Μπορεί να ξεπήδησε από τα τμήματα υποδομής του Ολυμπιακού, αλλά μέχρι να πάει στο NBA ελάχιστοι είχαν γνώση για το ποιες ακριβώς είναι οι δυνατότητες του Aleksej Pokusevski και ακόμα λιγότεροι γνώριζαν τον λόγο που ο Sam Presti ήταν διατεθειμένος θα φέρει τον κόσμο ανάποδα προκειμένου να τον έχει στην ομάδα του.

Στην Ελλάδα και ακόμα περισσότερο στο NBA δεν ήταν κατανοητό απόλυτα γιατί την περασμένη σεζόν ο General Manager των Oklahoma City Thunder ερχόταν ξανά και ξανά στη χώρα μας για να δει από κοντά τον 19χρονο Σέρβο power forward. Ήταν γνωστό πως πρόκειται για ένα ξεχωριστό ταλέντο, αλλά πλην των εμφανίσεων του στην Α2 και αυτών με τις μικρές εθνικές ομάδες της Σερβίας στις διεθνείς διοργανώσεις δεν υπήρχε άλλη αγωνιστική εικόνα του. Από αυτά τα δείγματα ήταν φανερό πως έχει σπουδαίες δυνατότητες όμως δεν προέκυπτε ότι είναι άμεσα έτοιμος για το NBA. Τον Presti όμως δεν τον ενδιέφερε αυτό. Είχε διαγνώσει ήδη στο τι μπορεί να εξελιχτεί και ήθελε να τον πάρει προτού καταλάβουν και οι άνθρωποι των άλλων ομάδων τι έχει στα χέρια του.

Ο Pokusevski αναμενόταν να επιλεγεί στο τέλος του πρώτου γύρου κάτι που θα ερχόταν κουτί στους Thunder που είχαν το νούμερο 25. Η επιμονή του Presti όμως κίνησε την περιέργεια κι άλλων ομάδων και προκειμένου να μην του τον «φάνε» ενορχήστρωσε μια τριπλή ανταλλαγή με τους New York Knicks και τους Timberwolves και στέλνοντας τον Ricky Rubio στην Minnesota αυτή επέλεξε τον νεαρό Σέρβο power forward στο νούμερο 17 για χάρη του. Βλέποντας ένα παιδί με ύψος 2.13 μέτρα, αλλά με λεπτεπίλεπτο σκαρί που το κάνει να μοιάζει με 15χρονο ανάμεσα στα θηρία του NBA, να έχει στις πρώτες 17 εμφανίσεις του 3.3 πόντους, 3.5 ριμπάουντ και 1.1 μπλοκ παίζοντας 17.4 λεπτά ανά αγώνα πολλοί θεώρησαν ότι έγινε τόσος ντόρος γύρω από το όνομα του χωρίς λόγο, όμως μετά από δύο μήνες θα αλλάζαν τελείως γνώμη.

Οι Thunder έστειλαν τον Pokusevski όπως και τους άλλους rookies τους στην G League και όταν μετά την ολοκλήρωση της στις αρχές Μαρτίου τους έφεραν πίσω ήταν άλλοι άνθρωποι. Η συμμετοχή του Pokusevski στο αναπτυξιακό πρωτάθλημα του NBA με τους Oklahoma City Blue τον βοήθησε να προσαρμοστεί στους ρυθμούς του αμερικάνικου μπάσκετ και όταν κλήθηκε ξανά να βοηθήσει τους Thunder μπόρεσε να ξεδιπλώσει τις ικανότητες του στο παρκέ. Από εκεί και πέρα μάλιστα ήταν μόνιμα βασικός και στην 3η του συμμετοχή στην αρχική πεντάδα έγινε ο νεαρότερος παίκτης στην ιστορία του NBA με τουλάχιστον 20 πόντους, 10 ριμπάουντ και 5 εύστοχα τρίποντα σε ένα παιχνίδι, καθώς με 23 πόντους, 10 ριμπάουντ και 5/8 τρίποντα συνέβαλε στη νίκη της ομάδας του επί των Memphis Grizzlies με 128-122.

Δεν ήταν το ίδιο καλός κάθε βράδυ, αλλά ακολούθησαν κι άλλες τέτοιες εμφανίσεις. Η Oklahoma αποφάσισε να ολοκληρώσει την σεζόν δίνοντας χώρο και χρόνο στους rookies της για να αποκτήσουν παραστάσεις αδιαφορώντας για τα αποτελέσματα και έτσι ο Pokusevski έφτασε να παίζει κατά μέσο όρο 28.4 λεπτά έχοντας 11.1 πόντους και 5.4 ριμπάουντ. Έβαλε 20 πόντους με 4/6 τρίποντα στην συντριβή από τους Phoenix Suns με 140-103, είχε 25 πόντους με 7/11 τρίποντα και 9 ριμπάουντ στην ήττα με 113-102 από τους Charlotte Hornets και έκανε φινάλε στην πρώτη του σεζόν στο NBA με 29 πόντους, 6/9 τρίποντα και 8 ριμπάουντ στη νίκη επί των Los Angeles Clippers με 117-112. Τα νούμερα βέβαια είναι απλώς ενδεικτικά, αφού η εικόνα του «λέει» σαφώς περισσότερα.

Παρά το ύψος του ο τρόπος με τον οποίο κινείται και παίζει παραπέμπει περισσότερο σε shooting guard, καθώς έχει μέχρι και τον ρυθμό ενός σουτέρ. Ο καλός χειρισμός της μπάλας που διαθέτει κάνει το επιθετικό του παιχνίδι πολυδιάστατο και του δίνει την ευχέρεια να αγωνίζεται και ως point-forward όπως λένε πλέον στο NBA τους ψηλούς που μπορούν να κατεβάσουν τη μπάλα και να δημιουργήσουν φάσεις για τους εαυτούς τους και τους συμπαίκτες τους. Άλλωστε ο Pokusevski είναι και πολύ καλός πασέρ, κάτι που επισκιάστηκε από τα υπόλοιπα κατορθώματα του. Αμυντικά πάλι με τα τεράστια χέρια και την ευκινησία του είναι ικανός να μαρκάρει οποιονδήποτε αντίπαλο και το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι πως μάλλον θα τον δούμε να το κάνει μακριά από το καλάθι.

Όλα αυτά συνιστούν τις πιο απροσδόκητες προδιαγραφές για ένα παιδί που πήγε στο NBA χωρίς να έχει παίξει επαγγελματικό μπάσκετ στην Ευρώπη και φέτος αποτέλεσε τον μικρότερο σε ηλικία παίκτη του κορυφαίου πρωταθλήματος του πλανήτη. Ταυτόχρονα αποτελούν σοβαρότατη ένδειξη πως οι προοπτικές εξέλιξης του Pokusevski είναι απεριόριστες και σε πρώτη φάση δικαιώνουν τον Presti που ήθελε να τον πάρει ντε και καλά ως ένα ακατέργαστο διαμάντι και να τον κάνει να λάμψει με την φανέλα των Thunder.