 και το 1969. Ακόμα αποτέλεσε τον πρώτο guard στην ιστορία του NBA που ολοκλήρωσε μία σεζόν με διψήφιο μέσο όρο σε ριμπάουντ (κάτι που έκανε πέντε φορές στην καριέρα του) και τον πρώτο παίκτη που είχε διψήφιο μέσο όρο σε ασίστ.
Αναδείχτηκε MVP της κανονικής περιόδου το 1964 και όταν αποσύρθηκε από την ενεργό δράση ήταν ο παίκτης με τις περισσότερες ασίστ (9.887) στην ιστορία του NBA και ο δεύτερος σκόρερ (26.710 πόντοι) όλων το εποχών πίσω από τον Wilt Chamberlain. Παρόλα αυτά οι Royals δεν έπαιξαν ποτέ στους τελικούς του NBA και χρειάστηκε να μείνουν επί τρία συνεχόμενα χρόνια εκτός playoffs ώστε ο Robertson να θελήσει να αλλάξει ομάδα και να πάει στους Bucks το 1971, όπου δεν ήταν εξίσου εντυπωσιακός. Με λίγα λόγια ακόμα και αν δεν έπαιρνε αυτό το πρωτάθλημα πάλι θα ήταν αυτός που είναι γιατί όλα τα παραπάνω ήταν αυτά που τον καθιέρωσαν ως έναν από τους κορυφαίους παίκτες όλων των εποχών.
Για τον ίδιο ακριβώς λόγο θα περάσει στην ιστορία και ο Westbrook. Ο Robertson με τα κατορθώματα του έγινε θρύλος και ο Westbrook είναι αυτός που ξεπέρασε τον θρύλο. Για να καταρριφθεί το ρεκόρ των 41 triple-double σε μία σεζόν και να υπάρξει δεύτερος παίκτης στην ιστορία του NBA που να ολοκληρώσει μία χρονιά με μέσο όρο triple-double πέρασαν 55 χρόνια και το έκανε ο Westbrook (42 triple-double) το 2017 παίρνοντας φυσικά το βραβείο του MVP της κανονικής περιόδου. Δεν έμεινε όμως μόνο εκεί. Συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες σεζόν με μέσο όρο triple-double και φέτος (21.6 πόντοι, 11.1 ριμπάουντ, 10.9 ασίστ) το κάνει για 4η φορά στην καριέρα του, ενώ είναι πρώτος σε ασίστ στο NBA όπως το 2019 και το 2018 (σ.σ. ήταν πρώτος σκόρερ το 2015 και το 2017).
Το γεγονός πως στην σημερινή εποχή έχουμε την δυνατότητα να τον βλέπουμε κάθε βράδυ να κάνει τέτοιες εμφανίσεις δεν σημαίνει πως τα επιτεύγματα του δεν είναι εντυπωσιακά. Όσο για το πόσο βοηθάνε την ομάδα του, το παράδειγμα των Oklahoma City Thunder το 2017 και το φετινό των Wizards είναι απολύτως ενδεικτικά. Μετά την μετακόμιση του Kevin Durant στους Golden State Warriors οι Thunder ήταν ξεγραμμένοι από όλους. Δεν αναμενόταν να μπουν καν στα playoffs, αλλά ο Westbrook με την ιστορική σεζόν που πραγματοποίησε τους έβαλε και μάλιστα ως τέταρτους στην Δύση. Επιπλέον όταν ήρθε ο Paul George δεν είχε κανένα πρόβλημα να θυσιάσει την επιθετική του παραγωγικότητα σε μεγάλο βαθμό, ενώ πέρυσι στους Houston Rockets απέδειξε πως μπορεί να συνυπάρξει με τον Harden και μέχρι η πανδημία να διακόψει την σεζόν τα πήγαιναν περίφημα.
Φέτος βρέθηκε σε μία από τις χειρότερες ομάδες του NBA και στο ξεκίνημα της σεζόν τα triple-double του έμοιαζαν ανούσια, αφού σπάνια συνοδεύονταν από νίκες. Οι Wizards ήταν μια ομάδα χωρίς στόχους, με πολλούς νέους παίκτες και αρκετούς που με την φανέλα τους επιχειρούσαν να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα στο NBA, όμως χάρη στον Westbrook απέκτησαν συνοχή και έφτασαν να διεκδικούν την είσοδο τους στα playoffs μέσω των αγώνων μπαράζ που θα γίνουν λόγω της κουτσουρεμένης κανονικής περιόδου των 72 αγώνων. Τα πράγματα μάλιστα άρχισαν να αλλάζουν λίγο μετά τα σχόλια του Smith για την αφεντιά του, καθώς από τις 7 Απριλίου και μετά η Washngton έχει κάνει οκτώ νίκες (οι έξι συνεχόμενες) σε εννιά παιχνίδια με τον ίδιο να έχει triple-double σε όλα εκτός από ένα όπου το έχασε για μία ασίστ.
Ο Smith άνοιξε αυτή την κουβέντα μετά τη νίκη των Wizards επί των Indiana Pacers με 132-124. Με 35 πόντους, 21 ασίστ και 14 ριμπάουντ ο Westbrook έγινε ο πρώτος παίκτης με τέτοια νούμερα σε ένα παιχνίδι εδώ και 32 χρόνια, αφού ο τελευταίος που είχε να επιδείξει ανάλογη στατιστική ήταν ο Magic Johnson με 32 πόντους, 20 ασίστ και 11 ριμπάουντ στην επικράτηση των Los Angeles Lakers επί των Philadelphia 76ers με 109-104 την σεζόν 1988/89. Αμέσως μετά ακολούθησαν τέσσερις σερί ήττες όμως με την επιστροφή του τραυματία Bradley Beal, με τον οποίο συνθέτουν ένα από τα καλύτερα δίδυμα περιφερειακών στο NBA, βοήθησαν την Washington να γυρίσει τον «διακόπτη». Μάλιστα η ομάδα τους κερδίζει χωρίς να είναι απαραίτητο ο Westbrook να σκοράρει πολύ.
Η παρουσία του Beal του επιτρέπει σε βραδιές που είναι άστοχος να επικεντρωθεί περισσότερο σε άλλες δουλειές και τα αποτελέσματα είναι θεαματικά. Στις τρεις τελευταίες νίκες των Wizards έχει μείνει κάτω από τους 20 πόντους, εννοείται πως έχει κάνει triple-double, σε αυτή επί των Thunder με 119-107 μοίρασε 17 ασίστ και σε αυτήν επί των Warriors με 118-114 ισοφάρισε το ρεκόρ καριέρας του στα ριμπάουντ μαζεύοντας 20 (μαζί με τον Oscar Robertson είναι οι μόνοι guard στην ιστορία του NBA που έχουν ολοκληρώσει μία ή περισσότερες σεζόν με διψήφιο μέσο όρο στα ριμπάουντ). Στην αναμέτρηση με το Golden State ήρθαν στην επιφάνεια και άλλες δύο σημαντικές πτυχές της προσφοράς του.
Συνέβαλε στην «αναχαίτηση» του Stephen Curry που μέσα στον Απρίλιο έφτασε να σκοράρει 40 πόντους ανά αγώνα βάζοντας δέκα δέκα τα τρίποντα κάθε βράδυ και απέδειξε πόσο καθοριστικός είναι φέτος στα τελευταία λεπτά. Ο Curry έμεινε στους 18 πόντους με 2/14 τρίποντα, αλλά οι Warriors είχαν το πάνω χέρι μέχρι που ο Westbrook σημείωσε τους οκτώ από τους 14 πόντους του στην 4η περίοδο. Ένα δικό του καλάθι έβαλε μπροστά τους Wizards 112-110 ενάμιση λεπτό πριν από τη λήξη και μετά το παιχνίδι ενημερώθηκε προς έκπληξη του πως είναι ο πιο εύστοχος παίκτης φέτος στο NBA σε clutch καταστάσεις, αφού στα κρίσιμα σημεία σουτάρει με 59.1% έχοντας 40.9% στα τρίποντα που δεν είναι το φόρτε του.
Αυτή είναι μία ακόμα ιστορική σεζόν για τον Westbrook. Από την πρώτη του χρονιά κιόλας στην Washington έγινε ο παίκτης με τα περισσότερα triple-double στην ιστορία της, τα 16 που έχει στους τελευταίους 20 αγώνες είναι κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά στα χρονικά του NBA, είναι ο μόνος παίκτης στην ιστορία που έχει κάνει παραπάνω από ένα triple-double κόντρα σε όλες τις ομάδες του NBA και σύντομα θα είναι ο παίκτης με τα περισσότερα triple-double ever. Όλα όσα διαβάσατε ως εδώ λοιπόν φτάνουν και περισσεύουν για να του εξασφαλίσουν μία θέση ανάμεσα στους κορυφαίους όλων των εποχών.
Αφήστε μια απάντηση